Το τέταρτο παιχνίδι του ταβλίου που γνωρίζουν λίγοι και παίζουν ακόμη λιγότεροι. Έχει χαρακτηριστεί τυχερό παιχνίδι από τους αυτοθεωρούμενους επιστήμονες που απεχθάνονται την κωλοφαρδία. Βέβαια εκεί που η κωλοφαρδία ενσωματώνεται στη λογική, αρχίζει το γκιούλ. Εδώ βέβαια μπορεί να αρχίσει θεολογική, φυχολογική και παραψυχολογική συζήτηση, γιατί αφενός υπάρχει η ψυχολογική κωλοφαρδία (φέρνω ότι θέλω) αλλά και η τοποθέτηση του εγώ απέναντι στα θεία (αν θεωρήσουμε ότι η κωλοφαρδία είναι θεόπνευστη).

Παίζεται με τους γενικότερους όρους που διέπουν το «φεύγα» με τις εξής διαφορές:
Ο παίκτης μπορεί να τοποθετήσει αμέσως πούλια στην περιοχή του χωρίς να χρειάζεται να κατέβει στην περιοχή του αντιπάλου. Μετά και τη δεύτερη ζαριά, η οποία παίζεται φευγοειδώς (δηλαδή στην τρίτη ζαριά), «παίζονται» οι διπλές, δηλαδή όποιος φέρει μια διπλή (x,x) παίζει και όλες τις επόμενες διπλές {(x+1,x+1) έως (6,6)} με αύξουσα πάντα σειρά. Συνεπώς η μεγαλύτερη ζαριά είναι οι άσσοι (1,1). Ο κάθε παίκτης ουδεμία υποχρέωση έχει να αφήσει διαδρόμους στον αντίπαλο. Μπορεί να τον κλείσει παντού. Αν κάποιος παίκτης φέρει ζαριά που δεν έχει να παίξει (εξ ολοκλήρου ή τμήμα αυτής) αφού κάνει τις κινήσεις που μπορεί, τις υπόλοιπες τις παίζει ο αντίπαλος.

Εκ του ονόματος φαίνεται να έχει τούρκικη προέλευση, ωστόσο, ακολουθώντας την πάγια άποψη μου ότι οι Τούρκοι ήταν παντελώς ανίκανοι να αναπτύξουν εκ θεμελίων δικό τους πολιτισμό, αλλά ικανότατοι στην οικειοποίηση άλλων, βρήκα ότι είναι αραβικής προέλευσης (Μουλτεζίμ = > φεύγα και γκιούλ).εδώ

Πέρα από το τάβλι η λέξη χρησιμοποιείται για να δηλώσει την τύπου ντόμινο ακολουθία καταστάσεων.

Ούτε γκιούλ να έπαιζα ρε φίλε, με πήρε η κάτω βόλτα και δε μπορώ να σηκώσω κεφάλι. Από σφαλιάρα σε σφαλιάρα.

Γκιουλ Καντίμ, πρώην Λούβαρη, πρώην Φιξ (από johnblack, 04/09/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
electron

παρότι παιδικό, για εμένα που είμαι αρχιταβλαδόρος, το παίζω εννίοτε

#2
Fotis Nitsiopoulos

ηλεκτρικέ, στο μιλητό ξέρεις τι τάβλι παίζω;

#3
Επισκέπτης

@Stravon

Φίλε Στράβωνα, αυτό το παιχνίδι είναι για παιδιά κι όχι για ταβλαδόρους. Παρεμπιπτόντως, gül στα Τούρκικα σημαίνει «τριαντάφυλλο» κι είναι μια λέξη πλατιά χρησιμοποιούμενη ως τρυφερή λέξη απευθυνόμενη σε μια γυναίκα. Κι επειδή οι Τούρκοι χρησιμοποιούν πολύ τις κτητικές αντωνυμίες, λένε στο πιο συχνά gülum, που θα πει «τριαντάφυλλό μου».

Εντάξει για το λήμμα που έβαλες αλλά το παιχνιδάκι αυτό...
sucks.

#4
Stravon

Λέοντα, κάθε ταβλαδόρος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να παίζει όλα τα παιχνίδια. Για παιδάκια δεν είναι σίγουρα καθώς θέλει ιδιαίτερη μαστοριά για να χωρέσεις τόσες διπλές και να προβλέπεις τις κινήσεις χωρίς να εγκλωβιστείς. Υπό μιαν έννοια, όλα τα παιχνίδια είναι για παιδάκια, εξαρτάται από το πως τα παίζει κανείς. Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα, στοιχήματα δεκτά. :)

#5
vikar

Ωραίος ο Στράβονας. Υπήρχε ή υπάρχει και παιχνίδι μορτεζίμ, ή κάπως έτσι, πάλι παραλλαγή κάποιου απο τα τρία βασικά νομίζω. Τό 'χει κανένας να μας πεί;

#6
poniroskylo

Το αναφέρει το μουλτεζίμ στον ορισμό. Είναι η τούρκικη λέξη για το φεύγα, νο;

#7
vikar

Αμάν... Σόρι για τη βιασύνη.

#8
VAG

«Χέστηκε η φατμέ μες στο γκιουλ μπαχτσέ» μάλλον κάτι αντίστοιχο με το «Χέστηκε η φατμέ μες στο γενι τζαμί»

#9
joe909

Παιδικό τάβλι ήταν το εβραίικο. Αλλά το έχω ξεχάσει. Απ' ό,τι θυμάμαι ο καθένας έστηνε από τρία πούλια στις τρεις πρώτες θέσεις του και από δύο στις τρεις επόμενες, αλλά μετά το χάνω. Θυμάται κανείς πώς συνεχιζόταν;

#10
sstteffannoss

@joe909 Εμείς το ..παίζαμε ως εξής:
Στις τρεις πρώτες θέσεις αφήναμε από 2 πούλια στην καθεμιά (το ένα πάνω στο άλλο), ενώ στις τρεις τελευταίες από 3 στην καθεμιά:

2.......2.......2.......3.......3.......3
Πρώτος έπαιζε αυτός που έφερνε τη μεγαλύτερη ζαριά.
Αν έφερνε π.χ. 1:4 έπρεπε να κατεβάσει ένα πούλι από την 1η θέση κι ένα από την 4η που τα τοποθετούσε μπροστά από τα υπόλοιπα της ίδιας στήλης, οπότε:

1..............................1.......................
1.......2.......2.......2.......3.......3
Αν έφερνε ζαριά τέτοια που να μην έχει να κατεβάσει κάποιο πούλι, απλά περίμενε την επόμενη ζαριά.
Π.χ. αν στη 2η του ζαριά έφερνε 1:2 η διάταξη γινόταν:

1.......1..................1.......................
1.......1.......2.......2.......3.......3
Αφού κατέβαιναν όλα τα πούλια (τέλειωνε το «άπλωμα»),

...................................1.......1.......1
1.......1.......1.......1.......1.......1
1.......1.......1.......1.......1.......1
έπρεπε ανάλογα με τη ζαριά να αρχίσει η αντίστροφη διαδικασία (το «μάζεμα») ώσπου να επανέλθουν όλα στην αρχική διάταξη. Αυτός που το κατόρθωνε πρώτος ήταν κι ο νικητής.

#11
joe909

Ευχαριστώ Στέφανε, πάω να το παίξω με το γιο μου.