Ορισμένες φορές το να μην υπάρχει γάμος στην μέση προκαλεί ένα θεσμικό έλλειμμα, που δημιουργεί κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας. Φανταζόμαστε λ.χ. έναν τριφασικό μούναρο, που τον κυνηγάνε όλοι, με πιθανό αποτέλεσμα να διασταυρωθούν τα ξίφη τους και να έχουμε ντράβαλα και μανούρες. Γιατί ο καθένας μπορεί να εγείρει ότι είναι σημαντικότερος από τους άλλους και να μην ανέχεται να της την πέφτουν κι άλλοι. Ενώ μετά τον γάμο συμβαίνει ένας καταμερισμός αρμοδιοτήτων. Θα υπάρχει ένας αγαπούλης χορηγός που θα παντρευτεί τον μούναρο, ώστε εκεί να τρώει και να πίνει, και θα υπάρχουν και οι υπόλοιποι καυλομάχοι, όπου θα το δίνει. Οι τελευταίοι δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να μανουριάζουν μεταξύ τους, καθώς θα συναισθάνονται ότι μαλώνουν σε ξένο αχυρώνα. Και ο πρώτος θα έχει και αυτός τα πλεονεκτήματά του, καθώς θα μπορεί λ.χ. να την μοστράρει, και να του περισσεύει κι αυτού τίποτα, άλλωστε φανταζόμαστε ότι εκτός από λεφτάς είναι και γενικά κουλ τύπος. Οπότε με την θεσμοποίηση αυτή σταματάνε οι ερωτικές συγκρούσεις που μπορεί και να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα, και αποκαθίσταται και το κορίτσι.

Η έκφραση συνήθως λέγεται στις εξής περιπτώσεις:

α) Όταν μια γυναίκα ανήκει στον τύπο χαμηλοβλεπούτσα, δηλαδή παρουσιάζει ένα προφίλ συμβατό με παραδοσιακές αξίες, όπως ο γάμος, που στηρίζουν την ελληνική κοινωνία, αλλά ταυτοχρόνως είναι φοβερά εστιασμένη στο συμφέρον της, τόσο στο σεξ, όσο και στην αποκατάσταση, οπότε περιμένουμε ότι θα διαλέξει και τον καλύτερο σύζυγο, και τον καλύτερο εραστή, που μπορεί όμως να μην συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο. Σε αυτήν την περίπτωση, η έκφραση χρησιμοποιείται για να θίξουμε το συμφεροντολογικό της κορασίδος, ότι αυτή είναι τ. «παντρέψουμε να γαμήσουμε», ενώ εμείς ελπίζαμε ότι θα αρκούσε να της δείξουμε το ηλιοβασίλεμα στους θάμνους. Συναφώς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θίξει γενικά μια κοινωνία που μπορεί να έχει παρόμοια υποκριτικά χαρακτηριστικά.

β) Όταν αντιστοίχως ένας άντρας προβάλει ίματζ πετυχημένου και λεφτά που μπορεί να έχει το καλύτερο μουνί που κυκλοφορεί. Τότε τον προτρέπουμε να κάνει και μια κοινωνική προσφορά στον αντρικό πληθυσμό.

γ) Ή, αντιστρόφως, όταν ένας φίλος έχει στυλ μαλακάκου αγαπούλη και μας εκμυστηρεύεται τον έρωτά του για μια γυναίκα που θα είναι και καλούα η μοναδική και έχει για αυτήν υψηλά σχέδια, με τον κυνισμό μας τον επαναφέρουμε στην ανάγκη να είναι πιο άντρας και σταρχιδιστής.

δ) Και στις δύο περιπτώσεις (α και β), μπορεί να αποτελεί απλώς κακεντρέχεια και υπεραναπλήρωση. Δηλαδή αν δούμε κάποιον να έχει μια σούπερ γκόμενα, προεξοφλούμε ότι είναι κερατάς, χωρίς δεύτερη συζήτηση, για να διασκεδάσουμε την ζήλεια μας. Συναφώς, μπορεί να ειπωθεί όταν επίκειται γάμος, και μας αρέσει η νύφη, για να διασκεδαστεί η λύπη μας.

ε) Όταν σε έναν ανακοινούμενο γάμο όντως υπάρχει έρεισμα για ελπήδα ότι θα συμβεί κάτι παρόμοιο, λ.χ. όταν είναι παράταιρο το ζευγάρι, μητρομάνα η νύφη, ή πρόκειται οφθαλμοφανώς για γάμο συμφέροντος. Τότε όντως ελπίζουμε ότι μετά την τυπική της αποκατάσταση η νύφη θα είναι πιο ανοικτή στις προτάσεις μας, από ό,τι αν ήταν στην διαδικασία του να βρει σύζυγο.

στ) Βλ. και την ερμηνεία του άλλου ορισμού.

  1. παντρεψου να γαμησουμε
    και δε θα διαφωνισουμε ακομα κι αν σε αγαπα
    πραμα ξενο θα ζητα
    (Ποιητική φλέβα στιχώνει εδώ).

  2. Γουστάρω να βλέπω συναγωνιστές να διαλέγουν Ελληνίδες για γυναίκες διότι εδώ ισχύει το ρητό «ΠΑΝΤΡΕΨΟΥ ΝΑ ΓΑΜΗΣΟΥΜΕ» ναι κύριοι οι Ελληνίδες στην πλειοψηφία τους γαμιούνται σαν τα σκυλιά και στην πλειοψηφία τους λέω πάντα έχουν τον άντρα τους αλλά και τον γαμιά τους...από κει και πέρα δεν λέω ότι οι αλλοδαπές είναι αγίες απλά έχεις λιγότερες πιθανότητες να την πατήσεις γιατί έχουν άλλοι κουλτούρα και οι περισσότερες δεν είχαν έναν μπαμπά να τις κακομαθαίνει ούτε μια μαμά να τις μαθαίνει να βγάζουν στον άντρα τους όλα τα απωθημένα που είχε μια ζωή η μαμά τους. Άμα έχεις πεινάσει στη ζωή σου σέβεσαι κάποια πράματα. Φυσικά δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι. (Από το εμβληματικό θρεντ Τι τρέχει με τις Ελλεεινίδες του bourdela.com, προ κρίσης αυτά βέβαια).

  3. - Κατερίνα Παπουτσάκη: «Παντρεύομαι!». «Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας! Μετά από δέκα λεπτά κουβέντας, είπα: »Αυτός είναι!«. Είναι η πρώτη φορά που μου έκαναν πρόταση γάμου και είπα ναι!».
    - ΣΤΑ @@ ΜΑΣ!!!ΑΝΤΕ ΝΤΕ ΠΑΝΤΡΕΨΟΥ ΝΑ ΓΑΜΗΣΟΥΜΕ!!ΑΛΙ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΤΑ!!! (Κακεντρεχής σχολιαστής εδώ).

  4. Κι όταν κάποια στιγμή καταλάβει την γκάφα της, δηλαδή πως αντί για άντρα έδεσε τη ζωή με ένα υποχείριο θα το μετανοιώσει και θ' αρχίσουν οι απιστίες, όμως τότε θα είναι πολύ αργά.
    Γιατί; Μια χαρά θα είναι. Σύμφωνο με το αρχαιοελληνικό «παντρέψου να γαμήσουμε». (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Προσοχή δεν έχει την έννοια... για να γαμάμε την γυναίκα σου - ΟΧΙ! Αλλά στον πολύ γκομενιάρη που δεν έχει αφήσει θηλυκιά που να μην έχει γαμήσει με αποτέλεσμα στην υπόλοιπη παρέα να μην μένει τίποτα προς πήδημα, γίνεται μια παραίνεση στο να παντρευτεί και να μείνει το πεδίο ελεύθερο και για αυτούς.

(Ευτυχώς που υπάρχει και το slang.gr και μαθαίνουμε την σωστή ετυμολογία... βέεεβαια)

...Γιωργάκη τι θα γίνει με σένα; Δεν έχεις αφήσει γκόμενα για γκόμενα που να μην της τα ρίξεις. Με μια παρτούζα που μας καλείς το χρόνο δεν βγαίνει ρε Γιωργάκη... Παντρέψου ρε μαλάκα να γαμήσουμε και 'μεις επιτέλους!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified