Σαν το «χέστηκε η Φατμή/Φατμέ στο Γενί Τζαμί»: δηλώνει ότι αυτό που ακούστηκε είναι αδιάφορο ή κοινότοπο, και γι αυτό το ίδιο σημαντικό με το ότι η φοράδα (μας) έχεσε στο αλώνι (δραστηριότητα στην οποία τα ζώα επιδίδονται όπου βρεθούν κι όπου σταθούν αδιακρίτως, και γι' αυτό δεν είναι άξια λόγου).
Καθαρευουσιάνικη παραλλαγή που χρησιμοποιούν κυρίως οι φιλόλογοι: «Εχέσθη η φορβάς εν αλωνίω».
- Τα 'μαθες; Ο Τάκης έσκασε μύτη στο μπαράκι με μια ξανθιά με τρία μέτρα πόδι, που όλο το βράδυ του πιπιλούσε το αυτί.
- Και χέστηκε η φοράδα μας στ' αλώνι. Τρία χρόνια έχουμε που χωρίσαμε, λέμε, ας σκάσει μύτη και με τη Ζιζέλ, σικιμέ.- Κύριε, ακούστηκε ότι φέτος στις πανελλήνιες θα πέσει Παπανούτσος. - Παπανούτσος κι εχέσθη η φορβάς εν αλωνίω, Φυτόπουλε, κάθε χρόνο τις ίδιες βλακείες σάς λένε στα φροντιστήρια.
3 comments
karolinetto
και αν θέλουμε το μεγαλώνουμε : «χέστηκε η φοράδα μας στ' αλώνι και ποιος την πεταλώνει»
belalik
Υπάρχει και το 'χέστηκε η φοράδα stallone' ..
Βγαίνει από ανέκδοτο που πρωταγωνιστούν ο Σβατζενέγκερ και ο Σταλλόνε, την εξέλιξη του οποίου δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή, αλλά το τέλος είναι αυτό ..
Gambertais
Σημαίνει μια αναποδιά, ένα ατυχές συμβάν, το οποίο όμως δεν είναι και για θάνατο. Παλιά αλώνιζαν με το ντουργκένι, μια ξύλινη πλάκα με στουρναρόπετρες από κάτω, πάνω στην οποία καθόταν ο αγρότης και την τραβούσε το άλογο πάνω στα στάχυα που ήταν απλωμένα στο αλώνι. Ήταν ατυχές συμβάν το να χεστεί η φοράδα, γιατί άντε να καθαρίσεις μετά.