μπονταίος redirects to μποντέος (for which another 2 definitions have been submitted).

(Πάτρα) Σωματώδης τύπος, σφίχτης, σφίχτερμαν, Σίνης ο πιτυοκάμπτης (βλ. ημίζ).

Εκ του body (αγγλ.) Να μην συγχέεται με το χωρίον Μπονταΐικα Ηλείας, ούτε με τους κοτσικορέους, που είναι περισσότερο βίαιοι παρά σωματώδεις.

-Τί έγινε εχτές στο μαγαζί ;
-Άσε, ένας ετράβηξε ζόρι για κάτι πιπίνια και επλακώσανε κάτι μπονταίοι του μαγαζού απο την Ταραμπούρα και τον εκάνανε δάπεδο ...
-Ωχ !

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
tonpsalte

Αγαπητέ Χότζα,
παρότι επιθυμείτε να εμφανίζεσθε ως δήθεν γνώστης της ευρυτέρας περιοχής, επιτρέψατέ μου να αμφιβάλλω, καθότι, ως γνωστόν πάσι τοις εντοπίοις, τα Μπονταίικα ευρίσκονται εντός της διοικητικής περιφερείας της νομαρχιακής αυτοδιοικήσεως Αχαϊας και ουχί εις την της Ηλείας τοιαύτη ...

#2
jesus

και επειδή οι μπονταίοι είναι σχεδόν σίγουρα γυμναστηριακοί, μπορούμε με ασφάλεια να μιλήσουμε για bodeus ex machina, όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι των ημών γειτόνων.

#3
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

και επειδή τα παπάρια τους έχουνε τζουφιάνει από την πολλή χημεία, μπορούμε με ασφάλεια να μιλήσουμε για θερία ανίμερα, όπως θα έλεγα κι εγώ :-Ρ

#4
donmhtsos

Πολὺ ὡραῖα τὰ λολοπαίγνια: bodeus ex machina καὶ θερία ἀνίμερα

#5
jesus

είχα κ το fudeus ex machina (το fudeus ως λογοπαίγνιο με το γαμω κ το θεός το έχω δει σε τοίχο), αλλά το βρήκα λίγο πρησμένο.

#6
jesus

το γυμναστήριο -> αυτός που συχνάζει-έχει να κάνει: γυμναστηριακός, υφίσταται ως γενικότερο φαινόμενο;

θέλω να είπω, ο διάλογος
- κάνει τίποτα στη ζωή του ο τάκης;
- καφετεριακός μπίτι τελείως, καίει το χρόνο του.

μου φαίνεται φυσικός. βρήκα μόνο το συγγρουσιακός (που ίσως να σηκώνει κ καταχώριση με την πολιτική του έννοια).

#7
donmhtsos

Ἐμένα μοῦ πάνε πιὸ κοντὰ (λεκτικὰ) στὸ μοναστηριακὸς.

#8
Bender_

@jesus Θα ανεβάσεις το λήμμα γυμναστηριακός;

#9
Bender_

η και το συγκρουσιακός ;

#10
jesus

@δον: το νου σου στις μπύρες εσύ.

@μπέντερ: μας έπιασες πάνω στην ωριμότητα, μετά από τουλάστιχον 12 χρόνια παλαίωση στο κελάρι (βλ. μήδια).
το ζήτημα είναι να περιγράψουμε τον μηχανισμό που δημιουργεί αυτές τις λέξεις, να δώσουμε κ κάποιες απ' τις παγειωμένες όπως το συγκρουσιακός-γυμναστηριακός-μοναστηριακός κ να μπορεί κάποιος που θα πέσει στη μη-λέξη "ταλαιπωριακός" που έλεγε ένας καθηγητής μου για τις ασκήσεις που είχανε μανουρα-ταλαιπωρία να καταλάβει ή να επιβεβαιωθεί για τη σημασία τους.
κ μετά, όποιος θέλει να περιγράψει γλαφυρά τον γυμναστηριακό τύπο ή τον συγκρουσιακό, μπορεί κ καλώς να το κάνει στο φόρουμ.

οπότε να το αναλάβει κάποιος;

#11
donmhtsos

Γιὰ τὸν ἐθελοντὴ ποὺ θὰ τὸ ἀναλάβει συνεισφέρω τὸν ὰγώνα παλαιμάχων Προοδευτικῆς-Ὀλυμπιακοῦ: Βραδυποριακὸς-Ταλαιπωριακὸς.

#12
Bender_

Εγώ Jesus για τα λήμματα που έχω ανεβάσει όταν βρω το χρόνο και όσα μπορώ θα μπορούσα να τα βελτιώσω πάνω σε αυτή τη λογική.

#13
jesus

ρεσπέκ, είναι διαδικασία και ζητούμενο, όχι νομος. τα επιμέρους έχουν την αξία τους (συνήθως μεγάλη) γιατί έτσι ανακαλύπτουμε το γενικότερο το οποίο αν είναι πάνω από 30 μέτρα φορολογείται βαριά και δικαίως. κι ας γκρινιάζει ο βίκαρ πού κ πού.

το σημειώνω στο πρόχειρο, λοιπόν, αλλά, επειδή τα αργώ πολύ, αν ψηθεί κανένας το χώνει κ δεν θα κρατήσω κακία.