Μαύρη πρόβλεψη, που προέρχεται από το γνωστό «θα πεις το ψωμί ψωμάκι», δηλαδή θα πεινάσεις. Αντίστοιχη έκφραση, «θα δεις το μουνί με το κυάλι» ή «με το μακαρόνι το νούμερο 6» (δηλ. μετά κόπου και από απόσταση).

Ομοίως, η έκφραση αναφέρεται σε επικείμενη πείνα (σεξουαλική) του δέκτου, της οποίας η διάρκεια παραμένει ακαθόριστη και οφείλεται σωρευτικώς ή διαζευκτικώς είτε σε εγκατάλειψή του από τη γκόμενα (ή το αντίστροφο) είτε σε ακαταδεξία του να πάρει κάνα μπάζο, να ξεχαρμανιάσει. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται και σε γεγονότα εξωτερικά της θελήσεώς του ή του γυναικείου φύλου (π.χ. μάντρωμα σε φυλακή, γκαζάδικο, βασική εκπαίδευση κλπ).

Οπότε καλείται ο προς ών η έκφραση, να κάνει τα κουμάντα του (δηλ. ταχεία εξεύρεσις συντρόφου, ειδάλλως μια είναι η εναλλακτική-βλ. τραγουδάκι Λ. Κηλαηδόνη):

[i]«Υπάρχει και κάτι, που δίχως δραχμή
Μπορεί και σε φτιάχνει την ίδια στιγμή
Υπάρχει και κάτι που ήταν ήδη γνωστό
Προτού το τρομπόνι το πούνε πνευστό
Μην πεις ότι δεν ξέρεις για ποιο σου μιλώ
Και σ' όλους να ξέρεις, κάνει καλό!»[/i]

Εξ άλλου, το Υπουργείον Υγείας συνιστά και επισήμως σε ενημερωτικά φυλλάδια προς αποφυγήν της εξαπλώσεως σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων –μεταξύ άλλων– την «αποχήν» (με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό).

Εκτός πια κι αν τη γυρίσει τη φυλλάδα, (οπότε πάμε σε άλλο κεφάλαιο)...

Σχετικά με το αναγκαίο δίπολο ψωμί-μουνί, έχουν χυθεί ποταμοί μελάνης. Στο πρώτο χρωστάμε το ζην, στο δεύτερο το ευ ζην (κι ας λέει άλλα ο Κοτζάμ-Αλέκος).
Αρκεί να σημειωθεί οτι ο Διογένης ο Κυνικός μαλακιζόμενος δημοσία στην Αγορά υπό τα όμματα (και τα σκώμματα) των συμπολιτών του, έριξε ατάκα που έσβησε με μια διπλοκαμπανιά το Μαρξ και το Φρόυντ πριν ακόμα γεννηθούν: «Μακάρι να μπορούσαμε να τρίβαμε και την κοιλιά μας έτσι και να ψευτοχορταίναμε»...

Άλλωστε ο σοφός ιταλικός λαός δεν ξεχωρίζει τις δυο (βασικότατες) ανάγκες, θυμοσοφώντας με καημό: Si lavora-si fatica, per la panza e per la fica (=πρέπει να το πολεμήσεις, για να φας και να γαμήσεις)! Λένε επίσης για το κέντρο της δημιουργίας: Cinque minuti per uscirci – una vita intera per rientrarci (=πέντε λεπτά να βγεις – μια ολόκληρη ζωή να παλεύεις να ξαναμπείς)...

Αντίδοτο, εκ μέρους του εκ πεποιθήσεως ή εκ περιστάσεως σολοντάπη (=μαλακία στα βαθιά ελληνικά), η χιουμοριστική φράση: «Εγώ την γυναίκα των ονείρων μου, την έχω στο χέρι». Αν σκαμπάζει κι από οικονομικούς όρους, ο συμπαθής μαλάκας μας, σε περίπτωση σεμνής υποδείξεως από φίλο του να κάνει τα στραβά μάτια και να πηδήξει κάνα ευκολάκι να ξεθολώσει, μπορεί να ισχυρισθεί ευθαρσώς, ως άλλος Βαρβαρέσσος: «Δεδομένης της κρίσεως, από την υποτίμησιν (των κριτηρίων) προτιμώ τον εσωτερικόν δανεισμόν!» που συνοδεύεται από ταυτόχρονη σχετική χειρονομία ανεβοκατεβάσματος της κλειστής γροθιάς του.

Βέβαια, υφίσταται και αντεπιχείρημα, αφού κάτι λέει ο John Meynard Keynes περί «σκληρού νομίσματος», «διολισθήσεως» και άλλα τέτοια, αλλά άμα ο άλλος δεν ακούει...

Εις την ανεκτικήν κοινωνία μας, υπάρχει χώρος και για τον ιδεολήπτη μαλάκα, αφού κι ο «όλα τα σφάζω» (αγγλ. fuck anything with a pulse), μπορεί να καταστεί καταγέλαστος λόγω των επιλογών του.

Παρ' όλα αυτά, οι Εγκλέζοι λεν «once a malakas always a malakas», το οποίο μονιμοποιείται κατ' επετηρίδα σε «a malakas at 40 is a malakas for ever»!

 1. — Τί έγινε με τη Τζένη ρε, πλακωθήκατε έμαθα;
  — Άστηνε να φύγει, τη μαλάκω...
  — Κρίμα κι ήταν ωραίο μωρό... Και πώς θα τη βγάλεις τώρα ρε συ; Με σουηδική γυμναστική;
  — Ναι ρε, να δώ και τον κόπο μου!
  — Να σου γνωρίσω την Καιτούλα; Μια χαρά κοπέλα...
  — Ποιά ρε; Εκείνο το πατζούρι; Να μένει το βύσσινο!
  — Ρε θα πείς το μουνί μουνάκι ρεεεεε!
  — Ας το πώ!
  — Ε, τί να σου πώ; Κάτσε βγάλε ρόζους τότε...

 2. (Μεταγωγών):
  — Γιατί τόσο μινόρε, αν επιτρέπεται;
  — Μου ρίξανε του Χριστού τα χρόνια οι πούστηδες!
  — Τί έκανες ρε φίλε;
  — Αδίκημα...
  — Θα κάνεις έφεση, νταγιάντα!
  — Εφετείο ήτανε! Άσε, θα πώ το μουνί μουνάκι...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
HODJAS

Ο κατωποντοδότης κακό σπυρί να βγάλει στον κώλο του!

#2
Vrastaman

Να ζητά ψωλή και να μην βρίσκει ούτε δάχτυλο!

(Κλασική κατάρα γερομπινέδων)

#3
HODJAS

Που φουστάνι να πιάνει και να γίνεται σώβρακο κακοχρονονάχει!

#4
knasos

Που να μπερδευτούν η απάνω με την κάτω τρύπα του!

#5
allivegp

If you want to f*** for funny
F*** yourself and keep your money.

#6
barbas

Γαμώ τα παραδείγματα!!!!!

#7
Stravon

Σωστός!!!
Εντάσσεται επίσης στην γενικότερη κατηγορία υποκοριστικοποίησης του αντικειμένου.
Πχ το νερό νεράκι, το βυζί βυζάκι.

Ο όρος προέρχεται από την οπτική, κλάδος της φυσικής, όπου το υπό παρατήρηση αντικείμενο μικραίνει στο οπτικό πεδίο με την αύξηση της απόστασης παρατήρησης. Σε ικανή δε απόσταση, το αντικείμενο εξαφανίζεται. Επί του συγκεκριμένου λήμματος, όταν ο παρατηρητής συγκλίνει στην θέση οπτικής εξαφανίσεως του αντικειμένου, είναι η ώρα να επανεξετάσει τις θέσεις του για το Άγιο Όρος και τον ασκητισμό.

#8
vikar

Ωραία η εξήγηση που δίνει ο Στράβων για την προέλευση. Υπάρχει βέβαια και η πιό ψυχολογικίστικη άποψη, στίλ, «επιθυμείς κάτι τόσο πολύ που το αποκαλείς χαϊδευτικά».