Μια χρήση του όρου από τον Γιώργο Κυρίτση (συζητήθηκε αρκετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε συνδυασμό με το επίθετο "λυρικός" έχει, νομίζω, ενδιαφέρον και για άλλα συμφραζόμενα)
Διάβασα διαφορα λυρικα πουτσιλικια για τη συλληψη των Κ. Σακκα και Μ. Σεισιδη απο αριστερούς - μοιρολογίστρες.
Αφού ήταν αυτονόητη ρε παλικάρια της Αυγής η ψήφος για το Τέμενος γιατί δεν ψήφισαν κ οι κολλητοί σας οι ΑΝΕΛ; ... Προπαγανδιστές της πλάκας!
Ναι, μαζί σου! Αλλά έτσι τα λένε, π.χ. δες μια αναζήτηση στο Google.
Δεν είναι σπαμάρισμα αυτό; Το τρολλάρισμα νομίζω δεν έχει άλλο σκοπό από το μπάχαλο. Τα trolls σαν μυθολογικά όντα δεν μπορεί να τα φανταστεί κανείς σε μισθοδοσία.
"Ήσουν άτομο γαμώ και τρέντουρας και ζεσουί Κ' έλεγες πως έτσι είναι, έτσι είναι το νησί", χαχαχαχ, έγραψε!
Ἀπ' ὅ,τι φαίνεται, ἡ φουσκομαΐδα πάει πολὺ πίσω στὸ χρόνο.
Ὁ ἐξαίρετος φιλόλογος Χρῖστος Δάλκος γράφει, μεταξὺ ἄλλων, σὲ ἄρθρο του ποὺ δημοσιεύτηκε στὸ τεῦχος 31 τοῦ περιοδικοῦ "Ἀντιφωνητής":
"Τό «προελληνικό» θεωρούμενο σῦκον, λατ. ficus, παραβαλλόμενο πρός τά ν.ἑ. φοῦσκο, φούσκα, φοῦσκος, σφοῦγγος, σφόγγος, φουσκωτός (= τό ἄγουρο σῦκο), φαίνεται νά προέκυψε μέ ἀντιμετάθεση ἐκ τοῦ φῦσκον [...] καί σίγηση τοῦ φ [πρβλ. τήν παροιμιώδη φράση πῆγε φοῦσκος καί γύρισε λύντζος Πελοπν. (Κροκ.) σφοῦgος διάη, λύντζι γύρισε Πελοπν. (Μάν.) κ.λπ.][.....] Πρόσφατα, ὁ φίλος Δημήτρης Μαρτῖνος ἀπό τόν Σίλακα (Δρυοπίδα) τῶν Θερμιῶν (Κύθνου) ἔθεσε ὑπ᾿ ὄψει μου –καί τόν εὐχαριστῶ θερμά γι᾿ αὐτό- τόν θερμιώτικο τύπο φουσκομαΐδα (= τό σῦκο πού ἔχει «γίνει» λίγο παραπάνω καί ἀνοίγει στό πίσω μέρος). Ἡ πληροφορία εἶναι ἀνεκτίμητης ἀξίας, γιατί ἐπιβεβαιώνει πέραν πάσης ἀμφιβολίας τήν ὑπόθεση ὅτι τό «σῦκον» προέρχεται ἀπό τό πρωτοελληνικό «φῦσκον» (φοῦσκο), ἀφοῦ σέ πολλά μέρη τῆς Ἑλλάδας ὁ τύπος γιά τήν «φουσκομαΐδα» εἶναι συκομαΐδα καί σ᾿κομαΐδα, καί σ᾿κουμαΐδα, καί σ᾿κοπαΐδα καί σ᾿κομαρίδα καί σ᾿κορμαΐδα κ.λπ.! Ἑπομένως στά Θερμιά ἔχει διατηρηθῆ ὁ πρωτοελληνικός τύπος, ὁ ὁποῖος, σημειωτέον, δέν ἔχει καταγραφῆ στό Ἀρχεῖο τοῦ Κέντρου Ἐρεύνης Νεοελληνικῶν Διαλέκτων καί Ἰδιωμάτων."
Μετὰ τὰ παραπάνω πιστεύω πὼς πρέπει νὰ γράφουμε φουσκομαΐδα (μὲ ὄμικρον), ἐπειδὴ ἡ λέξη προέρχεται ἀπὸ τὸ πρωτοελληνικὸ φῦσκον καὶ ὄχι ἀπὸ τὸ φουσκώνω, ὅπως ἐσφαλμένα πίστευα μέχρι τώρα.
http://www.slang.gr/comments/find/32963 Πιτσικάρισμα (ή πετσικάρισμα) είναι η σκεύρωση, το στράβωμα, δεν έχει σχέση. Μπόσικα/τζόγος θα έλεγα εσκεμμένο/μη διάκενο. Μπορεί να τα συναντήσεις και ανάποδα όμως μιας και είναι αδόκιμοι όροι. Εξαρτάται από τα συμφραζόμενα. Κανονικά το εσκεμμένο λέγεται ανοχή.
http://www.slang.gr/comments/find/32967 ξεπερτσινιάζω / ξεπερτσικώνω = αφαιρώ τα πριτσίνια (ήλους), καμία σχέση με το παρόν λήμμα
Σωστός!
Η φήμη μάλλον ξεκίνησε από το γεγονός ότι στο συνεργείο κατάταξης ο γιατρός σου ζητάει να σκύψεις (προς αυτόν όμως) για να δει την σπονδυλική σου στήλη (αν έχεις σκολίωση). Αυτό το σκύψε μάλλον παρερμηνεύτηκε...
Οι Πεζοναύτες φορούσαν μπλε, πρόσφατα υιοθέτησαν το πράσινο και το μπλε πήγε στο πεζικό. Ο λόγος; Οι αξ/κοι που δεν φορούσαν μπερέ ένοιωθαν κόμπλεξ και πίεσαν να φορούν όλοι μπερέ (δεν κάνω πλάκα!)
Οι τεθωρακισμένοι δεν ανήκαν στις ειδικές δυνάμεις.
Όσο για τις ονομασίες των χρωμάτων πρέπει να ρωτήσω καμιά γυναίκα, εγώ βλέπω 8bit χρώμα...
(Σόρυ, είχα πάει τουαλέτα κι άργησα).
Σωστός ο Βικ. Από το Οδός Αβύσσου αριθμός 0.
- Κύττα...Έχασε τη ζώνη του και θα του πέσουνε τα βρακιά...φώναξε ο Πέντε-Πούντας. - Και τον έπιασε και το χεζουριό...συμπλήρωσε ο Ζουμάρας που έτρεχε παραδίπλα.
Εγώ έγραψα για τη σημασία που έχει η λέξη και στην αρχαία αλλά και στη Νεοελληνική Κοινή. Ορίστε και το λήμμα από το λεξικό Τριανταφυλλίδη: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B2%CE%B7%CF%82&dq=
(Πλην τούτου, αν κάποιος επιθυμεί να ελέγξει την ορθότητα τού ισχυρισμού μου περί διαφοράς μεταξύ παιδοτριβών και γυμναστών, μπορεί να ανατρέξει στο οικείο λήμμα τής Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαιδείας τού Πυρσού ή ακόμα και στη Βικιπαίδεια.)
Όπως φαίνεται υπάρχει σημασιολογική απόκλιση στο Πατρινό ιδίωμα. Αυτό, όμως, ούτε να το επιβεβαιώσω μπορώ ούτε να το αμφισβητήσω, καθώς δεν γνωρίζω τίποτε αναφορικά με το εν λόγω ιδίωμα. Συνεπώς: δεν δύναμαι να συντάξω εκ νέου τον ορισμό τής λέξεως.
Οκ, ως προς την σημασία της λέξης "παιδοτρίβης" στα αρχαία λες, έτσι; Όχι ως προς τη σημερινή στα πατρινά. Μπορούμε κάλλιστα, είτε να μείνουμε σε αυτό το σχόλιό σου, που προσθέτει χρήσιμη πληροφορία/διόρθωση και μπορεί να επιβεβαιωθεί και από άλλους (και από τον συντάκτη του ορισμού aias.ath), είτε να ανεβάσεις άλλον ορισμό, εφόσον βέβαια έχεις υπόψιν σου τη συγκεκριμένη σημασία του "παιδοτρίβης" στα πατρινά.
Το λήμμα χρειάζεται οπωσδήποτε διόρθωση. Το ερμήνευμα είναι εσφαλμένο. Ο παιδοτρίβης είναι ο διδάσκαλος γυμναστικής στην αρχαία Ελλάδα, και όχι ο παιδαγωγός, όπως λανθασμένα εγράφη. Πιο συγκεκριμένα: οι παιδοτρίβες ήσαν οι διδάξαντες πρακτικώς την γυμναστική, εν αντιθέσει προς τους γυμναστές οι οποίοι -κατά βάσιν- δίδασκαν τις αυτές ασκήσεις θεωρητικώς.
Καταφλεξίπολις, σχετικός όρος που υπάρχει στην Παλατιανή Ανθολογία.
Θα σας το πω για να το καταλάβετε, κλείνοντας το κείμενο όπως το άνοιξα.
Ο Σαββόπουλος γαμάει, ρε. Γαμάει καλλιτεχνικά και μόνο αυτό με νοιάζει.
Τέλος.
ΥΓ1. Αν είσαι αριστερός και με κράξεις τύπου ότι είμαι δεξιός, είσαι ηλίθιος και να το κοιτάξεις.
ΥΓ2. Αν είσαι δεξιός και συμφωνείς μαζί μου μόνο και μόνο λόγω πολιτικών πεποιθήσεων και επειδή έκραξα τους αριστερούς, είσαι επίσης ηλίθιος και να πα’ να το κοιτάξεις μαζί με τον από πάνω.
Έτσι κι αλλιώς, τώρα τελευταία είστε ένα και το αυτό.
Και ο Σαββόπουλος γαμάει.
soulto
in πολλαπλοί οργασμοί