Η λαϊκή έκφραση συνδέεται με τη μετεπαναστατική ζωή στο Ναύπλιο, πρωτεύουσα τότε της Ελλάδας. Συγκεκριμένα στο Ναύπλιο υπήρχε μια ταβέρνα που ανήκε σε μια γυναίκα, τη Μιχαλού. Η Μιχαλού είχε το προτέρημα να κάνει «βερεσέδια» αλλά υπό προθεσμία. Μόλις εξαντλείτο η προθεσμία - και η υπομονή της - στόλιζε τους χρεώστες της με «κοσμητικότατα» επίθετα. Όσοι τα άκουγαν, ήξεραν καλά ότι αυτός που δέχεται τις «περιποιήσεις» της «χρωστάει της Μιχαλούς».
- Γιατί δεν πάτε διακοπές με τον Κωνσταντίνο, αφού ο Άκης δεν μπορεί;
- Να λείπει το βύσσινο, ο τύπος χρωστάει της Μιχαλούς: πέρυσι τον είχε πιάσει η αστυνομία στη Σκιάθο, επειδή μεθυσμένος έδειχνε τη πούτσα του σε κάτι τουρίστριες.
7 comments
Vrastaman
Πάντα αναρωτιόμουν για προέλευση της έκφρασης!
sarant
Πράγματι, αυτή η θεωρία για την προέλευση της έκφρασης είναι πολύ διαδεδομένη, όμως δεν μπορεί να είναι σωστή, για τον απλό λόγο ότι έχω αποδελτιώσει την έκφραση «χρωστάει της Μιχαλούς» σε κείμενο του 1812, πολύ πριν από την απελευθέρωση και πολύ μακριά από το Ανάπλι. Εδώ τα λέω πιο αναλυτικά:
http://www.sarantakos.com/fraseis/mixalou.html
vikar
Θά 'τανε καλό να υπάρχει και η ερμηνεία της έκφρασης στο κείμενο του λήμματος. Κάποιος που δέν την ξέρει το πολύ να καταλάβει οτι «χρωστάει της Μιχαλούς» κανείς όταν τον βρίζουνε.
Ο ΑΛΛΟΣ
Σήμερασ η έκφραση σημαίνει «δεν είναι και πολύ στα καλά του, είναι λειψός / χαζός / τρελός».
@40: Μα αυτό που λες δεν αντιφάσκει σ' αυτό που λέει ο Κρυψίνους. Μόνο στις ημερομηνίες δεν τα βρίσκετε. Αν υπήρχε η ταβέρνα της Μιχαλούς, πόση σημασία έχει αν ήταν στο Ανάπλι ή αλλού, το 1812 ή το 1830;
Ο ΑΛΛΟΣ
Κύριοι, βρήκα μία άκρως εμπεριστατωμένη μελέτη για το θέμα, σ' ένα σάιτ που έτσι κι αλλιώς θα σας πρότεινα να το περιηγηθείτε, γιατί άπτεται πολύ των ενδιαφερόντων αρκετών από μας.
Τελικά δε σας δίνω την παραπομπή. Διότι, προς έκπληξή μου, είναι αυτή που δίνει πιο πάνω ο Σαραντ. Δηλαδή, εκεί που νόμιζα ότι έχω ανακαλύψει ένα εξαιρετικό σάιτ και τρέχω να το πω χαρούμενος στα παιδιά του δικού μας σάιτ, βλέπω ότι ο άνθρωπος που το έστησε είναι ήδη μέλος μας!
Κύριε Σαραντάκο, ώστε εσείς είστε; Τιμή μας!
Khan
Νέο άρθρο του Ν. Σαραντάκου με ετυμολόγηση της έκφρασης εδώ.
iwn
Η έκφραση αναφέρεται με σκοπό να χαρακτηρίσει άτομο το οποίο δεν είναι και πολύ καλά στα λογικά του και έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Για τα οικονομικά χρέη υπάρχουν άλλες εκφράσεις.