Σεξιστική έκφραση, να το διευκρινίσουμε αυτό, που περιγράφει κάποιον που έχει την και καλά «ατυχία» όχι μόνο να είναι γκέι, αλλά να είναι και άσχημος, οπότε να δυσκολεύεται να βρει σύντροφο. Υπάρχει αντιστρόφως ή ίσως παραλλήλως και το άλλο στερεότυπο, ότι ο γκέι είναι κατά κανόνα όμορφος γιατί φροντίζει/ περιποιείται τον εαυτό του, εξ ου και οι Αμερικλάνοι έχουν την έκφραση «too handsome to be straight» για κάποιον που είναι «ύποπτα» εμφανίσιμος.

Ο ασχημόπουστας ανήκει σε μία από τις εκφράσεις που δηλώνουν άνθρωπο αδικημένο από τον Θεό και την κενωνία, που είχε ή απόκτησε διάφορα χαρακτηριστικά περιθωρίου, όπως πούστης κι άσχημος, πούστης και πρεζάκιας, πούστης, πρεζάκι κι αριστερός ή κατά την χαλικούτειο εκδοχή πούστης, πρεζάκι και δεξιός. Ασφαλώς το ασχημόπουστας χρησιμοποιείται υβριστικά, αλλά μπορεί να ειπωθεί και με αμφίβολης ειλικρίνειας συμπάθεια με και καλούα συγκατάβαση, πράγμα που άργκιουαμπλυ είναι ακόμη πιο εκνευριστικό.

1. Γέρο μου, για να μη χαλιέσαι άδικα, θα σου αποκαλύψω πως εξυφάνθει η πχορουμική συνωμοσία. Εγώ, ο Αλεξαντρόζο κι ο Άλκης, αποφασίσαμε στην τελευταία πχορουμοκόβα να φτιάξουμε μια κοθμονιστική τρόικα και να στην πέφτουμε συνέχεια κι ανελέητα για να σε εξοντώσουμε. Οι ρόλοι κατανεμήθηκαν σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα του καθενός μας, ως εξής: Ένας θα λειτουργούσε σαν το καλό κουμμούνι, ο άλλος σαν το κακό κι ο τρίτος σαν ασχημόπουστας. Όπως θα έχεις καταλάβει, εγώ παίζω τον ρόλο του καλού κουμμουνιού.

2. ειναι χαλια γιατι ειναι ασχημοπουστας και δεν του την πεφτουν :S κατα καποιο τροπο τον συμπονω.

3. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΩΣ ΚΑΛΟΣ ΑΣΧΗΜΟΠΟΥΣΤΑΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΑΣΠΗ ΑΡΧΙΣΕΣ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΣΙΑ ΣΟΥ.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

4. Αν είναι να βγει «ενδιάμεσος» καλύτερα να είναι όμορφος τουλάχιστον να βγάζει και κανά φράγκο. Αν είναι να βγει ασχημόπουστας άστα να πάνε.

Σχετικοάσχετο από την ταινία "Ρεβάνς" (1983) του Νίκου Βεργίτση (από Khan, 24/04/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Το πλήρες, διατυπωμένο από Χότζουλα εδώ: «Πούστης, φτωχός, άσχημος, μορφινομανής αριστερός, Πολωνοεβραίος μαυροτσούκαλος τσιγγάνος στη Γερμανία το 1939».

#2
σφυρίζων

Ευτυχώς για δαύτους υπάρχει και η τσιμπουκότρυπα.