Η έκφραση, (όταν δεν αναφέρεται σε πασχαλιάτικα αυγά, αυτοκίνητα η κεφάλια), σημαίνει ότι χαλάω τη σχέση μου με κάποιο άτομο, ψυχραίνομαι μαζί του, είμαστε σε διαφωνία, είμαστε τσακωμένοι, δεν μιλιόμαστε, είμαστε ψυχραμένοι, δεν θέλουμε να δούμε ο ένας τον άλλον, γινόμαστε εχθροί, αποξενώνομαι με κάποιον και πάει λέγοντας. Λέγεται και "τα τσουγκρίζω".

-Πηγαίνανε πολύ καλά οι δυο τους, αλλά εδώ κι έναν μήνα τα τζούγκρισαν και δεν μιλιούνται μεταξύ τους.

Got a better definition? Add it!

Published

#1
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Το -τζ- είναι κάπου τοπικό? Η συνήθης μορφή που ξέρω είναι με -τσ-.

#2
iwn

Θεσσαλονικη μεριά γενικά προτιμάμε το παχιό -τζ από το λεπτεπίλεπτο -τσ. Βλέπε και τζομπάνης αντί τσοπάνης, τζούρα αντί τσούρα.

#3
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Τσούρα τι είναι? Αν πρόκειται για τη ρουφηξιά από τσιγάρο, τζούρα λέγεται πανελληνίως.

#4
vanias

Τζουρέκι, Τζιμισκή, Τζαμαδού, τζακάλωφ...

#5
donmhtsos

Γειά σου, Βάνια.

Νὰ μήν ξεχάσουμε τὸ πιό σημαντικό. Τὸν ποῦτζο.

#6
dryhammer

...κλαίγανε

#7
vanias

...τρεις...και τον μοιρολογούσανε. Γεια σου Δον, πως πάει η καραμπίνα;

#8
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Γειά σου Βάνια!

#9
vanias

Χτήνος! Είναι χαρά μου να σας βρίσκω εν ενεργεία. Δε γράφουμε τίποτα να σκοτώσουμε ώρες;

#10
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Αν θες να γράψουμε κάνα λήμμα, γι αυτό ήρθαμε σ' αυτό το ρημαδοσάιτ γενικώς. Αν πάλι θες να γράψουμε καμιά μαλακία, και πάλι στο σωστό μέρος ήρθες.

Τι λέει το νησί?

#11
vanias

Ρημάδι κατήντησε τω όντι..κάποτε φτυνόσαντο ορισμοί και νομίζαμε ότι βρέχει. Για ορισμούς μιλάω χτήνος, από αυτούς που είχαν κάτι παπάρια να από κάτω, όχι για παπάρια ορισμούς.

Το νησί τελευταία φορά το είδα Φλεβάρη για μια μέρα.Απ' οτι άκουσα προσφάτως, τα είχε βάλει η Ουργία με το στρατό που της έφερε κρούσματα Εξ Αχαΐας δια της ΕΣΣΟ. Ποιος θα φυλάξει όμως τις αποθήκες της ΠΑΠ και τα υψίπεδα του Α4 γαμώ την αγανάχτηση; Ο παλιός;

#12
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Πώς είχα την εντύπωση ότι κατοικείς εκεί? Μάλλον με μπέρδεψε η μισή καταγωγή σου.

Εδώ ναι, ρημάδιασε το πράμα εδώ και καιρό βέβαια. Δεν είναι της παρούσης η απόδοσις ευθυνών αλλά...Τεσπα, ας πούμε πως είναι η φάση της παρακμής και της ήττας. Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει που λένε. Τώρα μπαίνει ο κάθε άσχετος ανελλήνιστος και κάνει χαζοπαίχνιδο. Εγώ περνάω τακτικότατα να ξεχορταριάζω από σέβας και να βλέπω αν παίξει τπτ της αθρωπιάς αλλά μπα. Οι δύο τελευταίοι σοβαροί και της προκοπής άνθρωποι μετακόμισαν εδώ δίπλα στο Σαραντάκο, οπότε πήγα κι εγώ.

#13
vanias

Μετοίκησα, δεν έχασα επαφή, πηγαίνω κάθε χρόνο, όχι όσο παλιότερα, αλλά πηγαίνω και τη θεωρώ πιο πατρίδα από τα άγια χώματα.

Στα καθ'ημάς.. από αυτά που ψιλοκατάλαβα, ούτε οι (προφανώς εθελοντές) μοντατόροι δεν μπαίνουν πλέον. Τουλάχιστον όχι τακτικά.

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής δε με πειράζει το ξυστοπούτσι των χρηστών που μπαίνουν για χαβαλέ. Περισσότερο νοσταλγώ την εποχή που διαβάζαμε στο διάλειμμα των χαβαλέδων πολύ ωραία πράματα και νιώθαμε όλοι, ξυστοπούτσηδες και μη, αυτό το γαργάλημα της συνεισφοράς, την άμιλλα, τη ζήλεια προς τον πούστη που το λημματογράφησε πριν και καλύτερα από μας, την ευχάριστη έκπληξη να διαβάζουμε στα σχόλια ακόμα περισσότερες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες για το λήμμα.

Αν και είσαι χτήνος λοιπόν, νομίζω σε πιάνω στο σχόλιο περί αθρωπιάς.

Για να δεις πόσο το σκέφτομαι, έχω καμιά δεκαριά πράματα στο πρόχειρο. Να σου πιμάρω μήπως αναλάβεις να με ξαλαφρώσεις;

#14
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Ναι, μοντς έχουν μείνει ελάχιστοι και επί της ουσίας δεν ασχολούνται. Δεν τους κατηγορώ, τους καταλαβαίνω απόλυτα. Ο χαβαλές των περαστικών, που φέρνει εδώ την κάθε εφήμερη παπαριά θα ήταν ανεκτός στο πλαίσιο μιας γενικότερης άνθισης και παραγωγής μέσα στο σάιτ. Το οποίο σάιτ στην ουσία του είναι καταπληκτικό. Όταν όμως λείπουν οι αρχιδάτοι ορισμοί που έλεγες και μένει μόνο το εφήμερο της τιβί ή της κάθε μικροπαρέας δεν υπάρχει προκοπή. Και εντάξει, καταλαβαίνω πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η καταγραφή ζουμερών πραγμάτων επ' άπειρον. Οι δυνατότητες και οι γνώσεις μας είναι πεπερασμένες, νέο αίμα δεν μπαίνει, και μπάση περιφτώσει έχουμε και δουλειές.

Ε ναι ρε συ, αυτό με τα σχόλια είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ουσίας. Πολύ ψωμί λέμε, σακιά με άμυλα και άμιλλα. Έχουμε μάθει και έχουμε κάνει πολύ ωραία πράματα εδωμέσα.

Πονηρούλης είσαι όμως. Μπαγάσα θες ν' αλλάξουμε επειδή έχω μόνο 5-6 στο πρόχειρο. Αλλά έχουνε πάρει να σαπίζουνε και να βρομοσκυλάνε. Θα έχεις πρόβλημα, γλυκά το λέω.

#15
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Καιρό έχει να μαζέψει λήμμα τόσα σχόλια. Ενδεικτικό, νομίζω.

#16
vanias

εννοείται - δεν το 'γραψα - ότι τους καταλαβαίνω τους μοντς. Και τους ξυστοπούτσηδες, καθώς υπήρξα κι εγώ κατά καιρούς (δεν αποκλείω να ξαναϋπάρξω) κι απ'όσο μπορώ να κρίνω -τώρα, εκ των υστέρων- από ξυσταρχιδισμό πρωτομπήκα και κόλλησα στην πορεία, όταν είδα καλωσόρισμα, καλοπροαίρετες συμβουλές, πολυφωνία, άποψη κι όχι στείρα καταχώριση κτλ. με μόνα μαύρα σημάδια τον καυγά για τη βαθμολογία και την κατά συντριπτικό ποσοστό για μένα αχρείαστη λογοκρισία σε σάιτ για αργκό. Δε θα ήθελα να ανακυκλώσω τους λόγους,αλλά δεν θα το αποφύγω εντέλει. Συνυπάρχει κατ΄ εμέ το δίκιο με το άδικο. Δίκιο γιατί θα 'πρεπε όντως να πληρούνται κάποια κριτήρια που λες κι εσύ, να μην καταχωρούνται οι εσωτερικοί κώδικες μιας μικροπαρέας και οι μοδάτες ατάκες των σήριαλζ, να προστίθενται ετυμολογίες, συνώνυμα, αντώνυμα, παράγωγα εάν μπορούν να προσδώσουν εγκυρότητα στο λήμμα κλπ Άδικο γιατί όλο αυτό το σύστημα διώχνει τον ξυστοπούτση που "θέλει κι αυτός" να συνεισφέρει όπως τον προσκαλεί η αρχική σελίδα του σάιτ τις παπαριές που λέει με τον κολλητό και την εξυπνάδα που άκουσε στον Τσουβέλα. Νομίζω έχω πει και στα σχόλια, σίγουρα σε πιμι, ότι το σάιτ δεν είναι λεξικό, είναι περσότερο μια ανοιχτή πλατφόρμα κι έτσι η λογοκρισία (δε μιλώ για μπαναρίσματα που οφείλονται σε προσβολές και επιθέσεις επί προσωπικού)γύρω από το τί είναι σλανγκ πρέπει - αν πρέπει- να γίνεται με φειδώ. Κάποιος χρήστης, νομίζω ο Μιτζνούρ, είχε κάποτε υποστηρίξει με κάποια επιχειρήματα ότι η σλανγκ είναι μήτρα της γλώσσας κι ότι συνεπώς κάθε μα κάθε λέξη των κυριάρχων γλωσσών έχει ξεπεταχτεί από την κοιλιά της σλανγκ. Ή τέλος πάντων κάτι τέτοιο. Παράλληλα θυμάμαι τον Τζήζα να ζητάει επιμόνως αληθινά παραδείγματα χρήσεων, την Ηρώ ή μάλλον την Γκαλά (τις μπερδεύω γαμώτη- η επίγευση είναι ότι και οι δύο είχαν επαγγελματική προσέγγιση στο ρόλο τους) να εξετάζει αν τα λήμματα είναι δόκιμα και λημματογραφημένα σε τρία- τέσσερα λεξικά, τον Βικάρ να προσπαθεί να ισορροπήσει τις καταστάσεις για να μη γίνουν χρήστες και μοντατόροι κώλος, τον Πάτση να εκφράζει άποψη χωρίς να τον ενδιαφέρει να γίνει αρεστός. Σαν μείγμα ήταν καλό, αφού παρήχθη έργο και μάλιστα πολύ και κάποιο από αυτό εξαιρετικό παρά τα εκάστοτε παράπονα.

Τέλος πάντων, βαρέθηκα την βόλτα στην λεωφόρο των αναμνήσεων. θα αναλάβεις κανένα πρόχειρο ρε χτήνος;

#17
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Κοίτα, από την ίδια τη δουλειά μου εδώ φαίνεται (και τόχω γράψει κιόλας) πως για μένα τα όρια του καταχωρίσιμου είναι πολύ ελαστικά. Ο ίδιος έχω ανεβάσει ουκ ολίγα λήμματα που με την καμία δεν είναι σλανγκ. Όμως θεώρησα και θεωρώ πως αξίζουν τον κόπο.

Πες με ελιτιστή αλλά δεν με χαλάει το να φύγει ο άσχετος που δεν έχει να προσφέρει επί της ουσίας, όταν δει πως για να σταθεί εδώ πρέπει να προσφέρει ετυμολογία και όλα τα ωραία που είπες. Απροπό, να γράψω τα 3 Ε πάνω στα οποία προσπάθησα να στηριχτεί η παρουσία μου εδώ:

Ετυμολογία (λεξικό είναι αφού)

Εντιμότητα (αυτό λέγαμε τότε, εκεί, με αυτή τη σημασία. Δεν βρίσκω στοιχεία να το στηρίξω αλλά το λέω εντίμως και όποιος έχει κάτι σχετικό να προσθέσει ας πάει στα σχόλια. Μου συνέβη εδώ μέσα να καλυφθεί έτσι ορισμός μου από αξιόλογο χρήστη)

Ευπρέπεια (εφόσον εδώ συναναστρέφομαι ανθρώπους, πολλούς από τους οποίους έχω συναντήσει και στην πραγματική ζωή).

Το πληκτρολόγιό μου ξαφνικά γαμιέται και έχω θέμα να αραδιάσω σεντόνι, λογικά θα συνεχίσω κάποια στιγμή αύριο.

#18
patsis

Πετάγομαι μόνο για να σας πω καλή τύχη, όλοι στηριζόμαστε πάνω σας.

#19
vanias

δεν τα κάνω για μένα

#20
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Κατάλαβες Βάνια, έτσι? Πετάχτηκε μόνο για να μας δουλέψει ψιλό γαζί και για ν' αφήσει ένα λυγξ που δε δουλεύει (η παρακμή που λέγαμε).

#21
vanias

Airplane! Νομίζω 1981, με τον συχωρεμένο Λέσλυ Νίλσεν ("τρελές σφαίρες") στο ρόλο του Πάτση.