Η γυναίκα που έχει εμμονή με την καθαριότητα, όχι όμως επειδή είναι υποχόνδρια ή νοικοκυρά, αλλά επειδή θέλει να δείχνει στους άλλους ότι ντε και καλά είναι προκομμένη. Μιλάμε δηλαδή για επιδειξία του καθαρίσματος.

Τέτοιες θα βρείτε είτε στο μπαλκόνι να απλώνουν συνέχεια ρούχα, ή με το λάστιχο παραμάσχαλα να πλένουν αυλές και μπαλκόνια (και όλους τους περαστικούς μαζί) ή με το βετέξ ανά χείρας να τρίβουν τις μουτζούρες από τους τοίχους και τις πόρτες.

Άσε ρε τι έπαθα! Είχα πλύνει το αυτοκίνητο και βγήκε η παστρικοθοδώρα η πεθερά μου τάχα να πλύνει το πεζοδρόμιο, και μου το' κανε σαν την μάπα της.

Χαρακτηρισμοί με κύριο όνομα για συνθετικό: αστραπόγιαννος, βιαστικοθοδώρα, βουβαντώνης, γερολάζαρος, γυναικοθόδωρος, λωλοστεφανής, μαλακαντρέας, μαλακαντώνης, μουγγοθόδωρος, ντελημπάσχος, ντελήσαββας, παστρικοθοδώρα, στραβόγιαννος, τρελαντώνης, τρεμολάζαρος, τρομπογιώργης, τρυπαντωνάκης, ψευτοθόδωρος.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
GATZMAN

Ετς
Πάντως το όνομα αυτό έχει συνδεθεί με διάφορα (π.χ: Γυναικοθόδωρος, Μουνοθόδωρος, ψευτοθόδωρος, παστρικοθοδώρα)

#2
Vrastaman

Τοτίνα, είσαι the next big thing του slang.gr!

#3
TOTINA

vrasta man :):)

#4
Hank

Σημειωτέον ότι «παστρικιά» λέγεται και η ιερόδουλος, κατά σλανγκική ειρωνεία, παστρικιά= η καθαρή.

#5
TOTINA

Διότι Ηank προ αμνημονεύτων χρόνων οι μόνες γυναίκες που φρόντιζαν την ατομική υγιεινή, δηλαδή να πλένουν με νε ρό και σαπούνι τα γεννητικά τους όργανα, ήταν οι ιερόδουλες, ειδάλλως θα τις έπαιρνε και θα τις σήκωνε το αφροδίσιο. Οι νοικοκύρες γυναίκες έζεχαν στην μπιχλα αλλά είχαν την τιμή τους καθαρή (τρομάρα τους). Οπότε η λέξη παστρικιά έφτασε να είναι συνώμυμη της πόρνης.

#6
Hank

'Στη!

#7
TOTINA

μην γίνεσαι ψείρας :P:P

#8
Vrastaman

Μουνόψειρας, εν προκειμένω!

#9
GATZMAN

Α ρε βράστα την ίδια σκέψη έκανα. Πιάσε κόκκινο (π.χ: το αστέρι σε ένα ψηφισμένο λήμμα)

#10
TOTINA

κουκουναράτη κιόλας, όπως θα έλεγε και ο Τσιφόρος (μέγας λεξιπλάστης και ο συγχωρεμένος)

#11
Vrastaman

Πάντως για να πούμε του Σλάνγκου το δίκιο, ο Khan είναι και ευπατρίδης και gentleman. Tον αδικούμε αποκαλώντας τον κουκουναράτη μουνόψειρα.

#12
TOTINA

ποιος τον είπε έτσι; εμείς απλώς σλανγκάρουμε εδώ πέρα, δεν κατηγορούμε κανέναν.

#13
Vrastaman

To κουκουναράτη / κουκουναράτoς να ανέβει πάραυτα!

#14
TOTINA

Ατάκα και επιτόπου!

#15
Γιώργος Ζάκκης

Παστρικιά αποκαλούσαν και τις γυναίκες των μικρασιατικών προσφυγικών καταυλισμών λόγω του ότι πλενόντουσαν πολύ περισσότερο από τις ντόπιες οι οποίες προφανλως έξεχναν την εποχή εκείνη. Η ντόπια μικροαστή, μη δυνάμενη να κατανοήσει την σημασία της καθαριότητας, θεωρούσε ότι η Μικρασιάτισσα πλένονταν με σκοπό να προσελκύει γκόμενους, εξού και ο όρος "παστρικιά" έχει την σημασία που έχει σήμερα (έκλυτη). Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα ίσχυε και για την αποτρίχωση εκείνες τις εποχές... Μπλιάαααξ!

#16
Khan

Αγαπάτε την καθαρεύουσα από κάθε άποψη, βλέπω, κύριε Ζάκκη μου.

#17
vikar

Περι παστρικιάς είχε γίνει ωραία συζητησούλα και στο αντίστοιχο λήμμα.

#18
soulto

-Στο Πόρτλαντ οι αναρχικοί 'φτιάχνουν' τις λακκούβες στους δρόμους. Αναρχία στην αναρχία :Ρ
-Εδώ σφουγγαρίζουν τη Κουμουνδούρου, παστρικοθοδώρες

Πηγή εδώ