Ο προλετάριος των παραλιών που δεν έχει ή δεν θέλει να πληρώσει ομπρέλα και ξαπλώστρα σε σχετική επιχείρηση και κάθεται στην άμμο με την πετσέτα του.

Πολλοί πετσετάριοι έχουν αγκαλιάσει το κίνημα της πετσέτας που διεκδικεί ισότιμη πρόσβαση στους αιγιαλούς.

Got a better definition? Add it!

Published

Λέξη από την βαθιά αρχαιολογία της πολιτικής σλανγκ. Ασουφουσάριοι ήταν οι αριστεριστές μέλη των Αριστερών Σχημάτων Φοιτητών Σπουδαστών (ΑΣΦΣ) τη δεκαετία του '80 και πρόγονοι των σημερινών εαακιτών. Αρχικά λέγονταν Β'Πανελλαδικάριοι, επειδή προέκυψαν από διάσπαση της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος στη Β' Πανελλαδική της συνδιάσκεψη το 1979, αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του '80 επικράτησε η εν λόγω ονομασία.

- Ρε είδα τον Τάκη τον ασουφουσάριο προχθές... Αγνώριστος, καλοντυμένος..
- Αναβαπτίστηκε και αυτός ε;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Νεολογισμός που δηλώνει κατ' αρχήν έναν φοιτητή ή σπουδαστή που κάνει την πρακτική του άσκηση σε μια επιχείρηση ή άλλη εργασία.

Η αρνητική φόρτιση του όρου με την οποία και χρησιμοποιείται συχνά προκύπτει από ορισμένες καταχρήσεις. Λ.χ. ενίοτε το περιεχόμενο της πρακτικής άσκησης είναι άσχετο με το αντικείμενο σπουδών και ο πρακτικάριος εκτελεί χρέη σύρφερ μάνατζερ. Άλλοτε οι πρακτικάριοι πληρώνουν κενά των επιχειρήσεων ή και του Δημοσίου αμειβόμενοι ελάχιστα και χωρίς ασφάλιση και, κυρίως, εργαλειοποιείται η όλη διαδικασία για αυτόν τον σκοπό εις βάρος των εργαζομένων. Επίσης, γίνονται συμβάσεις με πανεπιστήμια άλλων χωρών, όπου τα ημερομίσθια είναι πολύ χαμηλότερα, οπότε έρχονται ως πρακτικάριοι αλλοδαποί φοιτητές οι οποίοι ουσιαστικά βγάζουν δουλειά με ελάχιστα χρήματα, όντας και συνηθισμένοι στα ισχύοντα σε άλλες χώρες με χαμηλότερες αμοιβές και λιγότερα δικαιώματα των εργαζομένων. Γενικότερα από αυτούς που χρησιμοποιούν τον όρο με εξαιρετικά αρνητική φόρτιση θίγεται και το γεγονός ότι ενίοτε αυτό που μαθαίνουν οι πρακτικάριοι είναι να ζουν σε ένα καθεστώς μεγάλης επισφάλειας και κινητικότητας με υποβαθμισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Υπό μια έννοια, οι πρακτικάριοι εντάσσονται σε μια σειρά από -άριους νεοπρολετάριους, όπως είναι και οι πρεκάριοι και οι δεθελοντές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές που αναφέρονται οι πρακτικάριοι γίνεται λογοπαίγνιο με τη γνωστή φράση του Μαρξ «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Από την άλλη, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το πρακτικάριος χρησιμοποιείται και με θετικό πρόσημο στο πλαίσιο ακριβώς των εμπειριών που προσφέρει η πρακτική ως ένα πρώτο βήμα για μια καριέρα. Κλείνω εδώ, αφήνοντας να μιλήσουν τα παραδείγματα και αυτό το λίνκι.

Πάσα (Δ.Π.): Δεινόσαυρος (ο οποίος δεν ήθελε να γράψει το λήμμα για να μην του ανέβει η πίεση, πλην μπορεί και να του ανέβει ακόμη χειρότερα αν δει θετικές φορτίσεις του όρου, όπως λ.χ. στο παράδειγμα 3- υπάρχουν και κάποιες άλλες στον γούγλη).

