Selected tags

Further tags

Γενικότερα, ο/η γκόμενος/α που κάποιος/α έχει ως καβατζογκόμενο/α. Ειδικότερα, ο άνδρας που μια λεσβία μπορεί να αξιοποιεί για διάφορες χρήσεις, ενώ η βασική σχέση της είναι με γυναίκα.

Μια χαρά η Μπέλα Μπάξτερ είχε τη ρεζέρβα της, ενώ και το ιατρείο έτρεχε και είχε και τη μαυρούλα της.

Got a better definition? Add it!

Published

Κατά το αγγλικό proud senior, είναι ο γονιός ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιού, που βγαίνει από τη δική του ντουλάπα και γιορτάζει (celebrates) τον αυτοπροσδιορισμό του παιδιού του, ενίοτε συμμετέχοντας σε σχετικά ακτιβιστικά δρώμενα.

Στο Γκέι Πράιντ θα συμμετάσχουν και Περήφανοι Γονιοί.

Got a better definition? Add it!

Published

Τρανσφεμινισμός (ή και τρανς φεμινισμός) ονομάζεται ο όρος που έχει αποδώσει η ακτιβιστής και ακαδημαϊκός Έμι Κογιάμα "στο κίνημα των τρανς γυναικών, για την ελευθερία όλων των γυναικών και παραπέρα". Η Κογιάμα αναφέρει ότι το εν λόγω κίνημα είναι ανοιχτό και για άλλα queer και ίντερσεξ άτομα, καθώς και για τρανς άνδρες, μη τρανς άνδρες (cisgender), μη τρανς γυναίκες (cisgender), όπως επίσης και σε όλα τα άτομα που υποστηρίζουν την ανάγκη των τρανς γυναικών ή ατόμων, όπου η υποστήριξη αυτών των δικαιωμάτων τους βοηθά και για τη δική τους απελευθέρωση. Ο τρανσφεμινισμός ορίζεται γενικότερα ως «μία προσέγγιση του φεμινισμού, η οποία προέρχεται από τρανς πολιτικούς». (Εδώ).

Ο τρανς-φεμινισμός (δηλαδή οι τρανς προσεγγίσεις στα φεμινιστικά ζητήματα, ή οι φεμινιστικές προσεγγίσεις στα τρανς ζητήματα) είναι μια από τις πολλές υποκατηγορίες του Τρίτου Κύματος του φεμινισμού. Οι απαρχές του είναι άμεσα συνδεδεμένες με αρκετά από τα υποκινήματα μέσα στον φεμινισμό, ιδιαίτερα τον sex-positive φεμινισμό, τον μεταμοντέρνο / μετα-στρουκτουραλιστικό φεμινισμό, την queer θεωρία και τη διαθεματικότητα. Αυτά τα νήματα του φεμινισμού απομακρύνονται από τη θέαση του σεξισμού ως μια μονοδιάστατη υπεραπλουστευμένη μορφή καταπίεσης όπου απλώς οι άντρες είναι οι τύραννοι και οι γυναίκες οι καταπιεσμένες.

Αντίθετα, αυτοί οι φεμινισμοί αναγνωρίζουν τις πολλές και διαφορετικές μορφές του σεξισμού -τις διακρίσεις που βασίζονται στο βιολογικό ή το κοινωνικό φύλο ή τη σεξουαλικότητα. Παράλληλα με τον παραδοσιακό σεξισμό (όπου οι άντρες θεωρούνται πιο αποδεκτοί από τις γυναίκες) υπάρχει και ο ετεροσεξισμός (όπου οι ετεροφυλόφιλοι θεωρούνται πιο αποδεκτοί από τους ομοφυλόφιλους) και ο μονοσεξισμός (όπου οι άνθρωποι που έλκονται ερωτικά μόνο σε ένα φύλο θεωρούνται πιο αποδεκτοί από τους ανθρώπους που έλκονται ερωτικά σε πάνω από ένα φύλο), και ο ανδροκεντρισμός (όπου οι εκφράσεις αρρενωπότητας θεωρούνται πιο αποδεκτές από τις εκφράσεις θηλυκότητας) κ.ο.κ.

Υπάρχουν κι άλλες μορφές περιθωριοποίησης στην κοινωνία μας, όπως ο ρατσισμός, οι ταξικές διακρίσεις και οι διακρίσεις βάσει αναπηρίας. Όπως έχουν επισημάνει και μη-λευκές φεμινίστριες*, αυτές οι μορφές διακρίσεων όχι μόνο δεν δρουν ανεξάρτητα, αλλά τέμνονται σε διάφορα σημεία και οξύνουν η μία την άλλη. Μια μη-λευκή γυναίκα δεν αντιμετωπίζει τον ρατσισμό και τον σεξισμό ανεξάρτητα. Ο σεξισμός που αντιμετωπίζει είναι συχνά ρατσιστικός και ο ρατσισμός που εισπράττει είναι συχνά σεξιστικός. Αυτή η έννοια της διαθεματικότητας είναι πλέον πολύ αποδεκτή ανάμεσα στ@ς σύχρον@ς φεμινιστ@ς, αν και δεν τη συναντάμε ανάμεσα σ’ εκείν@ς που προσεγγίζουν τον φεμινισμό μονοδιάστατα).

Ο τρανς-φεμινισμός έχει στον πυρήνα του την ιδέα ότι υπάρχουν πολλαπλές μορφές έκφρασης του σεξισμού που τέμνονται μεταξύ τους και με άλλες μορφές κοινωνικής καταπίεσης. (Καμένα Σουτιέν).

Got a better definition? Add it!

Published

Ακρωνύμιο που σημαίνει Γυναίκες Λεσβίες Ίντερσεξ Τρανς άνδρες Τρανς γυναίκες Αμφί Ινκουίζιτιβ Ρευστά φύλα, ενώ παίζει και με την αγγλική λέξη glitter.

ΓΛΙΤΤΑΙΡ. Τα αρχικά σημαίνουν γυναίκες, λεσβίες, ίντερσεξ, τρανς άνδρες, τρανς γυναίκες, αμφί, ινκουίζιτιβ άτομα, ρευστά φύλα (βλ. παράρτημα 3). Όπως θα έλεγε και ο Κώστας Γιαννακόπουλος (2006), μιλώντας για τις υλίστριες φεμινίστριες, οι πραγματικές κοινωνικές συνθήκες θέτουν όρια στις αναταράξεις του φύλου, και στο πάρτι αυτό προκλήθηκε έντονη αναταραχή στην είσοδο όταν υπήρξε άρνηση των γυναικών στην πόρτα να αφήσουν κάποια μη τρανς άτομα να μπουν. Στη συνέχεια οργανώθηκε μια ανοιχτή συζήτηση για το πάρτι, τη σημασία της ονομασίας του και την άρνηση εισόδου προς συγκεκριμένα άτομα. Ένας τουλάχιστον νεαρός τρανς άντρας θεώρησε προσβλητική την πρόσκληση, διαμαρτυρόμενος πως μέσω αυτής επιτυγχάνεται η θηλυκοποίησή του και η άρνηση της αντρικής του ταυτότητας, ενώ αρκετά έντονα τέθηκε το ερώτημα πώς μπορεί κάποια να ξέρει αν κάποια ή κάποιος είναι τρανς ή όχι και πώς μπορεί κάποια να ορίσει αν κάποια/ος είναι ρευστό φύλο ή όχι μόνο από την εξωτερική εμφάνιση; (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Αρχαιόκαυλος τρόπος να αναφερθείς σε δονητή- ντίλντο, καθώς πρόκειται για αρχαία λέξη που σημαίνει δερμάτινο ομοίωμα πέους. Στο ιδίωμα της λεσβιακής κοινότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, -εκτός από αρχαία και βίντατζ ορολογία-, και ως ένας πολιτικώς ορθός όρος, καθώς θεωρείται ότι ετυμολογείται από το ρήμα ολισθαίνω, οπότε τονίζεται η απαλή και μη κυριαρχική διολίσθηση αντί για την πατριαρχική βίαια διείσδυση σε ένα πλαίσιο που θέλει τη σεξουαλικότητα να απελευθερώνεται από το πατριαρχικό δίπολο διεισδύοντος και διεισδυομένου.

Ο όλισβος επικρατεί ότι προέρχεται από το ρήμα ολισθαίνω. Μια συνειρμική σκέψη. Άμα από την πολύ αρχή η έμφαση ήταν στη διολίσθηση, πώς έφτασε να ξεχαστεί και να επικρατήσει η διείσδυση; Μήπως ο κόσμος βρει ξανά την ισορροπία του όταν επικρατήσει ξανά η διολίσθηση και πάει η διείσδυση από κει που ‘ρθε με ό,τι έχει στοιχίσει στη γυναίκα μέχρι τώρα σε βία. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Παλαιακός τρόπος για να χαρακτηριστεί το κορίτσι με αρρενωπά χαρακτηριστικά, τύπου τομ μπόι, το οποίο έχει στερεοτυπικά "αγορίστικη" συμπεριφορά. Θεωρείται πλέον παλαιός κακοποιητικός τρόπος για να χαρακτηριστεί μια λεσβία με στερεοτυπικά αρρενωπά χαρακτηριστικά.

Τι γυρίζεις όρη σα το σερνικοθήλυκο? Βάλε μια βέστα απάνω σου μια....να νοστιμίσεις τότσο!! (Κερκυραϊκή ποικιλία στο Φέισμπουκ).

Got a better definition? Add it!

Published

Ο γονέας γκέι ή λεσβίας, ο οποίος κάνει το δικό του άουτινγκ και υποστηρίζει ενεργά το παιδί του.

Οι Υπερήφανοι Γονείς κατάφεραν να βγουν από τη δική τους ντουλάπα. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Πρόκειται για τρύπα που είναι ανοιγμένη στις μεσοτοιχίες δημοσίων αποχωρητηρίων ή άλλων χώρων, λ.χ. δωματιάκια σε τσοντάδικα ή gay clubs ή παρτουζάδικα ή άλλα γαμαζιά με σκοπό να έρθουν σε σεξουαλική επαφή οι χρήστες / ένοικοί τους. Λέγεται και τσιμπουκότρυπα, αλλά αυτός ο όρος είναι κάπως περιοριστικός, καθώς αν και οι τρύπες της χαράς προορίζονται κυρίως για στοματικό σεξ, δεν αποκλείεται να γίνουν και άλλες σεξουαλικές πρακτικές. Πιο εύχρηστη απόδοση το τρύπα της χαράς.

Η τρύπα της δόξας έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει εύκολο σεξ για όσους θέλουν ανωνυμία ή είναι πολύ άσχημοι, χοντροί κτλ και δεν μπορούν να βρουν σύντροφο.

The Glory Hole issue

Mε αφορμή την ημέρα, ας κάνουμε κουβέντα για μερικά κάπως πιο άτακτα sex games, τα οποία, μπορεί να μην είναι ordinary, αλλά υπάρχουν και καμμιά φορά τα ακούμε και δεν ξέρουμε τι σημαίνουν.

Glory Hole λοιπόν, ή στα ελληνικά η τρύπα της δόξας, μπορεί να είναι κυρίως δυο πράγματα: Και στις δυο περιπτώσεις μιλάμε για μια τρύπα στον τοίχο η οποία ουσιαστικά βοηθά τους δυο εμπλεκόμενους να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αφού αυτό λειτουργεί ως αφροδισιακό για εκείνους, όμως στη μία περίπτωση, η τρύπα “εξυπηρετεί” το στοματικό σεξ ανάμεσα στα δυο μέρη, ενώ στην άλλη περίπτωση, η τρύπα λειτουργεί ώς εργαλείο “οφθαλμόλουτρου”.

Η Glory Hole case, συμβαίνει κυρίως σε gay clubs ή κοινόχρηστες τουαλέτες. Στα gay clubs, o τοίχος με τις τρύπες είναι κάτι σαν εναλλακτικό dark room και στη μια πλευρά του βρίσκεται εκείνος που θα βάλει το πέος του στην τρύπα και στην άλλη πλευρά εκείννος που θα του προσφέρει το στοματικό σεξ. Στις κοινόχρηστες τουαλέτες, η τρύπα της δόξας, εξυπηρετεί τους εθισμένους στο “μάτι” να κοιτούν το διπλανό τους είτε να βγάζει τα ρούχα του είτε να αυνανίζεται όταν και τα δυο μέρη θέλουν να λάβουν μέρος στο παιχνίδι.

Με λίγα λόγια, η υπόθεση της glory hole, είναι η πρακτική έκφανση του εντελώς ανώνυμου σεξ, αυτού στο οποίο όχι μόνο δεν ξέρεις το όνομα του άλλου, αλλά δε βλέπεις ούτε το πρόσωπό του. Εναλλακτικά, λειτουργεί και για τους οφθαλμολάγνους, ενώ πολλοί το συνδέουν και με το peep show. Αν λοιπόν δείτε κάποια τέτοια τρύπα σε μια κοινόχρηστη τουαλέτα, watch out. ?

Got a better definition? Add it!

Published

Η λεσβία στα καλιαρντά από το γκουνιότα. Είναι επίσης εμβληματική περιοδική έκδοση.

Μαντάμ Γκου. Λεσβιακή περιοδική έκδοση (Δες εδώ).

Πολύ αργότερα, το 1995, μια παρέα γυναικών χωρίς να είναι ενταγμένη σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα αλλά με ευρύτερες συνδέσεις, αναφορές και ενδιαφέρον για το λεσβιακό χώρο και χωρίς προγενέστερη εκδοτική εμπειρία αποφασίζει να βγάλει τη Μαντάμ Γκου. Λεσβιακή Περιοδική Έκδοση. Μαντάμ Γκου σημαίνει «λεσβία» στα καλιαρντά.

