Ο ύπνος ή τα προεόρτια αυτού (βλ. κουτουλάω, κάνει νύστα).

Όμορφος γιαγιαδισμός από την Δημητσάνα (Ορεινή Αρκαδία)

- Έρχεται ο κουκουλομάτης, βλέπω!
(γιαγιά Ελένη, R.I.P.)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
σφυρίζων

#2
donmhtsos

Επίσης κουκουλωμάτηδες αποκαλούν όσους έχουν βαθουλωτά μάτια, με αποτέλεσμα αυτά να σκεπάζονται μερικώς από το δέρμα που βρίσκεται κάτω από τα φρύδια.

#3
dryhammer

Αντιγραφή από http://fyletika.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html

κουκουλοματίτιδα επιστημονιστί

Βλέφαρα και επίκανθος

Στο πρώτο σκίτσο φαίνεται ο διπλός επίκανθος και σημαίνει ότι υπάρχει δίπλωση του βλέφαρου στην εσωτερική και στην εξωτερική πλευρά του ματιού. Παρατηρείται στις φυλές της Σιβηρίας, μέχρι και τους βόρειους κινέζους. Είναι η πιο βαριά μορφή βλεφάρων που υπάρχει.

Στο δεύτερο σκίτσο φαίνεται το τυπικό μάτι χωρίς επίκανθο, τυπικό σε Μεσογειακούς, συχνό σε Νορδικούς, ενώ σε συνδυασμό με βαθουλωτά μάτια συχνό και σε Κρομανοειδείς. Επίσης το εμφανίζουν πολλοί Βαλτικοί και οι περισσότεροι Αρμενοειδείς.

Στο τρίτο σκίτσο φαίνεται το μάτι με εσωτερικό επίκανθο, που είναι το πιο διαδεδομένο είδος επίκανθου της Κίτρινης ομάδας φυλών. Είναι στοιχείο αναγνωριστικό των κατοίκων της Άπω Ανατολής.

Στο τέταρτο σκίτσο φαίνεται ο εξωτερικός επίκανθος, στοιχείο που παρατηρείται σε ιθαγενείς της Αμερικής. Σε ελαφρά μορφή εντοπίζεται σε αρκετούς Ευρωπαίους, ιδιαίτερα Νορδικούς και Διναρικούς.

Τέλος, φαίνεται το μέτριο βλέφαρο, που εντοπίζεται κλασικά στον Αλπικό τύπο, αρκετές φορές και στον Κρομανοειδή. Κινούμενοι από Ευρώπη προς την Κεντρική Ασία, τα βλέφαρα γίνονται πιο βαριά, με αυξανόμενη κλίση στα μάτια.

#4
donmhtsos

Εύγε! Ακριβώς αυτό!

#5
soulto

Το σάη αυτό 3ηρέ είναι άστα να πάνε...: Ο παράδεισος του ρατσιστή και του κασιδιάρη. Δεν είναι έτσι η επιστήμη της ανθρωπολογίας σήμερα.
Πάντως κι εγώ κουκουλομάτη ήξερα αυτόν με το φουσκωτό πάνω βλέφαρο.

#6
dryhammer

Προφάνουσλυ, τα δεδομένα του είναι της εποχής που (πρίν το Β' ΠΠ) ανθούσε, εντος και εκτος ναζιστικής Γερμανίας, η ευγονική (με κορύφωσή της τα στρατόπεδα θανάτου και τις στειρώσεις των "άλλων"). Αλλά για την περιγραφή (και μόνο)καλό ήταν και έπρεπε να αναφέρω απο που τα αντέγραψα.