1. Ομαδικές απολύσεις και δουλειά από φθηνούς «πρακτικάριους» σε ξενοδοχείο της Ερμιονίδας. Σύμφωνα με καταγγελίες το ξενοδοχείο Barceló Hydra Beach που βρίσκεται στην Ερμιονίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Θερμησίας έχει προχωρήσει σε μπαράζ απολύσεων εργαζομένων και σε ταυτόχρονη πρόσληψη νέων «πρακτικάριων», οι οποίοι όμως παίρνουν πολύ χαμηλότερες αμοιβές. Συγκεκριμένα οι αντικαταστάτες των παλιών υπαλλήλων παίρνουν 180 ευρώ από τον εργοδότη και άλλα τόσα από τον ΟΑΕΔ. Την σοβαρή αυτή καταγγελία έκανε το ΠΑΜΕ Αργολίδας και σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ήδη έχουν απολυθεί περίπου 100 εργαζόμενοι, οι 20 πολύ πρόσφατα, με διάφορα προσχήματα.

2. Δουλειά χωρίς κανόνες. «Οι ξενοδόχοι θεωρούν “κελεπούρια” τους φοιτητές από την Ανατολική Ευρώπη. Είναι υπάκουοι και δεν αντιδρούν. Σε όποιο ελληνικό ξενοδοχείο κι αν έχω δουλέψει, πίσω από τις αγγαρείες βρίσκονται πρακτικάριοι». Η 28χρονη Μ.Ε. είναι πτυχιούχος σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων. Πήρε το «χαρτί» της από ελληνικό πανεπιστήμιο και έκανε σχετικό μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Δούλεψε για τρία χρόνια σε τουριστικές μονάδες στην Αγγλία. «Εκεί οι ξενοδόχοι είναι λίγο πιο “μαζεμένοι”, απλώς επειδή οι έλεγχοι είναι περισσότεροι». Επέστρεψε στην Ελλάδα. Δούλεψε σε γνωστά αθηναϊκά ξενοδοχεία και σε «ακριβά» καταλύματα σε νησιά. «Η παρανομία “πάει σύννεφο”. Πολυτελές ξενοδοχείο στη Σαντορίνη απασχολούσε δεκαεξάχρονους που έκαναν πρακτική σε καίριες θέσεις που απαιτούν ειδίκευση. Φυσικά τα πόστα βοηθού κουζίνας, καθαρίστριας κ.ά. ήταν κατειλημμένα από μετανάστες. Όλοι τους εργάζονταν υπό καθεστώς ομηρίας: Εξαντλητικά ωράρια, για ρεπό ούτε συζήτηση, λίγα χρήματα. Ήταν, θυμάμαι, επτά Πολωνοί, κυρίως για “χαμαλοδουλειές” στην κουζίνα και την καθαριότητα της πισίνας. Τους είχαν κρύψει τα διαβατήρια και δεν τους υπολόγιζαν». Η Μ.Ε. είναι ξεκάθαρη: «Όπου δεν υπάρχει έλεγχος, γίνεται… χαμός. Εγώ διεκδικώ τα δικαιώματά μου. Αυτό όμως δεν μπορούν να το κάνουν όλοι. Ο μετανάστης λέει και “ευχαριστώ” με τα 250 ευρώ και δεν αντιδρά όταν τον βάζουν να κοιμάται σε δωμάτια “δύο επί δύο” μαζί με άλλους πέντε».

3. Αυτό είναι success story! Eξαιρετικά επιτυχημένα άτομα που ξεκίνησαν απο πρακτικάριοι. Ο δρόμος για την επιτυχία είναι στρωμένος με πολλά... εμπόδια. Πολλοί όμως φαίνεται να τα κατάφεραν παρόλο που κάποτε ήταν κι εκείνοι τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Όπως φαίνεται, όσοι βρίσκονται σήμερα στην κορυφή ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά, κάνοντας όλους εμάς να νιώθουμε αισιόδοξοι για την μελλοντική εξέλιξη της επαγγελματικής μας ζωής. Σας παρουσιάζουμε εξαιρετικά επιτυχημένα πρόσωπα τα οποία ξεκίνησαν από πρακτικάριοι. Στηβ Τζομπς, Μπιλ Γκέιτς, Όπρα Γουίνφρι, Τομ Χανκς, Άντερσον Κούπερ, Τζόντι Φόστερ, Κόναν Ο Μπράιαν.

4. Καθηγητές… πρακτικάριους ψάχνει ο Λοβέρδος

  1. Οι πρακτικάριοι/ες ΤΕΙ δικαιούνται δώρο;;; (Ρητορική ερώτηση εδώ, όπου η απάντηση ασφαλώς είναι ΟΧΙ)

  2. Τι δικαιώματα έχει ένας πρακτικάριος σε Ειδικό Σχολείο; (Άλλη μια ρητορική ερώτηση εδώ, όπου η απάντηση είναι ΚΑΝΕΝΑ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τίτλος αξιωματούχου της βυζαντινής αυτοκρατορίας, μάλλον υψηλής τοποθετήσεως. Κάτι σαν «παρακοιμώμενος» του αυτοκράτωρος και έχων το προνόμιο να σκουπίζει τον αυτοκρατορικό κώλο αν αυτός τύχαινε να ήταν χεσμένος.

Άγνωστο αν σκούπιζε και τον κώλο της αυτοκρατόρισσας ή απλά τον έγλειφε, αλλά οι υπηρεσίες του τύχαιναν υπέρμετρης εκτιμήσεως και οι αμοιβές του ήταν ανάλογες καθώς και η εξέλιξη της καριέρας του σαν κρατικού υπαλλήλου.

Υπήρχαν αρκετοί τέτοιοι υπάλληλοι στο Βυζάντιο, απασχολημένοι κυρίως στη Βλαχέρνα αλλά και σε άλλα «στρατηγικά» σημεία.

Το επάγγελμα αυτό έχει αλλάξει πολλά ονόματα με την πάροδο των αιώνων αλλά δεν άλλαξε ποτέ ιδιότητες, τα καθήκοντα και οι αμοιβές παραμένουν τα ίδια στις μέρες μας, απλά εμείς έχουμε πιο πολλούς αυτοκράτορες απ' όσους χρειαζόμαστε.

- Ρε συ, πώς τα καταφέρνει έτσι αυτός ο χαζός; Πολύ ανοδική η πορεία του!
- Αυτός ρε είναι ο πιο καλός σφουγγοκωλάριος της διοίκησης, για κορόιδο τον έχεις;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ένας νέος εις -άριος όρος που εισβάλλει δυναμικά στο πολιτικό λεξιλόγιο. Επίσης κοινηλογικάριος ή πιο απλά λογικάριος. Κατ' αρχήν σημαίνει αυτόν ο οποίος και καλούα είναι ελεύθερος από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, δεν δεσμεύεται δηλαδή σε κάποιο α πριόρι ιδεολογικό σχήμα ή αφήγημα και κρίνει κάθε πρόβλημα ad hoc, οπλισμένος και μόνο με την κοινή λογική του, την οποία (θα έπρεπε να) έχει και κάθε άλλος πολίτης. Το όλο βγάζει μια αγγλοσαξονιά, τ. εμπειρισμός, John Locke, common sense, Thomas Paine, επίδοξοι διάδοχοί του και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.

Πώς χρησιμοποιείται τώρα συνήθως: Είτε πανηγυρικά είτε επικριτικά. Πανηγυρικά: Από οπαδούς των μεταρρυθμίσεων, οι οποίοι ενίοτε κατηγορούνται ότι ανήκουν σε μία συγκεκριμένη ιδεολογία τ. νεοφιλελέδες, οπότε αυτοί προκειμένου να απαλλάξουν τον εαυτό τους από τη ρετσινιά της νεοφιλελέρας επιμένουν ότι δεν τραβάνε κανένα ζόρι με κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία ή πρακτική (πολλοί υποστηρίζουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν υπάρχει, αλλά είναι πολεμικός όρος των εντός κι εκτός συριζορθόδοξων για να ομαδοποιηθούν και στοχοποιηθούν ευκολότερα οι θεωρούμενοι ως αντίπαλοι), αλλά απλώς υποστηρίζουν ό,τι λέει η κοινή λογική, ήτοι ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να υπερβεί το Ελλαδιστάν τα δεινά της Σοβιετίας που είναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρόμοιας πανηγυρικής χρήσης του κοινολογικάριος έχει γίνει από τον Πάσχο Μανδραβέλη που επιμένει ότι «ντεν είμαι νεοφιλελεύθερος καρντιά μου». Βεβαίως παρόμοια πανηγυρική χρήση μπορεί να γίνει και από άλλους φορείς πολιτικού λόγου, που ισχυρίζονται ότι η επικέντρωσή τους στην ανάγκη λ.χ. μεταρρυθμίσεων, ή τάξης και ασφάλειας, ή ένταξης/ παραμονής στους δυτικούς θεσμούς, δεν προκύπτει από το κόλλημά τους με (νεο)φιλελεύθερες ή παραδοσιακά δεξιές ιδεολογίες, αλλά απλώς και μόνο στην κοινή λογική του κάθε μέσου πολίτη, την οποία στην Ελλάδα, -φευ-, δεν διαθέτουν οι υπαρκτοί μέσοι πολίτες, οπότε κάποιος που απλώς υπενθυμίζει την κοινή λογική καταντά στη Λαϊκή Θεοκρατία του Ελλαδιστάν να φαντάζει παράδοξος και γραφικός νεοφιλελενινιστής.

Επικριτικά: Νήντλες του σέι, παρόλο που αρχικά ο όρος είχε την πρόθεση να απαλλάξει τον φέροντα από τη ρετσινιά της νεοφιλελέρας, προσφέρεται ο ίδιος για επίκριση, κράξιμο και καζούρα. Λέγεται, λοιπόν, ότι ο κοινολογικάριος είναι ο νέος απολἰτικος. Και όπως κάποιος που ισχυρίζεται ότι είναι απολίτικος, στην πραγματικότητα είναι απλά δεξιός, έτσι κάποιος που λέει ότι είναι κοινολογικάριος στην πραγματικότητα είναι βλαχοφιλελές ή, έστω, φιλελέφτ/ αριστεροφιλελές ή κεντροαριστερός του Ακραίου Κέντρου ή Ποταμίστας ή Ατενίστας, γενικά idiot-ης απολίτικος άρα δεξιός. Και από μεν την Αριστερά οι κοινολογικάριοι θεωρούνται ως η νέα μορφή ψευδούς συνείδησης της αστικής τάξης, όπως την περιέγραψε ο Marx, πέον όμως να σημειωθεί ότι ο όρος χρησιμοποιείται κραχτικά και από πολλούς δεξιούς οι οποίοι επιθυμούν άλα Schmitt ή άλα Κονδύλη να έχουν έναν πιο σαφή αντίπαλο και προσάπτουν στους κοινολογικάριους τη θολοκουλτούρα τους. Ή και από οπαδούς ενός δεξιού νιτσεϊσμού/ ιρασιοναλισμού που θα ήθελαν να βλέπουν τον εαυτό τους ως γοητευτικό αντιδραστικό (réactionnaire charmant που λένε και στο χωριό μου), οπότε βδελύσσονται τη χαμέρπεια των λογικαρίων. Στους τελευταίους προσάπτεται, εξάλλου, και ο καιροσκοπισμός τους ήτοι ότι κρυπτόμενοι πίσω από την ανάγκη μη α πριόρι ένταξης σε συγκεκριμένη ιδεολογία περιμένουν α πουστεριόρι να πάνε ΟΦΑ ως καλοί οφατζήδες που είναι. Τελικά υπάρχει ένα μόνο πράγμα χειρότερο από το παράλογο κι αυτό είναι η κοινή λογική.