«Ψάχναμε για κάποιο όνομα που να μην έχει ξαναχρησιμοποιηθεί» θα μου πει η κύρια εμπνεύστρια του εγχειρήματος. «Είχαμε περάσει από διάφορα «πέτρα», «σχισμή». Τα βρίσκαμε πολύ χρησιμοποιημένα και αρχίσαμε να ψάχνουμε στο λεξικό, στα καλιαρντά βέβαια. Γιατί στο άλλο λεξικό, τι να βρεις; Ή λεσβία θα βρεις ή ομοφυλόφιλη θα βρεις, τι άλλο να βρεις. Και βρίσκουμε το Μαντάμ Γκου. Και μας άρεσε. Μας πήγαινε λίγο ξέρεις και στο Μαντάμ Φιγκαρό που είναι γυναίκες που προσέχουν, ετεροφυλόφιλες. [Επιδιώξαμε] μια αντίθετη, δηλαδή, σχέση με τα πρότυπα που προσφέρουν αυτά τα περιοδικά».

Στην πρώτη σελίδα του πρώτου τεύχους παρουσιάζεται το προφίλ της έκδοσης:

Η Μαντάμ Γκου είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας μιας παρέας λεσβιών να εκφραστεί και να δημιουργήσει ένα αμφίδρομο κανάλι επικοινωνίας. Μετά από χρόνια εκδοτικής απουσίας της λεσβιακής κοινότητας, νιώσαμε περισσότερο ευαισθητοποιημένες απέναντι στο συνεχιζόμενο ρατσισμό που δεχόμαστε και θελήσαμε να κάνουμε κάποια βήματα σε σχέση με την ανεύρεση μιας ταυτότητας και την αίσθηση περηφάνιας που οφείλουμε στο άτομό μας».

Η Μαντάμ Γκου είναι ένα περιοδικό που δεν ανήκει σε κάποια πολιτικοποιημένη ομάδα αλλά δημιουργήθηκε από μια μικρή ομάδα επτά συνολικά γυναικών που θέλησε να καλύψει το εκδοτικό κενό της δεκαετίας του ’90. Η ομάδα παρέμεινε κλειστή ως προς τη σύστασή της, αλλά ανοιχτή απέναντι στην ανταλλαγή ιδεών, κειμένων και τη δημιουργία επαφών. Από το φθινόπωρο του 1995 ως τον Νοέμβριο του 1997 η Μαντάμ Γκου θα εκδόσει πέντε συνολικά τεύχη καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως πρωτότυπα θεωρητικά κείμενα, μεταφράσεις, αλληλογραφία, νέα, κόμικ, χρηματιστήριο λεσβιακών αξιών.

Στα «κλειστά» χρόνια όμως της δεκαετίας του ’90 η ανταπόκριση από τις αναγνώστριες όσον αφορά την αποστολή κειμένων, την έκφραση απόψεων, την ανταλλαγή ιδεών υπήρξε περιορισμένη. Δύο ακριβώς χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου τεύχους, τον Νοέμβριο του 1997, η Μαντάμ Γκου αποχαιρετά τις αναγνώστριες της: [Τ.5.σ.1.]

«Για σας με αγάπη. Να ‘μαστε πάλι εδώ για τελευταία ίσως φορά. Τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε δεν τελείωσαν, ούτε ίσως η ζωή των λεσβιών στην Ελλάδα άλλαξε μετά το πέρασμα την Μ.Γ., αν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι βάλαμε και εμείς ένα ακόμη λιθαράκι, όμως η δική μας αντοχή εξαντλήθηκε. Οι ισορροπίες σε μια ομάδα είναι λεπτές και η ενέργεια χρειάζεται διαρκή επαναφόρτιση, που δυστυχώς δεν ήταν δυνατή ούτε από μέσα ούτε απ’ έξω. Ελπίζουμε, αν δεν βρούμε αργότερα το κουράγιο να συνεχίσουμε, κάποιες άλλες να το κάνουν για μας. Αυτό το τεύχος το αφιερώνουμε στις γυναίκες που μας έδειξαν την υποστήριξή τους στέλνοντάς μας τα κείμενα, τα ποιήματα και τα γράμματά τους».

Got a better definition? Add it!

Published

Από το αγγλικό cyber-dyke, σημαίνει τη λεσβία, η οποία έχει έντονη δραστηριότητα στο διαδίκτυο, ως ίνφλουενσερ, ΛΟΑΤΚΙ ακτιβίστρια και trend-setter ή και ως δραστήρια σε online-dating. Για την ετυμολογία της λέξης dyke δες εδώ.

Είναι σελεμπριτόνι του Φέισμπουκ ως σάιμπερ ντάικ.

Got a better definition? Add it!

Published