Λέγεται προς συνομιλητή μας κυρίως για να αμφισβητήσουμε εκτίμηση, πρόβλεψη ή προσδοκία του για το μέλλον, ή και μια γενικότερη γνώμη του.

Εννοούμε, δηλαδή, ότι η άποψή του είναι κυριολεκτικά εκ κωλοτρυπίδης ορμώμενη, ή ότι και το αντικείμενο της προσδοκίας του είναι αντίστοιχης πχοιότητας.

Επίσης, όταν σε μια συζήτηση ο συνομιλητής μπαφεριάζει, δηλαδή δεν του έρχεται αμέσως η έκφραση της βαθυστόχαστης σκέψης, αλλά κομπιάζει, μέχρι να ολοκληρωθεί το download.

Σύγκρινε με ρούφα κι έρχεται, καυλομελέτα κι έρχεται.

  1. - Ντάξει δεν πειράζει, λίγους μήνες θα κυβερνήσει ο Σαμαράς, και μετά ούτως ή άλλως, θα έρθει ο Τσίπρας στην εξουσία.
    - Καλά, σφίξου κι έρχεται...

  2. - Δεν βγαίνουμε με τίποτα από το Ευρώ. Ακόμα και να μας βάλουν στον τοίχο οι Γερμανοί, θα ασκήσει πιέσεις ο Ομπάμα και θα μας σώσουν. Δεν θέλουν μια μαύρη τρύπα τόσο κοντά στην Μέση Ανατολή...
    - Καλά, σφίξου κι έρχεται.

  3. - Και να δεις πώς το είχε πει ο Ζίζεκ στην ομιλία του. Ότι ήταν ένας τύπος με μπλε μελάνι, και ένας άλλος με ένα κόκκινο... Και ήταν στη Σιβηρία...
    - Σφίξου αγόρι μου. Σφίξου κι έρχεται...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Υ.Γ. Ζητώ συγγνώμη για την πολιτική φόρτιση του πρώτου παραδείγματος, αλλά με αυτό (περίπου) το παράδειγμα άκουσα την έκφραση, και δεν μπόρεσα να σκεφτώ κάτι που να δείχνει καλύτερα την χρήση της σε μία ιδεολογική συζήτηση.

#2
MXΣ

Αχ, έχει πέσει πολύ το επίπεδο... Το να παρομοιάζετε κύριε μου τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με κλανίδι ή κωλόπαιδο δεν είναι, θεσμικώς, πρέπον. Ντροπή!

#3
iron

νομίζω ότι κάθε έλληνας πολιτικός ανεξαιρέτως αξίζει αυτό το παράσημο, ας πρόσεχαν!

#4
MXΣ

Γιούνκερ, ε, Γιούνκερ!