Πέρα του ήδη καταχωρημένου ιπποκόσμου, υπάρχουν κι άλλες δυο μεγάλες κατηγορίες αλογομούρηδων:
- Οι σκατόφατσες που συχνά θυμίζουν αλόγατα, άκα οι τ. γκμοχ.
- Οι σπεκουλαδόροι του χρηματιστηρίου που έζησαν στιγμές δόξας το '99. Τότε που μιλιούνια κρεμjόσαντε από τα χείλη του εφημεριδά στην Σοφοκλέους κ' Πεσματζόγλου μήπως και μάθουν κάτι παραπάνω για τα καλά χαρτιά: την Ιπποτούρ που κάλπαζε, την Ιντερσάτ που απογειωνόταν και τα «κλωνάρια» ή «λαναρόχαρτα» που αυγάτιζαν πακτωλό πλούτου για τους μερακλήδες. Τότε που γνωστός λεβέντης χρηματιστής κυκλοφορούσε στα σκυλάδικα συνοδεία φουσκωτού που έφερε υγραντήρα και μοίραζε φουσέκια Cohibas σε νυκτόβιους επενδυτές. Λίγο μετά τον σεισμό του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ο κατήφορος χωρίς τέλος που συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας.
Από το δουπού: Khank.
- Και καπάκι να βγαίνει από πάνω αυτή η beach (sic), η αλογομούρα η Λαγκάρντ, που δεν τη… μαμάς με τίποτε (ακόμη και στη Σιβηρία να ήσουν εξόριστος και άγαμος πάνω από 20 χρόνια) και να μας παραδίδει μαθήματα...
(εδώ)
- Μπράβο στους αλογομούρηδες του Ελ. Χρηματιστηρίου. Μεγαλα κέρδη καταγράφουν οι τράπεζες, που δεν έχουν ρευστό και έχουν μεγαλύτερο haircut. (εκεί)
4 comments
Khan
Ωραίος! Πολύ πετυχημένο και το πρώτο μήδι!
Khan
Νομίζω ότι πέρα από τις ελληνικές ιδιοτυπίες, που πολύ γλαφυρά περιγράφεις, στην καθιέρωση του όρου έχουν παίξει ρόλο και οι ομοιότητες ορισμένων πρακτικών με αυτές του ιπποκόσμου, λ.χ. του hedging με το each-way bet.
Khan
... ενώ ο καθαρευουσιάνικος όρος από τα τέλη του 19ου αιώνα για τον καζινοκαπιταλισμό είναι κυβεία (από τους κύβους=ζάρια), όρος πιο βαρύς από το κερδοσκοπία, αφού υπολογισμός κέρδους είναι τα πάντα.
Vrastaman
Ετς Χάνκε, από κει άλλως τε ετυμολογείται και το διακυβεύω (διά + κύβος).
Πάντως με το χέρι στη καρδιά, οι φυσιογωμίες των πιο καμένων αλογομούρηδων που έχω γνωρίζει μοιάζουν αλογινές.