Ο παλαιάς κοπής πολιτικός. Είναι πιο συνειδητοποιημένος στη φαυλότητά του απ' ό,τι ο απλώς λαοκόλακας, υποσχεσιολόγος Μαυρογιαλούρος, πιο αδίστακτος, πιο υπολογιστικός/μεθοδικός, και το χειρότερο, ενεργεί εν ψυχρώ.

Στη Μεταπολίτευση, τον συναντάμε συχνά υπό τον μανδύα του «τεχνοκράτη» και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το σημερινό χάλι της χώρας. Για την ιστορία, ο Χαράλαμπος Βοζίκης (1862-1937), ήταν Έλληνας πολιτικός από την Αρκαδία, πολλές φορές βουλευτής, υπουργός και πρόεδρος της Βουλής με το Λαϊκό Κόμμα.

Χαρακτηριστικό της παλαιοκομματικής αντίληψης του Βοζίκη είναι το ακόλουθο συμβάν, που συνήθιζε να διηγείται ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος: Με την απελευθέρωση των νήσων Αιγαίου κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, ο Κ. Τριανταφυλλόπουλος (1881 - 1966) ορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Διοίκησης των Νήσων του Αιγαίου, τις οποίες διοικούσε ήδη ο Χαράλαμπος Βοζίκης. Κάποτε τον ρώτησε ο Βοζίκης περί της τύχης μιας αίτησης κάποιου πολιτικού του φίλου. Εκείνος, που τον ενδιέφερε η επίδειξη της ταχύτερης δυνατής διεκπεραίωσης των υποθέσεων, απάντησε ότι το ζήτημα είχε ήδη λυθεί. Επακολούθησε δε ο εξής διάλογος:

- Βοζίκης: Μα η αίτησις υπεβλήθη χθες.
- Τριανταφυλλόπουλος: Και τι μ’ αυτό; Το αίτημα υπήρξε νόμιμον.
- Βοζίκης: Και το έλυσες χωρίς να έλθουν να σε παρακαλέσουν;
- Τριανταφυλλόπουλος: Αφού το αίτημα ήτο νόμιμον.
- Βοζίκης: Ώστε έτσι, θα λύωμεν όλας τας υποθέσεις αμέσως, χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει η παραμικρά δυσκολία! Δεν καταλαβαίνεις ότι πρέπει να φαινώμεθα ότι τους λύομεν άλλως άλυτα προβλήματα και ότι θα τους τα παρουσιάζωμεν ως ρουσφέτια;

- Ρε πστ μου, περάσανε νόμο που για να κάνεις έναρξη επαγγελματικής στέγης, πρέπει να φέρεις χαρτί από την πολεοδομία, θεωρημένο από τη Νομαρχία, ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που νοικιάζεις, έχει πληρώσει το πρόστιμο για τους ημιυπαίθριους.
- Ε, δεν κατάλαβες καημένε; Επίτηδες τα κάνουν δύσκολα, για να έχεις την ανάγκη τους. Έλεος με τους βοζίκηδες που μπλέξαμε για πολιτικούς, ρε γμτ.

Χ. Βοζίκης (από allivegp, 07/06/11)

Μέρος του ορισμού προέρχεται από το άρθρο της βίκυς στο οποίο παραπέμπει.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Μιτζνούρ

Συγνώμη, αλλά λόγω ανυπαρξίας στίξης δεν είναι κατανοητό ποιος είναι ποιος. Ποιος ο αδίστακτος; Ο νέος ή ο παλιός πολιτκός; Υπάρχουνε comas, half and full stops in the έρμη Greek!

#2
Μιτζνούρ

Πέραν αυτού, το link παρουσιάζει έναν εντελώς διαφορετικό άνθρωπο από αυτόν που περιγράφεις, ο οποίος ανήκε στην 'ομάδα των ιαπώνων' μια μαχητική ομάδα που έκανε κριτική και προωθούσε νομοσχέδια που καταπολεμούσαν τον παλαιοκομματισμό. Δε μ' ενδιαφέρει η μνήμη του Βοζίκη, τον οποίο ούτως ή άλλως αγνοούσα, αλλά η συνέπεια των γραφομένων εδώ. Ή ο διάλογος που παρουσιάζεις αφορά άλλον βουλευτή, ή ο Βοζίκης δεν ήταν όπως τον περιγράφει η Βικιπαίδεια.

#3
johnblack

Αλίβε χαιρετώ σε. Μακριά απο με κάθε πρωκτικάντζικος εξουσιασμός, θα ήθελα όμως να μάθω κατά πόσον είναι (ή πιστεύεις πως είναι) διαδεδομένο, καθότι δεν προσκομίζονται διαδιχτυακά ευρήματα. Ρωτώ καληι τηι πίστει και κυρίως απο προσωπικό ενδιαφέρον, τυγχάνω γαρ παλαιός φίλος συνονόματου απογόνου του συγκεκριμένου πολιτικού.

#4
Vrastaman

Κάποτε είχε ψιλοσλανγκοποιηθεί και το όνομα του παράφρονα ευπατρίδη γουα να μπει πολιτικού (Αρμάνδου) Δελαπατρίδη, αλλά ξεχάστηκε πλέον.

#5
allivegp

Προκειμένου να έχουμε τπτ ιστρορίες τ. χουντάλας, ας κατεβεί το λήμμα.

#6
jesus

μη λες βλακείες, αφού λες ότι λέγεται, θα μείνει δε μπα να γαμιέται το σύμπαν.

#7
allivegp

@ τζονι: καμιά παρεξήγα
@ τζίζα: άντε να δούμε...