Φράση που αυτηκόησα στ' Ανώγεια στην Κρήτη και δηλώνει τον Master Commander της βοσκικής, ο οποίος μπορεί μάνι-μάνι, άκοπα και εύκολα να μαζεύει, να καθοδηγεί και γενικότερα να μανατζάρει το κοπάδι, αίγες ή πρόβατα, ειδικά σε δύσκολες περιοχές (δηλαδή, "στα όρη" - ή μήπως "στ' αόρι"; ποτέ δεν κατάλαβα αν είναι το ένα ή το άλλο - γύρω από τον Ψηλορείτη) ή σε δύσκολες καταστάσεις (π.χ. φόρτωμα σε νταλίκα). Τώρα, ντράπηκα να ρωτήσω: είναι η φράση έτσι επειδή τα γουρούνια είναι παροιμιωδώς δύσκολα να κοπαδιαστούν; Είναι, δηλαδή, η φράση σαν το αγγλικό herding cats που δηλώνει το ψιλο-ανέφικτο έργο; Μάλλον...

Ή μήπως ο αγαπητός βοσκός που το είπε χρησιμοποίησε τη φράση επειδή του έκανε, αλλά αυτή έχει απ' αλλού νόημα: λαλεί και τσι χοίρους κάλλιστα θα μπορούσε (με το ιστορικό της περιοχής) να σημαίνει και τον γουίνστον γουλφ της ζωοκλοπής, ο οποίος ρημάζει έναν τόπο και φεύγοντας λαλεί (οδηγεί) πρόβατα, κατσίκια, γουρούνια, κότες, κουνέλια, αρκάλους,λιακόνια και γενικά όλη την τοπική πανίδα...; Λίγο ευφάνταστον αλλά ποιος ξέρει...

Α, ευτυχώς π' ήρθανε καημένε Χαλικούτη(1) οι αγκζαδέρφοι από τη Γέργερη και μας αβοηθήξανε και τα φορτώσαμε στο τριαξονικό, κι αυτοί, άντρες να ιδείς, βοσκοί, μα και τσι χοίρους λαλούνε είμαι άτιμος(2).

(1) Ψευδώνυμο.

(2) είμαι άτιμος = είμαι άτιμος [αν λέω ψέμματα] = στο λόγο της τιμής μου.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
xalikoutis

O Ιησούς λαλεί τους δαιμονισμένους χοίρους (κάτω μέρος της εικόνας)

#2
dryhammer

Irina Shayk

#3
jesus

@χαλικού: σίγουρα προϊόν φωτομοντάζ.

#4
dryhammer

#5
xalikoutis

Πάντως και Ιησούς ή Irina Shayk να μην είσαι, όσο το ερευνώ, δε βλέπω να είναι και τόσο μανίκι και σίγουρα όχι σπάνιο το κοπάδιασμα χοίρων, εδώ και καμιά δεκαριά χιλιάδες χρόνια και σε κα-δυο-τρεις-τέσσερεις ηπείρους. Αλλά στην Κρήτη, ειδικά στην ορεινή, γενικά μιλώντας κοπάδια χοίρων δεν έχει και αναρωτιέμαι αν είχε ποτέ, παραδοσιακά απ' όσο ξέρω έθρεφαν ένα χοίρο ανά οικογένεια, και τα χοιροσφάγια ήταν ΤΟ γεγονός, αγαπημένο θέαμα κατάλληλο για όλη την οικογένεια.

#6
jesus

το ένα γουρούνι ανά οικογένεια και το σφάζουμε χριστούγεννα νομίζω ήταν πάνω-κάτω πανελλαδικό μέχρι τ. καί δεκαετία '60. τώρα αν αντικαθιστούσε τηλεόραση, αυτό δεν το ξέρω. ξέρω όμως ότι στο ίδιο φώτοσοπ που έβαλαν τα γουρούνια μου αφαίρεσαν κ την κυτταρίτιδα απ' τον σβέρκο.

#7
σφυρίζων

Δηλώνω για πολλοστή φορά ανεμιστήρας των ποιμενικών λημμάτωνε του Χαλικού.

#8
soulto

Μάθε μας Χαλικού την βοσκική! Κρίμα είναι να την μιλάει μόνον αυτός.

#9
xalikoutis

Βασικά σούλτω μιαπουτανάφερες θα τοποθετηθώ για το θέμα τραγίλα: έπαθα μεγάλη χαρμολύπη όταν το είδα, γιατί αφενός το θεωρώ πανέξυπνη απεικόνιση της χαοτικής πολιτιστικής κατάστας στην ενδοχώρα της Κρήτης και ειδικά του απέραντου Ν.Ηρακλείου, αφεδύο μελαγχόλησα με το φορμά, ένα τζάμπα βίντεο-κλιπ παρωδία, για μια τέτοια ζόρικη και ηδονική παράκμα που θα άξιζε να τηνε κινηματογράφουνε μέχρι κι ο Μαθιός ο Γκαρονάκης!

#10
σφυρίζων

Για τους αμύητους υπενθυμίζω (δειγματολειπτικά) τα κατσικίδιο και κατακαυκαλίδι,

#11
dryhammer

"ο Μαθιός ο Γκαρονάκης" πορτοκαλακισμός;

#12
soulto

Χαρισματική καραπαράκμα που δικαιολογεί την γοητεία της τρασίλας στο ελλημπάν. Είναι εξ άλλου από τα ελάχιστα (σχετικά) πρωτότυπα πράγματα που γίνονται -πήξαμε στις διασκευές.