1. -Σας χαρακτηρίζουν γκουρού των φιλελεύθερων; -Ήμασταν λίγοι και σκόρπιοι αυτοί που αρχίσαμε να γράφουμε φιλελεύθερα στις αρχές του 2000. Κάπως έτσι απέκτησα το χαρακτηρισμό του φιλελεύθερου. Δεν είμαι φιλελεύθερος… -Τι είστε; -Κοινηλογικάριος… Συνηθίζω να λέω ότι επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά για κοινή λογική σε αυτή τη χώρα, λειτουργεί ο νόμος της αγοράς που μου επιτρέπει εμένα να κάνω καριέρα. Δεν είμαι ο μόνος εκφραστής της κοινής λογικής προφανώς. -Πολύ τολμηρό να διεκδικείτε τον ρόλο του εκφραστή της κοινής λογικής κύριε Μανδραβέλη. -Ίσως… Είναι απλό αυτό που λέω: Έχουμε ένα μοντέλο που το δοκιμάσαμε σε όλες τις αποχρώσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια και απέτυχε. Είναι το μεγάλο κράτος. Το δοκιμάσαμε με πράσινους, με μπλε, με τριχρωμία και είμαστε στον τοίχο. Η κοινή λογική λέει να το αλλάξουμε, να δοκιμάσουμε κάτι νέο, ένα μικρότερο κράτος.

2. Στην Ελλάδα του 2014 ορισμένοι επιχειρούν να μετατρέψουν την απαξίωση των πολιτικών σε απαξίωση της πολιτικής γιατί έτσι τους βολεύει. Αποφάσισαν να πουν στον πελάτη (κάποιοι τον λένε και ψηφοφόρο) αυτά ακριβώς που θέλει να ακούσει. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει κεντροαριστερά, δεν υπάρχει κεντροδεξιά, δεν υπάρχουν κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, κεντροδεξιοί, φιλελεύθεροι και φασίστες, όλα αυτά είναι μια φενάκη, είναι έννοιες «φθαρμένες» και το μόνο που υπάρχει είναι οι κοινολογικάριοι (που τους εκπροσωπούν οι ίδιοι βεβαίως) και κοινοπαραλόγιοι (που τους εκπροσωπούν οι άλλοι).

3. O ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΣΧΙΣΕΙ. -ΓΙΩΡΓΟ , ΑΝΤΕΞΕ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ. Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΔΕΝ Σ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ. ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ.ΟΙ ΚΟΙΝΟΛΟΓΙΚΑΡΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

4. Μπείτε στο #iamrepublican και θα δείτε ότι είναι το ίδιο με «είμαι μνημονιακός, φιλελεύθερος και κοινολογικάριος»

  1. Ο αστικός κόσμος να αφήσει επιτέλους τη νωχέλεια της σικάτης καφετέριας στη Σκουφά και την επιπλωμένη με καναπέδες του ΙΚΕΑ οικιακή θαλπωρή. Να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του, τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα, απέναντι στις θλιβερές μειοψηφίες των αμπέχονων. Τα είχαμε πει και πριν μερικούς μήνες στην απεργία των διοικητικών, αλλά κάποιοι ευαίσθητοι διδάσκοντες, ακραιφνείς μεταρρυθμιστές και ''κοινολογικάριοι'' κατά τα άλλα, επέσεισαν τον κίνδυνο ''κοινωνικού διχασμού''. (Από το Φέισμπουκ).

  2. ΚΑΙ ΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΜΗΔΕΝΙΖΩ..ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΚΑΡΙΟΥΣ ΨΕΥΤΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. (Φωνακλάς σχολιάζει το λαϊκό προσκύνημα στο μνημόσυνο του γέροντος Παϊσίου).

Συμβουλή απ\' τον Βαγγέλη, προσοχή στον Μανδραβέλη. (από Khan, 30/10/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Δεν αναφερόμεθα στην γερμανίδα ηγέτιδα με το χαρακτηριστικό βαθύ ντεκολτέ, αλλά σε παλαιά επαγγελματική σλανγκιά των ενενήνταζ για τον αντικριστή. Κάθε χρηματιστηριακή είχε το καγκελάριό της που στεκόταν κάτω από το «κάγκελο» του ταμπλό τση Σοφοκλέους και εκτελούσε με κραυγές και χειρονομίας τις εντολές αγοραπωλησίας χαρτιώνε που του έστελναν τα μπροκεράκια.

Ως εκτελεστικά όργανα, οι καγκελάριοι θεωρούνταν ένα σκαλάκι κάτω από τους μπροκεράδες στην τροφική αλυσίδα. Αυτό δεν τους εμπόδισε να καταστούν τοπικοί ήρωες τση Σοφοκλέους, πουλώντας μούρη, διαχέοντας (παρα)πληροφόρηση και παίζοντας μελανό ρόλο στο στήσιμο πυραμίδων και αεροπλανανακίωνε.

Αλλάζει όμως ο καιρός, να βροχές, να χαλάζια, να κεραυνοί πάει η Σοφοκλέους πάν' οι καγκελάριοι, πάν' όλα. Παραμένει η στήλη του Καγκελάριου στην «Ημερησία» μονάχη.

ΚΑΘΗ. Μήπως τηλ στον lobbystas ο κ. Μποτόπουλος; ή μήπως είναι
πολύ-απασχολημένος με τα του ΠΑΣΟΚ. Της ΕΛΙΑΣ, sorry!. Φέρτε τα δανεικά & αγύριστα στο δημόσιο, ρε!!!!.
* ΠΛΑΙΣΙΟ*. Ειδοποιήθεις εγκαίρως, ειδοποιήθεις, που μου έλεγε παλιά
ένας καγκελάριος του Σιαφάκα. Για το Λαύριο, βέβαια τότε, ο άνθρωπος-
νάναι καλά- αλλά μέσα έπεφτε ο μπαγάσας

(εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο τρολετάριος είναι ένας χαβαλές τύπος που ανήκει στην κοινωνική, και οικονομική τάξη που αποτελείται από μισθωτούς εργάτες (είναι λίγο ευφυής και με χιούμορ), το εισόδημα του οποίου προέρχεται αποκλειστικά από την πώληση της εργατικής του δύναμης και βεβαίως είναι ανάγκη για αυτόν να τρολάρει και να γουστάρει, για να ξελαμπικάρει!

Ένας τρολετάριος, γνωστός μου, συνηθίζει να αυτο-εξευτελίζεται, χρησιμοποιεί συνέχεια το βλακ χιούμορ παριστάνοντας τον καραγκιόζη, την παρεξηγημένη αδερφή, σαν να του έχει λασκάρει η βίδα (αξιοπρέπεια, αυτοεκτίμηση, τι είναι αυτά;) και για να δικαιολογείται, εκφράζει την άποψη: μη παρεξηγιέστε, ό,τι και να σας πει ο άλλος, να είστε ακομπλεξάριστοι!

τρολ (από perketis, 06/06/12)Τρολετάριοι διαδηλωτές (από Khan, 04/05/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Βλ. το λήμμα εθνικάριος, μόνο που εδώ αναφερόμαστε στην Εμπορική τράπεζα, πριν ιδιωτικοποιηθεί.

Κατά τα άλλα ισχύει ό,τι ακριβώς και στο εθνικάριος.

- Η νέα διοίκηση της Εμπορικής προσέλαβε πεπειραμένο προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα. Για να δούμε τι θα κάνει με τους εμπορικάριους που έχει.

Δες και -άριος.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στην στρατοσλάνγκ είναι ο πεζικάριος, ο τζίτζικας.

Εκει εκατσα 1 μηνακι, καναμε καλή εκπαιδευση τζιτζικαριου και μετα απο 30 μέρες +. Μετα πήγα στο 9ο Συνταγμα Πεζικού στην Καλάματα. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τίτλος που αποδίδεται στον ανάρχα που είναι πολύ έμπειρος στο καγκελάκι, ο οποίος αναλαμβάνει ηγετικούς ρόλους στο καγκελάκι ή που το έχει ανάγει σε σκοπό ζωής.

Συνήθως σκωπτικά, από τους άλλους ανάρχες που έχουν ενστάσεις για αυτή την τακτική των μπάχαλων.

- Πά' τη-γ-κά;...
- Κάτσε ρε, έχει χαβά...
- Τι χαβά μωρέ, αφού να μπούνε μέσα θέλουνε... δεν είδες ποιοι είναι; - Ποιοι είναι;
- Το παρεάκι: ο Καγκελάριος, ο Μανωλάκης ο πανκ, ο γεωπόνος, ο Άου...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified