Η παλιά αυτή λατινική κατάληξη χρησιμοποιείται ευρύτατα ως αργκό εκδοχή του επιθήματος -ός, για να σχηματίσει όνομα από την ειδικότητα κάποιου (φοιτητική, επαγγελματική, στρατιωτική και λοιπά), όταν αυτή καταλήγει σε -ική ή -ικό. Για παράδειγμα, πληροφορικάριος, νομικάριος, λογικάριος, ζαμπονοκοπτικάριος.

Η εκτεταμένη χρήση της κατάληξης οφείλεται μάλλον στο ότι ο ομιλητής νιώθει την ανάγκη να διαφοροποιήσει το παράγωγο ουσιαστικό –λογικός, αυτός που ασχολείται με τη Λογική– από το αντίστοιχο παράγωγο επίθετο –λογικός (άνθρωπος), αυτός που είναι σώφρονας, συνετός.

Φθηνοί «πληροφορικάριοι»: Μπορεί όσοι εργάζονται στον τομέα της πληροφορικής στην Ελλάδα να έχουν υψηλά ποσοστά μεταπτυχιακών σπουδών όπως και στις Νορβηγία και Γερμανία (22%, 42% και 68,5% αντίστοιχα), όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και οι ετήσιες αμοιβές τους βρίσκονται σε ανάλογα επίπεδα. Στη χώρα μας ένας υπάλληλος στο τμήμα πληροφορικής παίρνει το χρόνο κατά μέσον όρο 7.277 ευρώ ή αλλιώς 5,6 φορές λιγότερα από το γερμανό συνάδελφό του [...].

από την Ελευθεροτυπία

Σόρι που επαναμπαχαλεύω το τόπικ, αλλά δεν αντέχω, θα το πω... Οι νομικάριοι λένε παραέξω ότι οι νομικάριες δεν βλέπονται... Έχουν κοιταχτεί ποτέ οι ίδιοι στον καθρέφτη;!; Αίσχος!! Μήπως είναι τυχαίο ότι όλες οι νομικάριες πάνε «εκδρομές» στο Πολυτεχνείο, στην ΑΣΟΕΕ κλπ;

από φόρουμ

— Συγνώμη που πετάγομαι (δεν θα πω σαν τι :Ρ) στην μέση της κουβεντούλας σας, αλλά νομίζω ότι το τελικό συμπέρασμά της βασίζεται στο αρχικό ΑΝ του συλλογισμού της. Τα δύο είναι εντελώς ασύνδετα. Απλή δήλωση κάνει.
— Πετάγομαι τώρα κι εγώ (σαν λογικάριος :Ρ) και θυμίζω πως ΨΕΥΔΗΣ συνεπαγωγή είναι μία συνεπαγωγή με αληθή υπόθεση και ψευδές συμπέρασμα.

από φόρουμ

Από το 53\' και μετά.. (από Vrastaman, 13/03/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
xalikoutis

Συμφωνώ βίκαρ, αλλά περεπιδραστικά το πρότυπο πρέπειο να είναι μάλλον ο προλετάριος και βάσει αυτού σχηματίζονται τα άλλα, για να συνδηλωθεί ότι πρόκειται για α) πλήθος ανθρώπων β) που έχουν ως μόνο μέσο βιοπορισμού τα χέρια, το μυαλό τους, τα διπλώματά τους γ) και που γιαυτό έχουν κάποιο αγωνιστικό potential....
Πολύ χαρακτηριστικό και το φοιτητάριος ως υποτιμητικός όρος κριτικής από αριστερά για τους αριστερίζοντες φοιτητές των οποίων ο πολιτικός ορίζοντας αρχίζει και τελειώνει στα της σχολής με συντεχνιακή ή όχι νοοτροπία.

#2
vikar

Χμμ... Έχει βάση αυτό που λές, άν και δέν πήρα ποτέ τέτοιο νόημα απ' τα συμφραζόμενα που το ακούω.

#3
vikar

Σχετικά τα σχόλια του Χάν στον πληροφορικάριο.

#4
Vrastaman

Μου διέφυγε!

#5
vikar

[κι' έλεγα τί μύρισε έτσι...]

#7
vikar

Μηδέν ένα!... [...]

#8
Galadriel

Σφουγγοκωλάριος παίζει σε αυτό το λήμμα;

#9
allivegp

Και τα Βυζαντινά Σακελλάριος, Δοχειάριος, Πρωτονοτάριος, Δρουγγάριος κ.α.

#10
BuBis

κάποιος ρε παίδες να ανεβάσει και τα σε -τζης, τουρκική κατάληξη μεν, όπως στα σαλεπτζής, σαλαμτζής, παπατζής (εφημέριος...) αλλά όμως χρησιμοποιείται και σε νεολογισμούς όπως σλανγκατζής...

#11
allivegp

Dava είναι στα τούρκικα η δίκη και με την δηλωτική επαγγέλματος κατάληξη ci (με κόμμα κάτω από το c, ο πονηρόσκυλος θα ξέρει πως ακριβώς το λένε), έχουμε το davaci (νταβατζής) ο οποίος σταδιακά απέκτησε την έννοια με την οποία τον γνωρίζουμε εμείς σήμερα, επειδή γαμούσε κι έδερνε γενικώς.

#12
vikar

Όπως σωστά λέει και ο Βουμελάς στο λεξικάριος, η κατάληξη συχνά κουβαλάει βέβαια και από ελαφρά ειρωνεία ώς απαξίωση --θά 'πρεπε να αναφέρεται στον ορισμό.