Μεγάλη έκφραση που χρησιμοποιείται ευρέως αντί των συνώνυμων, αλλά εντελώς ξενέρωτων, έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου ή η αλεπού 100 το αλεπουδάκι 101. Το βαθύ νόημα της έκφρασης έγκειται στο ότι είναι παντελώς μάταιο να προσπαθεί κάποιος να κάνει οποιουδήποτε είδους υποδείξεις στον λέουρα που έχει φάει τη ζωή με το κουτάλι και όταν δεν προλάβαινε με το πιο μεγάλο κουτάλι ειδικά όταν ο ίδιος δεν έχει ακουμπήσει καν ούτε πλαστικό κουταλάκι της καραμπόλας.

Η έννοια που προσπαθεί να περάσει η έκφραση, η οποία θα αναλυθεί γιατί τις περισσότερες φορές ο συμβολισμός είναι επικίνδυνο σπορ, είναι πως το παιδί που βγήκε από την ζεστή, μαλακή, υγρή, γλυκιά (αχ το καλοκαίρι) οπή της μάνας του μετά από ενέργεια του πατέρα του δεν είναι σε θέση να δίνει οδηγίες για το πού βρίσκεται η εν λόγω οπή. Έτσι και ο κάθε τυχάρπαστος δεν μπορεί να την βγαίνει οφσάιντ στους έχοντας και κατέχοντας τη γνώση (με εξαίρεση ίσως την Ποκαχόντας αλλά αυτή δεν τονίζεται στην προπαραλήγουσα!). Τουλάχιστον όχι χωρίς να τους εκνευρίζει και να τους κάνει να συμπεριφέρονται ανάρμοστα. Μην ντρέπεστε να χρησιμοποιήσετε το λήμμα επειδή ίσως να το έλεγε κι ο μπαμπάς σας και να έχει παλιώσει τώρα, έτσι κι αλλιώς αυτός είναι ο πρωταγωνιστής.

- Κι έρχεται ο Μιχαλάκης και αρχίζει «Και η Κικίτσα αυτό, και η Κικίτσα το άλλο, και κόλπα και μόλπα». Έλα μπαμπά να σου δείξω πού το έχει η μαμά. Λες και δεν της τα έμαθα εγώ της Κικίτσας, που της έπαιρνα το χέρι να μου τον ακουμπήσει και μετά έμαθε να κάνει και αεροπλανικά.
- Πάντως ο Μιχάλης λέει ότι χαίρεται πολύ που επιτέλους την πηδάει κάποιος με πάνω από 10 εκατοστά.
- Ρε δεν λέω για την Κική αυτού του Μιχάλη, για την άλλη, του φίλου μου από το στρατό. Τον θυμάσαι ρε που είχε έρθει προχτές και-- Επ! Γεια σου ρε Κώστα! Πού χάθηκες εσύ;

(από Galadriel, 22/12/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified