Οφθαλμολογική πάθηση που πήρε το όνομά της από το εξωτικό πτηνό τουκάν (βλ. και μήντιο). Για πρώτη φορά τουκανισμός διαγνώστηκε σε Βέλγο φυσιοδίφη, ο οποίος περιέγραψε το εξωτικό αυτό πουλί ως «το πτηνό με το χαρακτηριστικό μαύρο φτέρωμα», αγνοώντας πλήρως τη μύτη του.

Στη σημερινή εκδοχή της η πάθηση προσβάλλει χρήστες του internet που αφήνουν σχόλια σε οπτικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο youtube κυρίως, κλπ). Κατά κύριο λόγο ευάλωτοι είναι αστειάτορες χρήστες, αλλά όχι μόνο. Το βασικό σύμπτωμα της πάθησης είναι το εξής: σε μια συγκεκριμένη φωτογραφία ή βίντεο που κυριαρχεί ολοφάνερα ένα δυνατό οπτικό ερέθισμα (κυρίως γκόμενες-τούμπανα, αλλά όχι μόνο, σε κάθε περίπτωση 99% σεξ και βία) κάποιος προσέχει και σχολιάζει ασήμαντες λεπτομέρειες, του φόντου και γενικότερα (λ.χ. σε βίντεο όπου τρελό μωρό webcam γδύνεται στο you tube, κάποιος σχολιάζει το φωτιστικό δαπέδου στην άκρη του πλάνου).

Για να δείτε αν πάσχετε από τουκανισμό κάντε το εξής τεστ: τι βλέπετε στη φωτό 1;

Για την ιστορία, τουκανισμό εκδήλωσε ο χρήστης του slang.gr Βράσταμαν στη συγκεκριμένη φωτό που αναρτήθηκε συνοδευτικά στη φωτό του λήμματος μύτινγκ.

Ο τουκανισμός είναι ένας δύσκολος ομολογουμένως όρος που έψαχνα για να περιγράψω το φαινόμενο αυτό της εποχής του διαδικτύου των σχολιαστών.

— Έλα να δεις ρε μαλάκα ένα βιντεάκι... καύλα ε;
— Πωπω ρε συ... κι εγώ ένα τέτοιο κλανί θέλω να βάψω τον τοίχο μου...
— Καλά ρε, τουκανισμό έχεις να 'ούμε;... Άπαπαπα, τι κωλαράκι είναι αυτό ρε συ...
— Είναι πολύ ακατάστατο το δωμάτιο... ειδικά αυτό καλάθι με τα άπλυτα στη μέση...
Μάστα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

Αν βλέπετε ένα ωραίο τατού ή ξεκωλόσημο, πάσχετε από μετροσεξουαλισμό.
Όλα τα λεφτά, Χαλ ;-)

#2
xalikoutis

α να μπράβο

#3
jesus

για την διάγνωση του τουκανισμού αυτό το βιντεάκι δεν προσφέρει κ τα πολλά, αλλά αυτό μιλάει από μόνο του (πατήστε πάνω δεξιά, εκεί που λέει μορ ίνφο κ διαβάστε τη λεζάντα)
τα ερωτηματικά ως συνήθως...

#4
xalikoutis

lol, do the test, c if u tu can do it

#5
GATZMAN

Χαλ, το τουκάν είναι συγγενές με τη μάϊνα;

#6
electron

υπέροχος.....

#7
allivegp

Υπάρχει και το εξής τουκανιστικό ανέκδοτο:

Ένας τύπος με μηχανή , πάει να περάσει τα Μεξικανικά σύνορα με δύο σάκους να ισορροπούν στους ώμους του .
Φρουρός : « Τι έχεις στους σάκους ; »
Τύπος : « Αμμο ! »
Ο φρουρός τον κατεβάζει...
από τη μηχανή , ψάχνει τους σάκους ... γεμάτοι άμμο . Ο τύπος τα μαζεύει , ανεβαίνει στη μηχανή και φεύγει . Μετά από δύο εβδομάδες , πάλι τα ίδια ...
Φρουρός : « Τι έχεις εκεί ; »
Τύπος : « Αμμο ! »
Φρουρός : « Κατέβα να σε ψάξουμε ».
Τα ίδια ... τίποτα παρά άμμος και ο τύπος ανέβηκε στη μηχανή και έφυγε .
Κάθε δύο εβδομάδες , επί έξι μήνες , οι έρευνες συνεχίστηκαν . Τελικά μια βδομάδα ο τύπος δε φάνηκε . Ωστόσο , τον πέτυχε ο φρουρός στο κέντρο της πόλης και του λέει :
«Κολλητέ , μας είχες τρελάνει . Ξέραμε ότι κάτι πέρναγες λαθραία πάνω - κάτω. Δε θα πω τίποτα σε κανέναν ... τι λαθραία περνούσες απ τα σύνορα ; »
Κι ο τύπος απαντά :
«Μοτοσικλέτες » .

#8
allivegp

Κι άλλο ένα:

Ο Σέρλοκ Χολμς και ο βοηθός του Δρ. Γουάτσον πήγανε για κάμπινγκ. Αφού λοιπόν το βράδυ έφαγαν και ήπιαν το κρασάκι τους, την πέφτουν για ύπνο. Ξαφνικά, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, ο Σέρλοκ σκουντάει τον Γουάτσον.
- Γουάτσον, ξύπνα. Κοίτα πάνω και πες μου, τι βλέπεις;
- Τί να δω, κ. Χολμς;
- Εκατομμύρια των εκατομμυρίων αστέρια.
- Και τι συμπέρασμα βγάζεις από αυτό;
- Κοιτάξτε: Αστρονομικά, συμπεραίνω ότι υπάρχουν εκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν και συνεπώς άπειρο πλήθος αστέρων και πλανητών... Αστρολογικά, ο σκορπιός πρέπει να βρίσκεται στο Λέοντα... Ωρολογιακά, πρέπει να είναι περίπου τρεις και τέταρτο τα ξημερώματα... Μετεωρολογικά, μάλλον θα κάνει καλό καιρό αύριο... Θεολογικά, συμπεραίνω ότι ο Θεός είναι παντοδύναμος και ότι αποτελούμε ένα απειροελάχιστο και ασήμαντο κομμάτι του σύμπαντος.
- Εσείς τι συμπεραίνετε κ. Χολμς;
- Ότι μας έκλεψαν τη σκηνή, μλκ.

#9
HODJAS

Ωραίο!!!
Σημ. αυτό το ανέκδοτο είχε επιλεγεί ως το πιο αστείο στην αγγλική γλώσσα μετά απο έρευνα του Laughlab.

#10
Galadriel

Χαλ αυτή η απίστευτη λεξιπλασία, την οποία ως τώρα θεωρούσα επιστημονικό, επίσημα καταχωρημένο όρο (και μάλιστα όταν κάποιος δεν την είχε ξανακούσει έλεγα «καλά ρε δεν ξέρεις τον τουκανισμό;» και με κοιτούσαν με γουρλωμένα μάτια όλο θαυμασμό, ρε πόσα ξέρω αχχχχχχχααχαχα) είναι όντως δική σου;!;

#11
Vrastaman

Σιστα κι εγώ κάποτε ένιωσα μικτά πλην πολύ έντονα συναισθήματα όταν μετά από ενδελεχές γούγλε-γούγλε συνειδητοποίησα ότι δεν πρόκειται για καθιερωμένη επιστημονική ορολογία :-)

#12
Galadriel

αααααχαχα μικτά πλην πολύ έντονα αααααχαχαχ ρε συ σου λέω με κοιτάνε με ορθάνοιχτα μάτια και όταν τους εξηγώ νιώθουν άβολα, που ρε κοίτα τί μαθαίνω δεν το ξερα... ακριβώς το ίδιο παθαίνω όταν μιλάω για γιαλομιές ξέρεις σε φάση «μη με πεις γιαλόμα αλλά η άποψή μου...» απάντηση «μη σε πω τι;» και αρχίζει η απαγγελία του ορισμού αααχαχαχαχ

#13
xalikoutis

Πολλά θα μπορούσα να πω αλλά θα φλερτάρω ακόμα πιο επικίνδυνα με το ό,τι να ναι.

#14
Galadriel

Και βέβαια αυτό θα είναι σίγουρα κακό επειδή...;

#15
allivegp

Ένας παππούς 80 χρονών πάει στο γιατρό για γενικό τσεκάπ, και ο γιατρός τον ρωτάει:
- Πώς αισθάνεστε;
- Ποτέ δεν ένοιωσα καλύτερα! Είμαι παντρεμένος με μια 25χρονη, με την οποία περνάω θαυμάσια, και μάλιστα είναι και έγκυος! Μου ετοιμάζει παιδί!
Ο ιατρός αφού τον κοιτάει για λίγα δευτερόλεπτα σκεπτικός, του λέει:
- Να σας πω μια ιστορία... Ήταν ένας φίλος μου κυνηγός, ο οποίος καθώς έφευγε από το σπίτι του, αντί να πάρει το όπλο του, πήρε την ομπρέλα. Αφού περπατούσε για κάμποση ώρα στο δάσος, είδε μπροστά του ξαφνικά μια τεράστια αρκούδα. Σηκώνει λοιπόν την ομπρέλα του και κάνει να πυροβολήσει, αλλά ΦΡΑΠ! ανοίγει η ομπρέλα. Παρόλα αυτά η αρκούδα έπεσε κάτω νεκρή, τέζα!
- Αποκλείεται! φωνάζει ο... παππούς. Κάποιος άλλος την πυροβόλησε!

#16
perkins

Υπερεπιλεκτικότητα (σε ατομα με Δ.Α.Δ)

#17
Vrastaman

Τουκανισμός = αστυνομικός

#18
GATZMAN

Χμ... αντί η αστυνομία να έχει το... αποτέλεσμα στο κυνήγι του εγκλήματος, δείχνει την... αποτελεσματικότητα της συνήθως, σε διάφορα γραφειοκρατικά. Κλασσική περίπτωση τουκανισμού;

#19
assosmalakos

@GATZMAN:Ένας τουκανιστής μπορεί να εντοπίσει και να ορίσει τον τουκανισμό (ως συμπεριφορά τρίτων)ακριβώς επειδή και ο ίδιος τον εφαρμόζει.Ειδικά το παράδειγμά σου δείχνει ότι εφαρμόζεις κι εσύ τον τουκανισμό:Τα διάφορα γραφειοκρατικά όπως λες (ορισμό τον οποίο δεν αποδέχομαι) δεν παύουν να είναι παραβιάσεις γραπτών κανόνων δικαίου (προφανώς εννοείς low-profile ποινικούς νόμους,άγνωστους-μη κωδικοποιημένους ειδικούς νόμους,Κ.Ο.Κ,προσκόμιση επικυρωμένου αντιγράφου ή εξουσιοδότησης,όταν απαιτείται,κ.λ.π.).
π.χ.Σταθμεύεις ή έστω σταματάς παράνομα σε χώρο που η στάση-στάθμευση απαγορεύεται.Ένας δημοτικός αστυνομικός βεβαιώνει την παράβαση.Τουκανιστής είναι αυτός (που δεν πρόλαβε την αρπαγή τσάντας σε διπλανό στενό) ή μήπως κι εσύ που στην κοινωνική σου διάσταση προκρίνεις το ατομικό (με βόλεψε και σταμάτησα) από το κοινωνικό (εδώ απαγορεύεται,άρα δε σταματά κανείς;),άρα προκρίνεις το λιγότερο σημαντικό έναντι του περισσότερου σημαντικού;
Αυτό φυσικά βρίσκει εφαρμογή σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Θέλω να τονίσω πως το σχόλιό σου δεν αποκλείει αυτό που λέω καθώς αναλύεις τον τουκανισμό σε πρώτο επίπεδο.Απλά ήθελα να απευθύνω το σχόλιό μου σε κάποιον γιατί έτσι μου αρέσει.

#20
assosmalakos

@Vrastaman:στον (τουκανισμό (-υ)) εις τον αναγραμματισμό έχουμε πάρει και ολυμπιακά μετάλλια.

#21
Khan

Ένα θεατρικό έργο που είδα πρόσφατα (Le Prénom) είχε μια εξαιρετική περίπτωση τουκανισμού: Ο ήρωας ήθελε να ονομάσει το παιδί του Αδόλφο για να του θυμίζει το έργο Adolphe του Benjamin Constant. Όταν του λέγανε πως είναι φασίστας, απαντούσε ότι είναι απλά ρομαντικός.

#22
Galadriel

Έγραψες ιστορία χαλικού με τούτο, βάζω ένα γούγλε γιατί έτσι και με έβγαλε όπου να ναι...

#23
tzot

Α, μάστα, τουκανισμό δηλαδή έχει κι η γυναίκα μου, όταν βλέπαμε μαζί το Battlestar Galactica το καινούργιο, και μέσα στο χαμό και τον πανικό από το Κυλωνικό κυνήγι εκείνη σχολίαζε για το ίδιο το Galactica: «μα καλά, τόσοι ναύτες, δεν βρέθηκε ένας να σφουγγαρίσει εκεί μέσα; Μέσα στη μπίχλα ζουν.»

#24
iron

και γω όταν στον μοντέρνο χορό τρώω σκάλωμα με τις μαύρες πατούσες (οι οποίες στάνταρ παίζουν και σε ταινίες, τσόντες, κλτ)

#25
patsis

Καμιά φορά το σημαντικό σε μια εικόνα είναι αυτό που λείπει.

#26
vikar

Μαθήματα εφαρμοσμένου τουκανισμού:

Dupont asked, «Have you ever loaned pictures of your girlfriend to your brother and gotten them back all covered with stains;» [...] He did not wait for a reply but rather handed me a stack of Polaroids wherein a washed-out, naked, and bored-looking white woman posed upon a brown corduroy sofa, clutching a variety of household objects in her vagina: a flashlight, a hairbrush, a family-sized tube of toothpaste, and what looked to be a bottle of either shampoo or dish detergent. «That's my girl!» Dupont said proudly. It was his hope to get the pictures published in what he referred to as «one of the magazines.» Toward the bottom of the stack were portraits of Dupont, sitting on a rattan throne and wearing nothing but pale blue socks and a pair of aviator sunglasses. His face was twisted into a sneer, and he was leaning forward, propping his chin upon the handle of a cane carved to resemble the head of an angry lion.

In situations like this I tend to comment on the details that might allow me to walk away as quietly as possible. «That's some chair,» I said. «Where did you get that picture you've got hanging on the wall there; It always cheers me up to see a kitten sleeping in any kind of basket.»

David Sedaris, «Something for everyone», Naked, Back Bay Books, 1997

Edited by MT :
markdown
#27
GATZMAN

Τουκανιστικό ανέκδοτο

Αγαπητέ Γιώργο,
Ελπίζω να μπορείς να με βοηθήσεις! Τις προάλλες, έφυγα για τη δουλειά μου αφήνοντας τον σύζυγό μου στο σπίτι να βλέπει τηλεόραση όπως συνήθως. Δεν είχα απομακρυνθεί πάνω από 500 μέτρα όταν το αυτοκίνητο άρχισε να κάνει διακοπές και έσβησε. Το πάρκαρα στην άκρη και πήγα με τα πόδια πίσω στο σπίτι για να ζητήσω βοήθεια από τον σύζυγό μου.
Όταν μπήκα στο σπίτι δεν πίστευα στα μάτια μου! Τον βρήκα στην κρεβατοκάμαρά μας με την κόρη των γειτόνων μας. Εγώ είμαι 52, ο σύζυγός μου 54 και η κόρη των γειτόνων μας 22. Είμαστε χρόνια παντρεμένοι. Όταν άρχισα να τον ρωτάω, μου αποκάλυψε ότι έχει σχέση μαζί της τους τελευταίους 6 μήνες. Του είπα να διακόψει αλλιώς θα έφευγα. Είναι άνεργος τους τελευταίους 6 μήνες και νιώθει άχρηστος και θλιμμένος. Τον αγαπώ πάρα πολύ, αλλά από τη μέρα που του έθεσα το τελεσίγραφο γίνεται όλο και πιο απόμακρος. Δε θέλει να πάει σε σύμβουλο γάμου και φοβάμαι ότι δεν αντέχω άλλο αυτή τη κατάσταση.
Μπορείς να με βοηθήσεις;
Μαρία

Αγαπητή Μαρία
Όταν ένα αυτοκίνητο κάνει διακοπές και σβήνει μετά από τόσο μικρή απόσταση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.. Ξεκίνα ελέγχοντας αν υπάρχουν σκουπίδια στο σωληνάκι του καυσίμου. Αν είναι καθαρό, έλεγξε την πολλαπλή εισαγωγής και επίσης τα καλώδια της γείωσης. Αν τίποτε από αυτά δε σου λύνει το πρόβλημα, τότε μπορεί να είναι ελαττωματική η αντλία βενζίνης, δημιουργώντας χαμηλή παροχή πίεσης στα μπεκ ψεκασμού.
Ελπίζω να σε βοήθησα
Γιώργος

Edited by MT :
markdown
#28
HODJAS

ωραίο!

#29
Vrastaman

Ντουκανιστές - όσοι ακολουθούν τις διατροφικές συμβουλές του Dukan.

#30
Khan

Χαχα!! Και τουκανιστής- ντουκανιστής αυτός που διυλίζει τον υδατάνθρακα, αλλά καταπίνει μια κάμηλο από μοσχάρια- γαλοπούλες κτλ, και περιμένει να αδυνατίσει.

#31
Vrastaman

Δε στόρυ οβ μάϊ λάηφ!

#32
Khan

Κι εγώ είχα κάνει τα ίδια με του Άτκινς και την ενοχοποιώ για διάφορα, αλλά η ντουκανιστική λένε ότι είναι βελτιωμένη εκδοχή προς το λιγότερο ανθυγιεινό. Τώρα πάσχω από τουκανισμό- διαδρομισμό, ελπίζω να αδυνατίσω κάνοντας διάδρομο, ανεξάρτητα του πόσο τρώω...

#33
Vrastaman

Τουκαναριό, το: συνονθύλευμα τουκανιστών.

#34
MXΣ

#35
σφυρίζων

Πούστη άνδρα πιάσε κόκκινο!

#36
Khan

Στους οριακούς τουκανισμούς ή ψευδοτουκανισμούς να βάλουμε και την περίπτωση όπου στρατηγός Μιλφιάδης προσέχει στρατηγικά το παιδάκι του μιλφιδίου, πόσο γούτσου γούτσου χαριτωμένο είναι κτλ αντί για την ούμπερ-σέξι μιλφομάνα, με σκοπό να μπορέσει να την προσεγγίσει σε δεύτερο χρόνο.

#37
Khan

Έβαλαν σταυρό μέσα σε πεντάλφα οι αθεόφοβοι!

#38
xalikoutis

Woman's breast implants held 1.5kg of cocaine, say Colombian airport police: αυτή η είδηση παραπέμπει σε έναν παροξυσμό τουκανισμών και αντιτουκανισμών.

#39
Khan

Αποτυχημένος τουκανισμός

#40
σφυρίζων

Από το Vintage Rolex Fotum

#41
dryhammer

τουκανιστική ερώτηση:

Σε ποιό διάλεξε την απόχρωση για να βγούν ασορτί;

#42
soulto

Δεν ήταν τυχαίο το πουλί γιατί

#43
barbarosa

Ε, άμα δε βλέπεις την καρέκλα και το φωτιστικό που φέγγει, έχεις τουκανισμό!

#44
patsis

Ουάου, γερός αυτοαναφορικοτουκανισμός!

#45
xalikoutis

Εννοείται το άρπαξα μαζί με το μανταλάκι μόλις το είδα στο περίπτερο, δε θα έχανα με τίποτα τις Κάρτες ο Μουτζούρης!

#46
Khan

Είναι γάτα Ιμαλαίων;

#48
soulto

Απαράδεκτη τσάντα
Βack to New York after Woodstock festival in 1969