Ο Ιωάννης Ράλλης, γιος του πρωθυπουργού Δημητρίου Ράλλη και πατέρας του μετέπειτα πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, ήταν Μακεδονομάχος και αντιβενιζελικός πολιτικός. Τον Απρίλιο του 1943 αντικαθιστά στην Πρωθυπουργία της κατοχικής κυβέρνησης τον Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο, θέση στην οποία θα παραμείνει για μερικούς μήνες. Πιθανώς και με παρότρυνση των Άγγλων, οργανώνει τα Τάγματα Ασφαλείας, διαβόητες παραστρατιωτικές ομάδες που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς κατά του ΕΛΑΣ.

Λόγω της στολής Μακεδονομάχων που έφεραν, αποκαλούνταν «Γερμανοτσολιάδες» ή «ράλληδες», και προσήλκυαν το μίσος του δοκιμαζόμενου λαού. Μαζί με τους δοσίλογους και τους μαυραγορίτες αποτελούσαν τον πιο μισητό θεσμό της εποχής, και ακόμα και σήμερα ο όρος «ράλλης» ή «ταγματασφαλίτης» θεωρείται προσβλητικός.

από το ΔΠ (ironick)

Ράλλη, αλήτη, ταγματασφαλίτη!

(από Vrastaman, 05/11/10)Λιγο μετά τα ραλλικά λεφτά, στις 3/11/44 κυκλοφόρησε αυτό με την υπογραφή του Ζολώτα. Αποσύρθηκε λιγες μέρες μετά. Ο υπερπληθωρισμός χτυπούσε ταβάνι (από GATZMAN, 11/11/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Doctor

Ωραίος (για να μαθαίνουν και οι νεώτεροι).
Να σημειωθεί ότι χρησιμοποιείται κυρίως στον πληθυντικό.

#2
allivegp

Nα προσθέσουμε ότι ο Ι. Ράλλης υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του «Μακεδονικού Κομιτάτου» (1904) με έδρα την Αθήνα, μαζί με τους Δημ. Καλαποθάκη, Ιω. Πολίτη, Π. Σαρόγλου και Παύλο Μελά.
Πέθανε στη φυλακή το 1946 από ανίατη νόσο του πνεύμονα, πριν προλάβει να εκτελεστεί καταδικασμένος από δικαστήρο σε θάνατο. Στη δίκη του, την υπεράσπισή του είχε αναλάβει ο υιός του Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος λίγο αργότερα συνέγραψε ένα βιβλίο όπου αποκήρυσσε τις επιλογές του πατέρα του κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής.

#3
GATZMAN

Γνωστά και τα ραλλικά λεφτά. Περίοδοι υπερρρρ πληθωρισμού

#4
GATZMAN

Για το β μήδι

Πριν από 66 χρόνια, στις 3 Νοεμβρίου του 1944, κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα. Πρόκειται για εκείνο των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα [ΣτΑ: ΝΑΙ, ΝΑΙ!!! Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΡΑΚΟΖΩΗΤΟΣ.] . Ωστόσο, η ουσιαστική του αξία ήταν σχεδόν μηδαμινή.

Γενικά, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπό την πίεση της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας και του υπερπληθωρισμού, η δραχμή γνώρισε τη μεγαλύτερη απαξίωση στην ιστορία της. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία ακόμα και δισεκατομμυρίων δραχμών, που η ανταλλακτική τους αξία όμως ήταν μηδαμινή.

Το χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών ακολούθησε τις εκδόσεις των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων. Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική αξία του δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τα σημερινά 10 λεπτά του ευρώ. Τελικά, αποσύρθηκε λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του.

Στην μετακατοχική περίοδο, έγιναν δύο νομισματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σταθερό νόμισμα. Η πρώτη έγινε τον Νοέμβριο του 1944, οπότε η υποτιμημένη δραχμή αντικαταστάθηκε με μια νέα, με ισοτιμία που ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για κάθε 1 νέα. Η δεύτερη μεταρρύθμιση σημειώθηκε μία δεκαετία αργότερα, το 1954, όταν η δραχμή αντικαταστάθηκε ξανά με μία νεότερη με αναλογία 1000 δραχμές προς 1 νέα.

#5
iron

[I]Μάνα ποιοι τους σφάξαν
κόψαν τις ελιές,
κάψανε τα σπίτια
βιάσαν κοπελιές;

Γερμανοί; Ταλιάνοι;
Άγγλοι «πατρικοί;»
- Άμποτες παιδί μου!
Ήτανε δικοί.

- Μάνα, όχι «δικοί μας»!
Όχι!... Και γιατί;
- Ήτανε τσολιάδες
ξενοπλερωτοί.[/I]

Βάρναλης «Μεγάλη Ελλάδα», από το Ο Άγνωστος Βάρναλης, του Ηρακλή Κακαβάνη, εκδ. Εντός (έχει βάλει και το χεράκι του ο Σάραντ σε αυτή την πολύ καλή δουλειά).