Έκφραση από την τιμημένη εποχή που τα σημερινά σιντί ήταν μαύρα, πιο μεγάλα, φτιάχνονταν από βινύλιο και, αν έχεις το Θεό σου, δεν μπορούσες να τα κάνεις mp3 στο πισί γιατί, αν έχεις ακόμη το Θεό σου, δεν υπήρχαν πισί! Το μόνο που μπορούσες να κάνεις ήταν να τα τοποθετήσεις σε ένα «μηχάνημα» και να ακουμπήσεις πάνω τους μια βελόνα, η πρωταγωνίστρια του λήμματος, ώστε να αρχίσει να ακούγεται ανάμεσα από τα ενοχλητικά «σπασίματα» και κάποιας υποτυπώδους μορφής μουσική. Είτε το μηχάνημα λεγόταν γραμμόφωνο, είτε «πικ-άπ» (οι κεκαλάδες το ξέρουν μόνο όπως το λέγανε στο χωριό τους: τερντέιμπλ) το αποτέλεσμα ήταν διασκέδαση στο φουλ και ανοιχτά στόματα μιας και δεν πίστευαν ότι αυτό το θαύμα έπαιζε μουσική από το μηδέν και χωρίς να χρειάζεται τύπους με πεντοχίλιαρα στο κούτελο, μπροστά τους!

Αλλά, φυσικά, κάτι πήγαινε στραβά. Συνήθως η βελόνα που ακουμπούσε στο δίσκο και μετέτρεπε αυτά που ήταν γραμμένα σε ταλαντώσεις οι οποίες θα παρήγαγαν ήχο (και με κάποιες άλλες διεργασίες που μάλλον δεν θα καταλάβετε) κολλούσε σε συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα η μελωδική φωνή του/της αοιδού να επαναλαμβάνεται σε στυλ: Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες (χρουτσουμπλουτζουμπλού) -βιόλες, -βιόλες, -βιόλες κτλ.

Ωσεκτουτού, από τότε χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε επαναλαμβάνει ό, τι κι αν λέει σε βαθμό ενοχλητικό. Η έκφραση ανήκει στην ιστορική αλλά αναντικατάστατη σλανγκ. Δεν έχει νόημα να πεις π.χ. Χάλασε το ματάκι που διαβάζει το σιντι εκτός κι αν το λες στον τεχνικό που θα στο φτιάξει.

- Άσε Μάκη, άσχημα νέα. Έμαθα ότι είσαι σχεδόν τάρανδος. Μόνο το κομμάτι κάτω από τα κέρατα σου λείπει.
- Για κάτσε ρε Λάκη, τι εννοείς;
- Εννοώ ότι το Λιτσάκι κάθε μέρα πάει μ' άλλον, μ' άλλον, μ' άλλον, μ' άλλον...
- Ε, κάτσε ρε! Τι έπαθες, κόλλησε η βελόνα;
- Όχι ρε καημένε Ρούντολφ! Απλά με τόσους πάει!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
patsis

Είσαι μέσα ρε knasos, είσαι μέσα 100%! Όσο προσπαθώ να φτάσω εσένα και τους άλλους συσλανγκιστές στο top 20, τόσο βγάζεις μια ποιοτική δουλειά και μ' αναγκάζεις να σου δίνω 10στερα... Γ* την δικαιοσύνη μου...

Ο ένας τραβάει τον άλλο προς το καλύτερο, εεετς!

#2
Vrastaman

Στος!

#3
Hank

Ετς! Νομίζω πιο σλανγκ ακόμα είναι το πήδημα της βελόνας.

#4
GATZMAN

E...ναι...ναι

#5
ο αυτοκτονημενος

νασο αριστα με το ντζουκ βοξ τι γινετε ανκοληση η βελωνα

#6
knasos

Για τζουκ μποξ δεν ξέρω, μάλλον το κλωτσάς;

#7
spapakons

Για το τζουκ μποξ ή υπάρχει μηχανισμός απεμπλοκής με κάποιο κουμπί ή το βγάζεις για λίγο από το ρεύμα. Μόλις το ξαναβάλεις στο ρεύμα, αυτόματα βάζει τον δίσκο στη θέση του και είναι έτοιμο για επόμενη χρήση.

#8
dryhammer

Άλλο να κολλάει η βελόνα (από γραμμόφωνα και μετα στα πικάπ) - βιόλες, - βιόλες, - βιόλες κι άλλο τό πήδημα της βελόνας Μαραμένα τα - -βιόλες. Τα κάνουν και τα σιντί, αλλά το cd ειναι η σλάνγκ του βινύλιου.