Το τραμπούκο είναι λέξη ισπανική και σημαίνει κοίλο πνευστό οργανό και λόγω του σχήματος του έλεγαν έτσι και αργότερα τα πούρα Αβάνας.

Στην Ισπανία, το λοιπόν, μια ορισμένη εποχή επικράτησε η συνήθεια τις παραμονές των εκλογών να προσφέρουν οι υποψήφιοι πούρα για να καλοπιάνουν τους ψηφοφόρους. Και έτσι το πούρο έφτασε να σημαίνει τρόπος δωροδοκίας. Όσοι δεχόντουσαν το πούρο,την δωροδοκία αυτή, τους αποκαλούσαν περιφρονητικά τραμπούκους.

- Ρε είδες τους τραμπουκισμούς χθες στο γήπεδο;
- Tι; κάνανε πίπες σε υποψηφίους μες το γήπεδο;!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Την παλιά εποχή, στα πρώτα χρόνια της ελληνικής δημοκρατίας μετά την Τουρκοκρατία, η ψήφος ήταν τόσο υπεύθυνη υπόθεση όσο είναι και σήμερα... Οι τότε πολιτικοί λοιπόν στους προεκλογικούς τους «αγώνες» εξαγόραζαν ψήφους προσφέροντας ως αντάλλαγμα πούρα Αβάνας Trabucos στους ψηφοφόρους. Τα πούρα αυτά τα μοιράζανε βεβαίως απλόχερα και στους τσατσάκους τους, δηλαδή τους πιο θερμόαιμους/πιστούς από τους οπαδούς τους.

Εν έτει 2008 πλέον, η Ελλάδα έχει πλέον προοδεύσει και χρησιμοποιούνται πλέον εξελιγμένα συστήματα ρουσφετιού και μίζας... Ωστόσο η λέξη τραμπούκος παρέμεινε και δηλώνει τον μπράβο κάποιου κομματάρχη ή γενικώς κάποιον που προκαλεί ταραχές κατ' εντολή. Κατ' επέκτασιν, σημαίνει και τον άξεστο, θρασύ και βίαιο άνθρωπο που επιβάλλεται με τη βία.

Η πράξη του τραμπούκου λέγεται τραμπουκισμός.

  1. (Από την τελευταία εκπομπή του Βασίλη Λεβέντη στο Κανάλι 67, στις 15-09-1993)
    - Εμείς δεν είμαστε αλήτες να τους στείλουμε τραμπούκους. Μου στείλανε στην Καλλιθέα πέρυσι, εγώ όμως δεν στέλνω τραμπούκους, ενώ θα μπορούσα κάλλιστα να έχω. Εγώ ζητώ από τον Θεό να πεθάνουνε κι οι δυο τους!

  2. - Τι άκουσα, έγινε φασαρία λέει στη σχολή;
    - Ναι, την πέσανε κάτι τραμπούκοι της ΔΑΠ σε έναν τύπο που είχε στήσει τραπεζάκι για εκδρομές στη Μύκονο, γιατί τους χάλαγε την πιάτσα...

  3. - Οι τραμπουκισμοί αποτελούν καθημερινό φαινόμενο σε σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τραμπούκος ονομάζεται βλάχικα ο μαλάκας.

- Ρε τι τραμπούκος ειν' αυτός!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified