H παροιμία:«Να μουν τον Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλον τον χρόνο κόκορας και γάτος τνο Γενάρη» παραπέμπει στις εποχές του έτους όπου η σεξουαλική κορύφωση για αυτά τα ζώα χτυπάει ταβάνι.
Ως γνωστόν, οι γάτοι παθαίνουν ψυχικό λαλά τον Γενάρη, τον μήνα του φυστικώματός τους. Τότε η σεξουαλική τους φούντωση χτυπάει κόκκινο. Δεν κρατιώνται.
Έτσι λοιπόν, όταν αποκαλούμε κάποιον «γεναριάτικο γάτο», μιλάμε για κάποιον που, είτε λόγω των σπεκς του, είτε λόγω συγκυριών, η ανάγκη του για θηλυκό τον κάνει πυραυλοκίνητο. Τρελαίνεται για σεξουαλική περίπτυξη, την οποία αποζητά μετά μανίας. Και όχι ειδικά τον Γενάρη.
Αναλυτικότερα μιλάμε για κάποιον:
με έντονες σεξουαλικές ορμές. Για κάποιον που έχει υπερευαίσθητο σένσορα, που ανάβει με το παραμικρό και δεν χάνει ευκαιρία για ευκαιρία. Όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά. Έτσι, πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις (είτε νοερώς, είτε κυριολεκτικώς), στο γήπεδο βρίσκεται (βλ. παράδειγμα 1).
που λόγω κάποιων καταστάσεων μπορεί να γίνει ταύρος εν υαλοπωλείω από την έλλειψη της σεξουαλικής απόλαυσης. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Θα μπορούσαμε λοιπόν να αναφερθούμε:
α. σε κάποιον φαντάρο που, λόγω συγκυριών, δεν έχει συχνές σεξουαλικές επαφές, εξαιτίας του γεγονότος πως δεν έχει εξόδους (π.χ: στην περίοδο που μεσολαβεί από την παρουσίασή του μέχρι τη μέρα που ορκίζεται, στην περίοδο που είναι τιμωρημένος, κλπ)
β. σε έναν ναυτικό που, βολοδέρνοντας στη θάλασσα, θα του στρίψει, αν δεν εκτονώσει την επιθυμία του σε κάποιο λιμάνι. Κι όσο για τη γυναίκα του... τη στολίζει με περικοκλάδες, απ' όλες τις γωνιές της υφηλίου. Και μιλάμε για περικοκλάδες παντός καιρού. Μιλάμε για αυτές που δεν περιμένουν την άνοιξη για να ανθίσουν.
γ. σε κάποιον που είναι βραχωμένος σε έναν γάμο που δεν τον ικανοποιεί πλέον, ωστόσο όμως δεν θέλει να χωρίσει, αναλογιζόμενος τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης (π.χ: δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στα παιδιά του). Έτσι επιθυμεί πού και πού να χαλαρώνει τη θηλιά που τον πνίγει, αναζητώντας πρόσκαιρες περιπέτειες.
Για την β περίπτωση, βλ. παράδειγμα 2.
- που συνδυάζει την α και τη β περίπτωση.
Σημείωση:
Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις η πλεκτική αποτελεί ένα κανάλι προσωρινής εκτόνωσης.
- Ο Μανώλης πάντως, πολύ ταχυπηδήκουλας αδερφάκι μου. Τα 'χει με τη Λόλα, με τη Λίλιαν, με τη Σούζι, με την Αφροξυλάνθη και με τη Φλώρα ταυτοχρόνως. Τον θυμάσαι τον Μάνθο Φουστάνο στο [B]«Κωνσταντίνου και Ελένης»; Για τέτοια περίπτωση μιλάμε. Μη δει θηλυκιά γάτα. Ερεθίζεται. Γεναριάτικος γάτος ο τύπος. Είναι και Γενάρης τώρα... χα χα χα
- Πάντως πρέπει να 'ναι και πολύ γατόνι ώστε να μπορεί να πετάει από κανάρα σε κανάρα (βλ. επαναληπτική καραμπίνα) και να μην τον έχει αντιληφθεί ακόμα καμιά τους.
- Ουάου. Κανάρες που πνίγουν το γατοκούνελο!- Που λες, τόσο η Σοφία, όσο κι ο Κώστας ο άνδρας της έχουν γεμίσει το σπίτι τους... με περικοκλάδες.
- Τους αρέσουν τα λουλούδια ε;
- Όχι. Μόνο οι περικοκλάδες!
- Πώς αυτό;
- Ο Κώστας σα ναυτικός... είναι γεναριάτικος γάτος, μέχρι να βρει γυναίκα. Κι αυτή πάλι δεν είναι η Πηνελόπη. Με πιάνεις υποθέτω... Έτσι το σπίτι τους θυμίζει ζούγκλα απ' την οργιώδη βλάστηση... ακόμα και στο καταχείμωνο. Μόνο ο Μάκης λείπει για να δέσει το γλυκό.