Φράση δανεισμένη από το Ευαγγέλιο.

Η έκφραση κυριολεκτικά αναφέρεται εις τη αρμονία που επικρατεί στο σύμπαν. Η σλανγκ μετατροπή της, αφορά συνήθως σε αιθέριες υπάρξεις (ελαφρά ενδεδυμένες), που ομορφαίνουν το ανθρώπινο και ειδικότερα το αρσενικό σύμπαν. Για παράδειγμα η παραλία του Ρίο ντε Τζανέϊρο. Ο θρησκόληπτος φυσιοδίφης θα παρατηρήσει μια πολύ ωραία ακτογραμμή. Ο κοινός θνητός θα παρατηρήσει την απουσία γραμμών εις τα σώματα των γύρω ενδημούντων θηλυκών. Και οι δύο θα αναφωνήσουν: Όλα εν σοφία εποίησε!

-Τι ήταν αυτό που πέρασε ρε Φάνη;
-Καινούρια μεταγραφή στη γειτονιά. Μένει απέναντι στον τρίτο. Χωρισμένη, έχει και ένα κοριτσάκι μικρό.
-Και κωλαράκι τούρλα, και βυζά τροφαντά, και προσωπάκι γλυκό, και περπάτημα λυγερό, και ψηλό κομμάτι.
-Ακριβώς, όλα εν σοφία εποίησε!!!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Μια τουκανιστική σλανγκαρχιδιά. Στο β' πρόσωπο Αορίστου είναι εποίησας. Το οποίο βέβαια παρακάμπτεται αν θεωρήσουμε το εποίησες ως ένα υβριδικό τύπο εμ δημοτική εμ αρχαΐζουσα

#2
electron

Εαν οι σλανγκιστές ομιλούσαν αφτύστως την καλαμαρίζουσα, δεν θα υφήστατο. Ο εκφυλισμός της γλώσσης αποδεικνύει το ζωντανό του χαρακτήρος της, και γεννάει τη σλανγκ. Με όλο το σεβασμό.

#3
electron

διόρθωση «δεν θα υφήστατο σλανγκ»

#4
Khan

Σωστή!

#5
electron

σωστός, αν αναφερόταν σε εμένα

#6
Khan

Σωστή η διόρθωση!

(Μείον ένα στις υποψήφιες σλανγκομούνες)...

#7
Vrastaman

Αχ ρε electron και κάναμε όνειρα :Ρ

#8
Khan

Πρέπει να γίνει μια αυτοαναφορική καλοβυρνιά στο στυλ του πωλητεύω για όταν εκλαμβάνουμε λανθασμένα έναν Σλάνγκο ως σλανγκομούνα.

#9
electron

#10
Μιτζνούρ

Το δάνειο από τους ψαλμούς. τα πάντα εν σοφία εποίησας (διότι απευθύνεται στον Θεό). Φυσικά χρησιμοποιείται ως πληθωρική καταφατική έκφραση, είτε για το Θεό, ως σχόλιο, π.χ. μιλάει κάποιος για τον ήλιο, ότι ''αν ήταν πιοκοντά στη γη θα την έκαιγε'' κσι κάποιος συμφωνεί και λέει '' τα πάντα εν σοφία εποίησε'' δηλ. ''μπράβο του Θεού''. Ή συμβαίνει κάτι, π.χ. πάει να μας χτυπήσει αυτοκίνητο κι εκείνη τη στιγμή κάτι ερίεργο συμβαίνει και τη γλιτώνουμε, και λέμε τη φράση με τη σημασία ότι υπήρξε θεϊκή παρέμβαση και σωθήκαμε. Επίσης χρησιμοποιείται χαλαρά, προς κάποιον που έκανε κάτι καλό, σα να του λέγαμε 'μπράβο παιδί μου / μπράβο μάγκα μου'

Βέβαια, μορφολογικά δεν είναι slang, όμως χρησιμοποιείται σε καταστάσεις τέτοιες όπως μια έκφραση slang, οπότε μπορεί να θεωρηθεί ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ SLANG. Και ξαναβγαίνει στην επιφάνεια το πρόβλημα που δεν έχουμε ακόμα αντιμετωπίσει σοβαρά, ΤΙ ΕΙΝΑΙ SLANG. Πάντως η εξέλιξη της γλώσσας είναι μια ενδογενής ιδιότητά της και δεν αποτελεί εκφυλισμό. Μπορεί να μην αρέσει στους φιλολόγους αλλά η γλώσσα δεν δημιουργήθηκε για το μουσείο ούτε για τους παπύρους. Δημιουργήθηκε για να καλύψει επικοινωνιακές ανάγκες και λειτουργεί κάτω από τις περιστάσεις που της δημιουργούν οι ανάγκες αυτές. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης της γλώσσας δεν ενδιαφέρεται για τη φιλολογική ή την ετυμολογική ορθότητα αυτού που λέει, εφόσον γίνεται κατανοητός. Οπότε κάνει φιλολογικά λάθη (λάθη που θεωρούνται τέτοια με βάση τους κανόνες που διαμόρφωσαν οι φιλόλογοι) αλλά δεν είναι λάθη ως προς την επικοινωνία, εφόσον την εξυπηρετούν. Άλλωστε και οι φιλόλογοι διαμορφώνουν τους νόμους με βάση τη γλώσσα που συναντούν στο στάδιο εξέλιξής της που έτυχε να γεννηθούν.

Πάντως η ιδιότητα μιας λέξης που τη λέμε slang, δεν είναι μορφολογική αλλά χρηστική. Αν μάθεις πως κάποιος δικός σου ήταν άρρωστος κι έγινε καλά και πεις 'δόξα τω Θεώ', δεν είναι slang. Αν όμως σου πει η γυναίκα σου 'δεν κόπηκε το ρεύμα αλλά κάηκε η λάμπα' και της πεις 'δόξα τω Θεώ που το κατάλαβες, εγώ στο είχα πει' είναι slang κατά τη χρήση. Αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι λίγο επιπόλαιες χρήσεις των λέξεων κώλος και μουνί στο site δεν είναι πάντα slang. Slang δεν είναι οι λέξεις που όταν τις λέγαμε μικροί η μαμά μας μας έβαζε πιπέρι στο στόμα αλλά ο τρόπος που τις χρησμοποιούμε.

Και για την ιστορία, εμένα μου έβαλαν πιπέρι στο στόμα επειδή κάτι είπα. Θυμάμαι το γεγονός αλλά δε θυμάμαι τι είπα. Συνεπώς δεν διορθώθηκα

Φιλάκια στην ενεργή παρέα

#11
electron

Προσπερνώντας τα της «ενεργής παρέας» (μην το ξανανοίξουμε σας παρακαλώ αυτό το θέμα), βρίσκω ότι έχεις δίκιο, σε όλη την ανάλυση.

#12
xalikoutis

Έχει κυκλοφορήσει πολύ μέσα από τη φράση του Πανούση «Κουφάλα δημιουργέ, τα πάντα εν σοφία εποίησας!» που είναι η κατάληξη αυτής της παρλάτας του. Το χρησιμοποιώ πολύ σε φάσεις που είναι (ή είμαι) για χαρμολύπηση. Ειρωνικώς, δηλαδής, προς τον Δημιουργόν και την Αυτού Σοφία.