Συρφετός πραγμάτων. Πολλά και διάφορα αντικείμενα, σκόρπια εδώ κι εκεί, τα οποία ενοχλούν - δυσχεραίνουν την κίνηση και τις μετακινήσεις και γενικώς προκαλούν σύγχυση και τρικυμία εν κρανίω. Μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα. Η λέξη μπορεί να αναφέρεται σε είδη οικιακού εξοπλισμού ή, ακόμη καλύτερα, σε αποσκευές - βαλίτσες, βαλιτσάκια, τσάντες, τσαντούδια, κούτες, κουτάκια. Η χρήση της λέξης υπονοεί ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα τα οποία περιγράφει είναι άχρηστα. Απαντάται και ως περιληπτικό ουσιαστικό στον ενικό: το καλαμπαλίκι.

Με αυτή την σημασία, σχετικά λήμματα είναι τα: τσιμπράγκαλα, συμπράγκαλα, τσαμπασίρια, μπόρδοκλας, μπούμπιστρο

Καλαμπαλίκια, όπως λέει ο koumanos, εννοούνται ενίοτε και τ' αρχίδια - ή, ακριβέστερα, το όλο σύστημα εξαρτημάτων, της τσουτσούς συμπεριλαμβανομένης. Σχετική λέξη εδώ είναι τα κρεμαντζόλια.

Η προέλευση της λέξης είναι από το τούρκικο kalabalik=πλήθος, οχλαγωγία αλλά και συνονθύλευμα αντικειμένων.

  1. - Βρε αγόρι μου, δεν μπορείς να κουνηθείς εδώ μέσα... Πού τα μάζεψες τόσο καλαμπαλίκια... Οι συγκάτοικοί σου τι λένε;

  2. - Καλά ρε Κατερίνα, για ένα Σαββατοκύριακο πάμε στο Λονδίνο ... δεν θα μεταναστεύσουμε... Τι το θες όλο αυτό το καλαμπαλίκι; Άσε που θα πληρώσουμε και υπέρβαρο στο αεροπλάνο...

  3. - Βυζιά πεπονάτα, κάλτσα διχτυωτή, τακούνι δέκα πόντοι, κάνω μια έτσι με το χέρι και πιάνω κάτι καλαμπαλίκια να, με το συμπάθιο... Τελικώς, τραβέλι ήτανε και αυτή...

(από Khan, 20/08/11)

Ασαφή σύνολα: αρχιδιές, καλαμπαλίκια, κούρκουτα (Κρήτη), μαλακίες, παπαριές, σέα και μέα, σιανάφαρα, συμπράγκαλα, τσαμπασίρια, τσάντζαλα μάντζαλα, τσουμπλέκια

Λέξεις για τους όρχεις και τα αντρικά γεννητικά όργανα συνολικά: αρχίδια, ζουβάχια, καλαμπαλίκια, καμπανέλια, καρύδες, κοκόβια, κοχόνια, κρεμαντζόλια, λιμπά, λυμπά, μπομπόλια, οικογένεια, παπάρια, τζοχανταραίοι. Ειδικά για συνώνυμα του πέους δες πέος.

Λέξεις για τα γυναικεία γεννητικά όργανα: γατάκι, κουτί, μουνί, μουτζό, μύδι, νιμού, πιπί, πουτί, πράμα, τρύπα, ψωλότσεπη.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Οι όρχεις στην καθομιλουμένη. Η λέξη πιθανώς να ανακαλύφθηκε από αναγνώστη γνωστού περιοδικού στη στήλη «Γράμματά Σας».

Γενικότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απροσδιόριστος χαρακτηρισμός για μη-ακλόνητα στερεωμένα μικρά αντικείμενα που μπορούν να ταλαντεύονται.

Έχω ένα μικρό πρόβλημα με τον σκύλο μου και είμαι σε βαθιά απόγνωση. Kάθε φορά που κάνω έρωτα με τον φίλο μου (είμαι gay), o σκύλος μας (Aγ. Bερνάρδου) έρχεται και του γλείφει τα... καλαμπαλίκια.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified