Προέρχεται από ανέκδοτο παιδικής ηλικίας, μάλλον δημοτικό (όχι ρεμπέτικο). Υπήρχε και άλλο ανέκδοτο με ορόφους και αράπηδες, με μάγους, δεν ξέρω γιατί ήντουνε μόδα τότε.
Πα να πει «πλέον δεν παίζουμε», «τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα» και άλλα τέτοια.

Το ανέκδοτο:
Ένας τύπος πάει σε ένα ινστιτούτο αδυνατίσματος για να ρίξει τις πατσές. Του κάνουν πρόγραμμα με πολύ τρέξιμο για φου-κού: μπαίνει σε μια αίθουσα στον πρώτο όροφο, κλείνει η πόρτα και ο αράπης που είναι μέσα λέει «τρέχω, τρέχεις, κυνηγώ, αν σε πιάσω σε γαμώ. όταν χτυπήσει το κουδουνάκι σταματάμε». Ξεκινάει το κυνήγι, τρέχουν, τρέχουν, και με το που πάει να τον ακουμπήσει ο αράπης, ντλιν η σωτηρία. Κάθεται κάποιες μέρες στον ίδιο όροφο, καλυτερεύει η φου-κού, ανεβαίνει στον επόμενο όροφο. Πάλι αράπης, πιο νταβραντισμένος και πιο γρήγορος όμως, πάλι «τρέχω, τρέχεις, κυνηγώ, αν σε πιάσω σε γαμώ. όταν χτυπήσει το κουδουνάκι σταματάμε», αλλά τώρα του κουδουνάκι αργεί και το σασπένς ανεβαίνει. Ανεβαίνει κάμποσους ορόφους και φτάνει στον τελευταίο, στον οποίο ο αράπης είναι εξαιρετικά μοχθηρός και λέει «τρέχω, τρέχεις, κυνηγώ, αν σε πιάσω σε γαμώ. κουδουνάκια και μαλακίες δεν έχει».

Παράδειγμα:
- Αύριο μπαίνω φαντάρος, στο Μεγάλο Πεύκο. Ξέρεις, εκεί που ήτανε κι ο γιος του Πλεύρη.
- Εκεί, αγόρι μου, κουδουνάκια και μαλακίες δεν έχει.

"Θανούλης Πλεύρης - Ο μη φλώρος (Ράδιο Αρβύλα)" (από patsis, 21/05/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
knasos

Το αγαπημένο μου ανέκδοτο της ένδοξης εκείνης εποχής που ήμανε δημοτικό (σχολείο)! Εύγε!

#2
epitelous

Η εκδοση της δικης μου σχολικης περιοδου ηταν με μουναρες τρελες ολο κ πιο ξεκολες απο οροφο σε οροφο κ το ποιηματακι ελεγε «τρεχω τρεχεις κυνηγας κ αν με πιασεις με γαμας» στο καμπανακι περναει ο επομενος.
Οποτε ο παλιολιγουρης επιλεγει να παει στο μεγιστο επιπεδο αδυνατισματος...στον αραπακλα κλπ κλπ!

#3
vikar

Γαμάτο ανέκδοτο και γαμάτη ατάκα. (Κι' εγώ οπως το λέει ο/η επιτέλους το ξέρω.)

#4
jesus

έτσι έχει όντως περισσότερο νόημα, αλλά επιμένω ότι η γνωστή σε μας βερσιόν ήταν αυτή που καταθέτω...μπορεί να ήμασταν από μικρά περίεργοι κ να μην το ξέραμε...
θξ εις άπαντες