Ηδύποτο αισχίστου είδους και γεύσης που παράγεται κυρίως στη Αχαΐα. Η γεύση του είναι ασύμμετρα αηδιαστική σε βαθμό που να μην μπορεί να παρομοιαστεί με κάτι άλλο. Συνηθίζεται να σερβίρεται στο τέλος σε μαγαζιά της Πάτρας, αλλά λόγω της αθλιότητας του ακόμα και οι πιο τελειωμένοι αλκοολικοί φοιτητές δεν το πίνουν. Ορκισμένη φανατική της τεντούρας φαίνεται να είναι η γιαγιά στην κάβα πλησίον της Αγ. Νικολάου, όπου και πάλι όσες φορές όσοι και αν πάνε στη κάβα δεν ενδίδουν στο αποτρόπαιο κέρασμά της που ακούει στο όνομα τεντούρα...

- Να σας βάλω λίγη τεντούρα παιδιά;
- Εεε, όχι ευχαριστούμε άλλη φορά...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
iron

χε χε... μ' αρέσει που το έβαλες στα «σιχαμερά», καλό!
Μήπως έχει χρώμα αυτό το ποτό; γιατί στα ιταλιάνικα υπάρχει η λέξη tintura που σημαίνει, νομίζω, βαφή.

#2
Επισκέπτης

κοκκινο ειναι σαν εμετος απο κρασια στο χρωμα :)

#3
poniroskylo

Στα Ισπανικά και τα Πορτογαλλικά tinto=κόκκινο, vino tinto ή vinho tinto αντίστοιχα=κόκκινο κρασί. Και στις δυο γλώσσες tintura=βαφή, μπογιά. Και το καλύτερο - tintura de yodo (Ισπ.) και tintura de iodo (Πορ.)=βάμμα ιωδίου. Ξέρεις τι πίνεις.

#4
iron

λοιπόν, τις προάλλες κάπου το ήπια αυτό το πράμα και, που να πάρει ο ακατανόμαστος, ήμαρτον χεσού μου, αλλά, να, πώς να το πω, δηλαδή... μου άρεσε ρε γμτ..... γιατρέ έχω πρόβλημα;;;

#5
Vrastaman

Μεγαλύτερη αηδία που έχω πιεί είναι το Τσέχικο αψέντι. Μπλιάχ, ειδικά εαν έχεις δοκιμάσει Γαλλικό. Πίτσες με βούρτσες.

#6
Vrastaman

..περί ορέξεως Iron...

#7
Galadriel

αχαχα αυτοί εδώ φαίνεται να την εκτιμάνε πάντως, ίσως γιατί την πουλάνε κι όλας
[I]... με 'Ονομα.
Η ονομασία της η οποία έχει κατοχυρωθεί από την Εταιρία μας, προέρχεται από το λατινικό tinctura , δηλ. βάμμα, εκχύλισμα.
... με Περιεχόμενο.
Τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα της το οφείλει στα εκχυλίσματα μπαχαρικών που περιέχει, κυρίως κανέλλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου, αλλά επίσης, κίτρου, μανταρινιού, Μαστίχας Χίου κ.λ.π. ...Πώς και που ... Η Τεντούρα πίνεται παντού: μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, στην καφετέρια και στο μπαρ σαν κανονικό ποτό, σκέτη ή με σόδα ή τόνικ αλλά κυρίως παγωμένη σε μικρά ποτηράκια, με κρέμα γάλακτος και τριμμένη κανέλλα.[/I]
http://www.tentoura.gr/el/tentoura.html

#8
beth

πωωωωω......τεντουρα με κρεμα γαλακτος....το χαρακιρι πιο γρηγορο και ανωδυνο ειναι......

#9
vip

Οι γιαγιάδες την εκτιμούν ιδιαιτέρως γιατί την εποχή που έκανες μια επίσκεψη το κέρασμα ήταν τα ηδύποτα (λικέρ) και η τεντούρα κατείχε μια πολύ καλή θέση ανάμεσα στα άλλα ηδύποτα, τριαντάφυλλο, μέντα κλπ. Υπάρχει και ένα σπιτικό ποτό με παρόμοια γεύση που φτιάχνεται από καρύδια.

#10
Vrastaman

...με πρώτο και καλύτερο το λικέρ Bols αγγούρι!

#11
HODJAS

Μπορεί να προέρχεται απο το ιταλικό (μιλανέζικο) ten dür = κράτα γερά / με δύναμη, που είναι κι ένα απο τα συνθήματα των Λέγκα Νόρντ.

#12
Επισκέπτης

Τι να σας πω... σας λυπαμαι... και ιδιαιτερα τον τυπα που εγραψε αυτο το ποστ.. ευγε αγορινα.. εισαι πολλα κιλα μαλακας.

#13
Vrastaman

Η θεία Όλγα από την κάβα;

#14
johnblack

@ χοτζα: χέσε μας ρε Λάσκο πλέον :Ρ

#15
iron

ΤΟΝ τύπΟ;;; πού κατάλαβε η θεία όλγα ότι είναι Ο μπεθ και όχι Η μπεθ;;;

πάντως όλγαμ, επαναλαμβάνω, εμένα δεν μου φάνηκε αηδία η τεντούρα. Απλώς συμπαθητικώς αδιάφορη.

#16
kourampies

Όντως, ούτε και οι πιο τελειωμένοι φοιτητές στην Πάτρα, ακόμα και αυτοί που ξημερωβραδιάζονταν στον ιστορικό Μάκη κουλό στην Πλατεία Όλγας πίνοντας το περίφημο ούζο του που έπαιρνε φωτιά και έκαιγε με μπλε φλόγα, δεν πίνουν τεντούρα.

#17
HODJAS

Τελικώς, η τεντούρα παράγεται στην Πάτρα απο τον 15ο αιώνα και προέρχεται απο το ιταλικό tintura = μελανόχρουν λικέρ, που προέρχεται απο βράσιμο των φύλλων διαφόρων φυτών (μύρτο, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, κίτρο κλπ). Υπάρχει πανομοιότυπο τεντουροειδές ποτό στην Σαρδηνία & Κορσική, που λέγεται mirto.

Ίσως να έχει σχέση με την λέξη tinta = χρώμα/βαφή/χρωστική ουσία, που χρησιμοποιείται στην ζωγραφική.

Τα γλυκά πιοτά (λικέρ και τα τοιαύτα), αποκαλούνται ακόμα απο τους φραγκοτραφείς νεοέλληνες ροσόλια και απο τους ανατολίτες σερμπέτια (βλ. και απαξιωτική έκφραση για υπερβολικά γλυκό καφέ = σερμπέτι/πετιμέζι).

Η πρόσθεση τέτοιων αλκολούχων στον espresso, παραγγέλλεται ιταλιστί espresso corretto (al cognac) και ισπανιστί λέγεται carajillo, ενώ οι αγγλοσάξωνες τον λένε ιρλανδικό καφέ γιατί περιέχει ιουίσκυ (ιρλανδ. uisce beatha = νερό της ζωής, βλ. και ταυτόσημο Σκανδιναβ. aquavit/akvavit).

Στην Ελλάδα, μόνον οι κοσμογυρισμένοι ναυτικοί συνήθιζαν να πίνουν τον καφέ τους σε ψηλό νεροπότηρο ανακατεμένο με κονιάκ (το γράφει κι ο father-Diamond, αλλά δε θυμάμαι πού).

#18
Doctor

Από τα ροσόλια που αναφέρει ο Χότζας πιθανότατα έχει ονομαστεί Ροζόλι στη Λευκάδα ένα τοπικό λικέρ παρόμοιο με την τεντούρα (μελί χρώμα, λιγότερη έντονη τη γεύση των μπαχαρικών).

Όσο για την τεντούρα είναι το καλύτερο γιατρικό μετά από κατανάλωση αρκετών κιλών ταβερνιέ. Φτιάχνει και το στομάχι και (κυρίως) τη γεύση.