Η φράση μπορεί να είναι στην ενεργητική φωνή, εντούτοις το αντικείμενο της πρότασης (κώλος), μέσω του οποίου συμμετέχει το υποκείμενο της πρότασης στη σεξουαλική πράξη, παραπέμπει σε παθητική σεξουαλική συμπεριφορά. Γι' αυτό, λέγοντας τη φράση, είναι σα να λέμε: Αυτός γαμιέται. Δεν το λέμε όμως ξεκάθαρα, αλλά το πάμε μέσω Λαμίας, ώστε μέσω της σταδιακής ανατροπής της σημασίας του μηνύματος (από γαμάει... σε γαμιέται), να ειρωνευτούμε τον «γαμιά».

Κατά την ευρύτερη έννοια ο όρος παραπέμπει ειρωνικά σε κάποιον που δεν έχει πυγμή και λειτουργεί παθητικά σε κάποια διχογνωμία, σε κάποιον τσαμπουκά αφήνοντας τους άλλους να του επιβάλουν τη γνώμη τους, να τον σπάσουν στο ξύλο, κλπ...

Θα μπορούσε βεβαίως να παραπέμπει και σε κάποιον που ενώ λέει πως θα γαμήσει και θα δείρει, εντούτοις μόλις έρθει η ώρα να δείξει το ανάστημα του κιοτεύει, κλάνει μέντες, τις τρώει κλπ, και γενικότερα αποδεικνύεται κουραδόμαγκας.

Θα μπορούσαμε επίσης να αναφερθούμε σε αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που ενώ πριν τις εκλογές είναι σίγουροι για τη μεγαλειώδη νίκη τους, μετά την πανωλεθρία τους στις εκλογές, λουφάζουν στη γωνιά τους.

  1. Δύο φίλοι βλέπουν μια συνάμενη και κουνάμενη αδερφάρα και σχολιάζουν το γεγονός:
    - Κοίτα ρε και όμως κι αυτή γαμάει....
    - Γαμάει;
    - Γαμάει με τον κώλο ρε... χα... χα... χα.
    - Χα... χα... χα.

  2. Πέτρος: Βλέπω καλά;Ο Μάρκος δε μας έλεγε πριν λίγο πως θα λιώσει στον ξύλο τον Γιάννη; Απ' ότι βλέπω ο Γιάννης τον έχει πλακώσει στις ανάστροφες από τα πρώτα λεπτά.
    Κώστας: Έτσι κάνει ο Μάρκος πάντα. Κάνει τον νταή, λέει πως θα γαμήσει τον άλλον, αλλά στην πράξη τον γαμάει με τον κώλο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Galadriel

Φαντάζομαι σχετική είναι η απάντηση της στιχομυθίας:
-Θα σε γαμήσω ρε!
-Καλά, έλα με την όπισθεν...
Non;

#2
Γιώργος Ζάκκης

Αισθάνομαι την ιερή ανάγκη να αναφερθώ εις το επιτυχημένο και εν πολλοίς γνωστό ποίημα:

«Εις το ναυτικόν υπηρέτησες κι έγραψες ιστορίαν, δια τον καλύτερον γαμιά διεξήχθη ψηφοφορίαν,
αρχιγαμιάς εχρίστεις εις ολόκληρον τον στόλον,
το μόνον σου ελλάτωμα: γαμούσες με τον κώλο!»

#3
GATZMAN

Ωράιος!

#4
paparogiannos

Εξ ού και το «παίζει μπάλα με τον κώλο», που αναφέρεται σε παίκτη που όταν του έρθει η πάσα, αντί να γυρίσει με το στήθος και να κάνει κοντρόλ, τον χτυπάει η μπάλα στην πλάτη ή στο στήθος.

#5
Khan

Ακούω τον Τατσόπουλο να καυχάται ότι έχει πηδήξει την μισή Αθήνα και μελαγχολώ με την ιδέα ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας να ξέρει την έκφραση για να του ρίξει την γείωση...

#6
iron

μάστα... γαμιάς κι αυτός... (ή γαμίκος;;;) εγώ ανήκω στην άλλη μισή Αθήνα, ευτυχώς.

#7
Khan

Υπάρχει και το «υπόλοιπο Αττικής» ευτυχώς! Τώρα καταλάβαμε την σημασία του!

#8
Khan

Η έκφραση κυριολεκτεί για πασχαλινό αβγό που σπάει όλα τα υπόλοιπα με το πίσω μέρος του.

#9
MXΣ

αφού όμως του την σπάσουν από μπροστά...

#10
Khan

Σωστός!