Βαρκελώνη, 5 Αυγούστου 1992. Τόπος και ημερομηνία γέννησης της συγκεκριμένης ατάκας από την χρυσή ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου. Με τα χρόνια το χρυσό στα 100 μ. εμπόδια μπορεί να ξεθώριασε κομμάτι (δεδομένης ενδεχομένως και της τούμπας που είχε φάει η προπορευόμενη αθλήτρια που μας το δώρισε), αλλά η ρήση έμεινε αθάνατη να συμβολίζει τον νταλκά του Έλληνα να πρωτεύσει σε πείσμα της διεθνούς συνομωσίας που τον κρατάει πάντα κάτω, εξ ου και το «ρε γαμώτο».

Τελικώς έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου η Ελλάδα δεν έχει απολύτως τίποτε να κάνει, αλλά δίνει μία υπεράνω κριτικής δικαιολογία για την πράξη μας.

- Θεσσαλονίκη - Αθήνα σε τρεις ώρες, πας καλά ρε; Πώς σου 'ρθε και το 'κανες αυτό;
- Είπα «για την Ελλάδα ρε γαμώτο» και το σανίδωσα το γαμίδι. Στην ευθεία της Λάρισας έγραψε 280, καρντάσι!

(από spydel, 02/12/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
iwn

ορθοτατος ο ορισμος.
Η φραση ηταν ,για τα δεδομενα της εποχης, αρκετα σοκιν για τηλεοπτικη δηλωση.
Ομως συντομοτατα απενοχοποιηθηκε και πηρε διαβατηριο για ολα τα σαλονια, καθ οσον βγηκε αυθορμητα αβιαστα ανεμποδιστα και ολοφρεσκη απο τα χειλη της μολις προ ολιγων λεπτων παναξιας θριαμβευτριας ελληνιδας ολυμπιονικη, σε ζωντανη της δηλωση στην ελληνικη τηλεοραση.

#2
iwn

οσο για τη τουμπα της προπορευομενης αθλητριας ,διαφωνω οτι μας το δωρισε, καθ οσον η ονομασια του αθληματος ,ως 100 μ. ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ τα λεει ολα.
(σημ. οτι δηλαδη για να νικησεις , δεν αρκει μονο να τρεξεις γρηγορα, αλλα να υπερπηδησεις και τα εμποδια)