Δεν αφορά στον πολιτικό προσανατολισμό τινός, αλλά στην εκ γενετής προδιάθεση των γεννητικών του οργάνων του να τείνουν προς τα αριστερά ή δεξιά του παντελονιού.

Πρόκειται για κλασική ερώτηση που κάποτε έθεταν στους πελάτες τους οι τελούντες πλέον υπό εξαφάνιση ράφτες.

- Από τα μέσα του 19ου αιώνα, εμφανίστηκαν οι Φραγκοράφτες που έραβαν τις «ευρωπαϊκές» ενδυμασίες. Οι Φραγκοράφτες αντικατέστησαν σιγά-σιγά τους αμπατζάδες και από τις αρχές του 20ου αιώνα κυριάρχησαν εντελώς στην παραγωγή των ενδυμάτων. Φραγκοφορέθηκα, έλεγαν στην Μικρά Ασία, ντύθηκα Ευρωπαϊκά. Φραγκιά έλεγαν την Γαλλία και γενικά την δυτική Ευρώπη. Ο φραγκοράφτης έφτιαχνε ανδρικές φορεσιές. Έπαιρνε με τη μεζούρα τα μέτρα του πελάτη. Μετρούσε: στήθος, πλάτη, μάκρος, μανίκια, καβάλο. Ρώταγε «είσαι δεξιός ή αριστερός;» Έβαζε σημάδια πάνω στο ύφασμα και το έκοβε...
(εδώ)

- Δεν ξέρω αν είμαι αριστερός ή δεξιός. Νομίζω πως δεν χωράω πουθενά, αλλά καλού-κακού θα ρωτήσω το ράφτη μου.
(εκεί)

- Πιστεύω ότι «δεξιά κι αριστερά» υπάρχει σήμερα μόνο στα…ανδρικά παντελόνια..που γίνονται με παραγγελία στο ράφτη. Κι αν λάβουμε υπόψιν ότι στην πλειοψηφία οι άνδρες αγοράζουν έτοιμα τα παντελόνια τους αντιλαμβάνεστε το αποτέλεσμα…
(παραπέρα)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
HODJAS

Είχα κάνει log out και με ανάγκασες να ξαναμπώ για να βαθμολογήσω :-)

#2
Abas

ευγε! να σημειωσω οτι πολλοι 9χρονοι-10 χρονοι σοκαρονται οταν πρωτοδιαπιστωνουν την γενικοτερη κλιση του συστηματος. Εμένα παντως με είχε ενημερώσει ο παππούς μου για το ραφτη και τις ερωτησεις του και ήμουνα κυριλε...!!

#3
jesus

θυμάμαι έναν περίεργο ράφτη να μου παίρνει μέτρα για τη στολή της φιλαρμονικής και να τον ακουμπάει ίσα-ίσα όταν μέτραγε καθ' ύψος. (κάτι σαν το μπουράρχιδο, χότζα:Ρ). δε θυμάμαι αν ρώτησε προσανατολισμό.

ρησπέκς, θείο βράστα.

#4
TOTINA

Πάει ένας τύπος στον γιατρό
- Γιατρέ μου, έχω έναν φοβερό πόνο στους όρχεις ο οποίος πάντα καταλήγει στην καρδιά μου. Τι είναι;
Ο Γιατρός αφου τον εξετάζει προσεκτικά του ανακοινώνει με σοβαρό ύφος ότι πρέπει να του κόψει τους όρχεις ειδάλλως δεν την βγάζει καθαρή. Τι να κάνει ο τύπος, καλύτερα σου λέει χωρίς μπαλάκια πάρα να τα κακαρώσω και έτσι δέχτηκε.
Μερικούς μήνες μετά από την εγχείρηση, πάει ο φίλος μας να ράψει ένα παντελόνι.
-Αριστερός ή δεξιός; τον ρωτάει ο ράφτης.
-Οπως νά'ναι, του απαντάει ο τύπος, δεν με απασχολεί. -Οοχι, πρέπει να μου πείτε! Γιατί αν είστε αριστερός και το ράψω για δεξιό ή το αντίστροφο, θα σας πιάνει ένας πόνος που θα ξεκινάει από τους όρχεις και θα καταληγει στην καρδιά!

#5
Khan

Είναι και ερώτηση για τους ψαλτάδες.

#6
TOTINA

Ε, βλέπεις, και αυτοί παντελόνια φορούν !

#7
Khan

Αλήθεια, υπάρχει και κεντρώος;

#8
Vrastaman

Οι περισσότερες γυναίκες θα έλεγα.

#9
deinosavros

Όχι βρε, κεντρώοι γίνονται όλοι οι άντρες, συν τω χρόνω.

#10
MXΣ

Κεντρώοι συν τω χρόνω ναι, αλλά κάπου στα γόνατα...

#11
Khan

«Δεν καταλαβαίνω καν τις λέξεις Αριστερά, Δεξιά, Κέντρο. Δεν ισχύουν τα "δεξιά" κι "αριστερά" ούτε στους ράφτες αντρικών παντελονιών"

Από συνέντευξη Θεόδωρου Τερζόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών, 8/8/2015

#12
soulto

Serge Gainsbourg & Jane Birkin

#13
Khan

Definately δεξιός! Από αρρωστούργημα της Alison Jackson