Ως γνωστόν, η μεγάλη φουρτούνα χτυπάει περισσότερο τα μικρά καράβια - οπότε μην πει κάποιος ότι δεν είναι σλανγκ. Στην παρούσα έκφραση η φουρτούνα χρησιμοποιείται έντεχνα (από το λαό μας) με το νόημα της έγνοιας, των προβλημάτων.
Κλασικός μπαρμπαδισμός, που αφορά το μέγεθος των πραγμάτων με τα οποία κάποιος καταπιάνεται, και το ρίσκο που ενέχεται. Και πιο συγκεκριμένα, τις συνέπειες όταν κάτι πάει στραβά.
- Ρε πόσο πλήρωσα τον καθρέφτη της μερκεντέ;
- Ξέρω κι εγώ; Του δικού μου κάνει 45 ευρώ.
- Εγώ πλήρωσα 230 συν είκοσι τα εργατικά, γιατί λέει, ο μηχανικός παιδεύτηκε επειδή χάλασαν και οι αισθητήρες. Μόλις χθες πλήρωκα 675 για το σηματάκι. Μου φαίνεται θα τη σκοτώσω να πάει στ' ανάθεμα.
- Δεν ξέρεις τι λένε; Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες!(Περιστατικό σε γλίστρα κάπου στο Αιγαίο)
Έχουμε πάει για καφέ με το τεσσάρων μέτρων φουσκωτό κολλητού. Την ίδια ώρα, γυρίζει και ένα δεκαπεντάμετρο καμπινάτο φουσκωτό, τοπικού φραγκάτου μεγαλοεργολάβου. Εμείς πλαγιάζουμε τη γλίστρα, βάζουμε γάτζους, και πάει ο κολλητός να φέρει το σαμουράϊ με το τρέϊλερ.
Την ίδια ώρα, τσάτσος του μεγαλοεργολάβου, ο οποίος έχει ειδοποιηθεί, έχει φέρει το Πατζέρο κι έχει πάρει θέση. Αλλά έλα που λόγω του βάρους και της γλίτζας το πατζέρο σπινάρει.... Και ο μεγαλοεργολάβος καλεί στο κινητό τσάτσο νάμπερ του, να έλθει με το καινούριο τζιπ, ένα βόλβο.
Φεύγοντας εμείς, γυρνάει ο καπετάνιος (κολλητός) και λέει με στόμφο:
«Αυτά είναι... για αυτό το λόγο δεν παίρνω μεγαλύτερο φουσκωτό, να κάθομαι να παιδεύομαι; Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες»
- (από το διαδίκτυο)
Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Μπορεί ένα πρωτάθλημα σαν αυτό της Πριμέρα Ντιβισιόν να κινδυνεύει από την παγκόσμια οικονομική κρίση; Σύμφωνα με τους δικούς του ανθρώπους, ναι. Και άμεσα, μάλιστα......