Το καράβι, γενικότερα η ναυτική ζωή.

Χρησιμοποιείται κατά κόρον στο Πολεμικό Ναυτικό (για τους υπηρετήσαντες Πι-Νι), αλλά και για εμπορικά πλοία (γκαζάδικα, φορτηγά, λιγότερο ποστάλια). Ενίοτε απαντά και στον πληθυντικό: οι λαμαρίνες.

[I] Η λαμαρίνα, η λαμαρίνα όλα τα σβήνει
μας έσφιξε το Κuro Siwo σα μια ζώνη
κι εσύ κοιτάς ακόμη πάνω απ' το τιμόνι
πως παίζει ο μπούσουλας καρτίνι με καρτίνι[/I]

...έγραφε ο Νίκος Καββαδίας για τις πλωτές αυτές φυλακές. Η λέξη εγκλείει εντός της όλη τη συσσωρευμένη πικρία, όλα τα βάσανα, τα χωσίματα, τα πακέτα που συνεπάγεται η ζωή στα καράβια.

Να περνάς μήνες μακριά απ' τους δικούς σου. Να χάνεσαι με τα φιλαράκια σου. Να σου γίνεται το στομάχι κώλος (τουλάστιχον τους πρώτους μήνες). Να μην μπορείς να στεριώσεις - κυριολεκτικά! - μια σταθερή σχέση με γυναίκα.

Αν έχεις σχέση, να σε τρωει η αγωνία για το τι κάνει, που βρίσκεται, αν σε κεράτωσε, αν βρήκε άλλον, και να ξοδεύεις πεντακοσαριές στο γαμημένο το κινητό για να της μιλάς (κι αυτή να σου κάνει κόνξες και να στο παίζει δύσκολη, έτσι είναι αφού σε κρατάει απ' τ' αρχίδια, κακόμοιρε).

Η μόνη σου επιλογή για σεξ να είναι οι πουτάνες των λιμανιώνε, αν όμως λάχει κι είσαι και λίγο συναισθηματίας και δεν γουστάρεις πουτανιάρικες φάσεις, τότε τότε γάμα τα.

Να είσαι αναγκασμένος να βλέπεις κάθε μέρα τους ίδιους τσάτσους και ρουφιάνους που δε γουστάρεις (μιλάω κυρίως για τους χαμηλόβαθμους μονιμάδες του Π.Ν, ΕΠΥ και ΕΠΟΠ).

Να σου πρήζουν συνέχεια τον πούτσο για το πόσο επικίνδυνο είναι το τούρκικο ναυτικό. Να είσαι σε κάποιο νησάκι, π.χ. Ρόδο, και μόλις πάει να χαλαρώσει λίγο η φάση να σκαει σήμα ότι βγήκε κάποιο τούρκικο πλοίο και πάμε να το ακολουθήσουμε. Να αράζει το γαμόπλοιο σε θέσεις απόκρυψης, μες την ερημιά, παρέα μόνο με τα καβούρια, και να ξέρεις ότι λίγα χλμ. πιο δίπλα είναι π.χ. το Φαληράκι με τις χιλιάδες ξέκωλες Αγγλίδες. Μιλάμε για μαρτύριο του Σίσυφου, του Τάνταλου και των Δαναΐδων μαζί.

Συνηθέστατες οι φράσεις: μας έφαγε η λαμαρίνα, λιώσαμε τόσα χρόνια μες τη λαμαρίνα, μας ρούφηξε τη ζωή η λαμαρίνα.

Η καλύτερη φάση για τους μονιμάδες του Πολεμικού Ναυτικού, εκτός βέβαια απ' το να βγουν σε υπηρεσία στεριάς, π.χ. να πάνε σε κάνα θέρετρο Αγίας Μαρίνας κι έτσι, είναι να πάει η λαμαρίνα για επισκευές. Τότε αναγκαστικά τα ταξίδια αναβάλλονται κι όλοι εύχονται να κρατήσει η επισκευή όσο πιο πολλούς μήνες γίνεται (αν είναι να διαλυθεί και τελείως το γαμόπλοιο, ακόμη καλύτερα).

Τέλος, όταν όλα είναι κομπλέ και επίκειται αναχώρησις, είθισται τα ναυτάκια να τραγουδάνε μεταξύ τους ειρωνικά το άσμα της Ελένης Δήμου «ετοιμάζω ταξίδι μοναχά για πάρτη σου, στα μεγάλα νησιά του μυαλού και του χάρτη σου»...

- Μας ήπιε το αίμα η λαμαρίνα.

- Γαμώ τη λαμαρίνα μου μέσα γαμώ.

- Να πέσει μια μπόμπα ρε φίλε να γίνουν καρφιά όλες οι λαμαρίνες.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
HODJAS

Γραμματικώς, είναι το συνεκδοχικό σχήμα λόγου (συνεκδοχή) = π.χ. το περιέχον αντί του περιεχομένου (βλ. όλη η αίθουσα χειροκρότησε), το υλικό προέλευσης (βλ. με βάλανε στα σίδερα), ο συγγραφέας (βλ. άνοιξα τον τσελεμεντέ) κτλ. Πολύ καλό υπόλογοστ !

#2
amelie

Όχι τίποτα άλλο αλλά μ'άρεσε το σχόλιο περί σχέσης. :p :p

#3
johnblack

Θ!ξ, αλλά είσαι και λίγο τσιφουτάκος στη βαθμολογία ρε αδερφέ μτξ μας :)

#4
GATZMAN

Παραστατικότατος! Εχεις κάνεις σε πλοίο; Κάτι σχετικό με τα γκαζάδικα που αναφέρεις παίζει και εδώ

#5
johnblack

Κωλόβυσμα κι εγώ

#6
Ο ΑΛΛΟΣ

Ε ά'στο διάολο! Αυτό λοιπόν σημαίνει ο στίχος του Καββαδία τόσα χρόνια; Λοιπόν μπράβο!

#7
johnblack

κάποιος μηδοκράτωρ να ανεβάσει το μικρουτσίκειο βιδεάκι περικαλώ

#8
Hank

Το χειρότερο είναι να σου ψοφάνε και οι παπαγάλοι! Τι να είπω δε διά τον πίθηκον!

#9
johnblack

Κublai Khan σωραίος. Ενδιαφέρουσα η οπτικοποίηση στον Κούτρα.

Και το δεύτερο το φχαριστήθηκα, μόνο αυτή την κραγμένη τον Ομέρ Πριόνη να μη μας έδειχνε συνέχεια..

#10
GATZMAN

Λαμαρίνα= Η Μαρίνα
Λαμαρινόβιδα---->μπαργαλάτσος που αγκυροβολεί σε Μαρίνα

#11
Vrastaman

Κυρά Λίτσα --> Frau Litsa --> φραουλίτσα

#12
GATZMAN

O λόφος της Καστέλας----> ο κώλος της κυρίας Στέλλας

#13
baznr

Πέντιουμ σεξτρήμ.
Για να κάνω και μιά ερώτα: Όταν απολύθηκα από το ΠΝ, στο χαρτί εκτός από διάφορες κοινότυπες παπαριές και νούμερα, μου είχαν και ένα κωδικό:«Ξηφίας». Πάντα είχα απορία τι είναι τούτουνο. Ξέρει κανείς τίποτα; (πέρα απ το οτι πρόκειται περί ψαρούκλας)

#14
Hank

ξιφίας απ' το ξίφος, άσχετη σλανγκαρχιδιά

#15
baznr

Α καλά! Τό'σκισε ο δαίμων του πληκτρολογίου. Ξιφίας...