Τα γειώνω όλα, δεν με νοιάζει τίποτε, κλάιν μάιν ον δε λάιν, γαία πυρί μειχθήτω.

Έχει την έννοια ότι, όπως ο πιλότος ενός αεροπλάνου έχει την δυνατότητα/άνεση να αναθέσει την πλοήγηση στον αυτόματο πιλότο και να γίνεται η δουλειά χωρίς να ασχολείται ο ίδιος ενεργά με αυτή, έτσι και όποιος τα παρατάει όλα στον αυτόματο αποστασιοποιείται από το πόστο που έχει επωμιστεί, επιδεικνύοντας όμως συνάμα μια (καταδικαστέα) αδιαφορία, αφού η ανάθεση στον αυτόματο δημιουργεί συνειρμούς επικείμενου ατυχήματος/κακής κατάληξης των πραγμάτων.

Παίζει πολύ σε δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. κλινικές Νοσοκομείων) εν μέσω θέρους, η λειτουργία των οποίων ανατίθεται στον αυτόματο λόγω αδειών του προσωπικού.

Καμιά φορά πάλι, το λήμμα χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να δηλώσουμε πως μια δουλειά ή ένα έργο πάει τόσο καλά, που προχωράει χωρίς κόπο από μόνο του και δεν χρειάζεται πια να το επιτηρούμε ή να ασχολούμαστε προσωπικά μ΄αυτό (παρ. 2).

  1. Φύγανε όλοι οι του ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου, σου λέω, για το τριήμερο της Παναγίας. Αφήσανε το εργαστήριο κυριολεκτικά στον αυτόματο, και να δούμε τώρα τί έχει να γίνει αν έρθει κανείς ν΄αλλάξει μπαταρία στον βηματοδότη του.

  2. Στον αυτόματο ο Ναδάλ: με νίκη 3-0 σετ, στα ημιτελικά του Ρολάν Γκαρός.

Μανώλης Φαμέλλος - Αυτόματος πιλότος (από Cunning Linguist, 14/08/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified