Η λέξη περιγραφεί έναν καβγά/ σύγκρουση/ ρήξη που έχει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  1. Γίνεται ανάμεσα σε γυναίκες, οπότε σεξιστικώς θεωρείται ότι δεν έχει τη δέουσα σοβαρότητα, αλλά είναι κάτι σαν μαδομούνι ή μουτζοπιάσιμο, και δη πουτάνες, οπότε η όλη φάση έχει και κάτι το γκροτέσκο και αλμοδοβαρικό. Υπάρχουν σχετικά μήδια ζουμερά, αλλά θα ήταν πολύ καφρίλα να τα ανεβάσω. Εφόσον η λέξη χρησιμοποιείται για άνδρες, τότε αμφισβητούμε τον ανδρισμό τους.
  2. Γίνεται στο πλαίσιο ότι η όλη η κατάσταση είναι μπουρδέλο, πρόκειται για μια φάση πολύ βρώμικη, που από όπου και να την πιάσεις είναι γάμησέ τα κι άφησέ τα, βρωμάει από παντού, γεγονός που μάλλον σχετικοποιεί τον δραματικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης σύγκρουσης. Βεβαίως, οι λόγοι του πουτανοκαβγά μπορεί να είναι υπαρκτοί και κρίσιμοι, λ.χ. παρεξηγήσεις πάνω στην άγρα πελατών, μη τήρηση του σαβουάρ πουτανέ, ζήλειες, φθόνοι... Όμως εντέλει άλλος είναι ο νταβατζής που κάνει κουμάντο. Και ούτως ή άλλως η κατάσταση είναι τόσο μπουρδέλο που μία σύγκρουση πάνω μία σύγκρουση κάτω δεν τρέχει και τίποτα.
  3. Και καθώς πούστης τον πούστη αγαπά, πουτάνα την πουτάνα, κι ο Μήτσος ο κολομπαράς τους παίρνει όλους σβάρνα, αμφιβάλλουμε ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει, στο τέλος οι πουτάνες θα τα ξαναβρούν και θα φιλιώσουν γιατί τις ενώνει η κοινή διαφθορά, κέρδος, λαμογιά, οι πιέσεις του νταβά και δεν τρέχει κάστανο, πλην κάποια ώρα θα έρθει και ο Μήτσος δίκην εξκωλοθρεφτή αγγέλου να μας γαμήσει όλους μαζί και μάλλον για αυτό το τελευταίο θα έπρεπε περισσότερο να ανησυχούμε.

Σε κάθε περίπτωση με τη λέξη μάλλον σχετικοποιούμε τη βαρύτητα του εν λόγω καβγά και βρίσκουμε και την ευκαιρία να κράξουμε τους συμμετέχοντες.

  1. - Καταρρέει το Mega. Άρχισε ο πόλεμος μεταξύ των μετόχων για τα χρέη. Σχόλιο: Άρχισε ο πουτανοκαβγάς! (Από σόσιαλ μήδεια).
  2. - Ο ΚΟΚΚΟΡΗΣ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΑ ΡΑΣΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ… Σχόλιο: ΤΣΑΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΥΡΟΦΟΡΕΜΕΝΕΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΟΦΟΡΕΜΕΝΕΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ. ΠΟΥΤΑΝΟΚΑΒΓΑΣ ΔΗΛΑΔΗ. (ksipnistere με φωνακλάδικα ποστ).
  3. Πουτανοκαυγάς: Ενοχλήθηκε ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, επειδή ο Τσίπρας χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη νέα ξεπουληματική Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και του την έπεσε. Αφού τον κατηγόρησε ότι «ζήλεψε την κα Παπαρήγα και αντιπολιτεύεται υβρίζοντας τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση επειδή διαφωνεί με τις επιλογές της», πέρασε στο ζουμί: «Αν για το 12,42% σωρρευτική αύξηση στη διετία βρήκε την απαράδεκτη έκφραση «ντροπιαστική» ας χαρακτηρίσει επιτέλους την κυβερνητική εισοδηματική πολιτική αλλά και τις αυξήσεις που υπογράφουν σωματεία που ο πολιτικός χώρος του ελέγχει». Ως προς τις αυξήσεις που υπογράφουν σωματεία που ελέγχει ο ΣΥΝ κάτι ξέρει ο Παναγόπουλος (και προφανώς δεν ξέρει ο Τσίπρας). Αλλωστε, χρόνια τώρα, Πασόκοι και Συνασπισμένοι συγκυβερνούν σε σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και τη ΓΣΕΕ. Αρμονικότατα. Ο συνασπισμένος αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Α. Καλύβης, για παράδειγμα, μίλησε για «λάθος» της ΓΣΕΕ και δεν το χόντρηνε όπως ο Τσίπρας. Δεν υπάρχει ανησυχία, όμως. Οι πουτανοκαυγάδες συνήθως καταλήγουν σε αγκαλιές και ασπασμούς. Θα τα ξαναβρούν. (Από την Εξέγερση).

Βεβαίως, υπάρχουν και λιγότερο μεταφορικοί πουτανοκαβγάδες.

- Εμένα είχε βρίσει τύπε ! Και αυτές που πηδάω τις είπε βρωμομούνες! Λες να εννοούσε την Δέσποινα και έκανα 69!
-Eτσι και το μάθει η Δέσποινα θα γίνει μεγάλος πουτανοκαβγάς. (Μια πιο κυριολεκτική χρήση σε μπουρδελοφοράδα).

Η λέξη διασώζεται από τον Ηλία Πετρόπουλο στο Μπουρδέλο (Αθήνα, 1980).

Δες και γατοκαβγάς.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified