Προς + κυνέω –ώ: φιλώ, ασπάζομαι, και κυριολεκτικά σημαίνει:
- υποκλίνομαι, γονατίζω σε ένδειξη υποταγής,
- ασπάζομαι κάτι (συνήθως θεωρούμενο ιερό ή αξιοσέβαστο) σαν ένδειξη λατρείας, σεβασμού, ευλάβειας,
συμπεριφέρομαι μειωτικά για να γίνω αρεστός σε κάποιον.
1. Επί το σλανγκικότερον: αποδίδω τα καρασπέκια μου.
Αν το συμβάν που προκάλεσε τέτοια αντίδραση έλαβε χώρα μπροστά σε πλήθος, τότε αυτό ένθεο προσκυνά ενίοτε τον υπεύθυνο κινώντας ομαδόν τα χέρια από την ανάταση στην πρόταση με ταυτόχρονη μικρή έως μέτρια υπόκλιση: θέαμα σε παντός είδους γήπεδα που ίσως και να ενέπνευσε τον Τζιμάκο.
(H σλαγκιά δεν περιορίζεται στις λέξεις, λέω ‘γω.)
2. Όταν η βαρεμάρα ή η κούραση ή ο συνδυασμός τους χτυπάει ταβάνι, τότε παρατηρείται το εξής φαινόμενο: ο παθών πασχίζει να κρατήσει τα μάτια ανοιχτά και την προσοχή του τεταμένη αλλά -φευ!- εις μάτην˙ το κεφάλι παλινδρομεί μεταξύ γερσίματος προς τα πίσω (με παράλληλο, ενίοτε, άνοιγμα της γνάθου κι ευκόλως εννοούμενη ηχητική υπόκρουση) –θέση Α- και γερσίματος προς τα εμπρός –θέση Β (της προσκυνήσεως)- μετά μεταμορφώσεως σε ρόμπα λουλουδάτη στα μάτια των πέριξ.
Αν δεν σας έχει τύχει, απλά δεν ξέρετε τι σημαίνει:
- ξεπάτωμα (νταξ κατά μια έννοια),
- να χτυπάς γερμανικό,
- να είσαι φρέσκος γονιός,
- να συνοδεύεις τελειωμένη από υπερκουλτουρίαση γκόμενα σε σινεμά,
- κονσέρτο οργάνου μετά από ολοήμερη τουριστική περιήγηση,
μεσημεριανό σεμινάριο.
3. Η παγιωμένη έκφραση Προσκυνώ τη χάρη σου Λαέ μου! προέρχεται από τον τίτλο του ομώνυμου τραγουδιού που ερμηνεύει ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης με μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου σε στίχους Μιχάλη Σταυρακάκη και φέρνει σε ύμνο-εμβατήριο.
Εμφανώς θρησκευτικής εμπνεύσεως, (χαλαρά χριστιανοσλάνγκ, ακόμη και χωρίς το «Λαέ μου»), χρησιμοποιείται εν είδει μαζικού γλειψίματος για λόγους χειραγώγησης, όταν το πλήθος πρέπει να ντοπαριστεί θεοποιούμενο.
Έτσι μοστράρεται σε κάθε είδους αθλητικό έντυπο που σέβεται το μεγαλείο των εκδηλώσεων του λαού–πελάτη του, όπως και από τους περιγράφοντες μαζικές συγκεντρώσεις-εκδηλώσεις συνηθέστερα συνδικαλιστικές, κομματικές (σαφώς αριστερής απόκλισης) κι όχι μόνο.
Μια ακόμη άποψη του αμαλγάματος Θρησκεία, Πολιτική, Θέαμα, ΜΜΕ.
- Το πρακτικότατο προσκυνώ τη λεκάνη του Cunning Linguist καθώς και τα ανίερα (Θεμουσχώραμε μέρες νηστείας που ‘ναι)
- προσκυνώ την πορδούλα σου, Χριστούλη μου! του Vrastaman, και
- του Αγίου Πούτσου σήμερα, έλα να προσκυνήσεις! του HODJAS είναι προφανές πως έχουν ήδη γράψει ιστορία σε παρέες.
1. …αν ισχύει τότε προσκυνώ!! ο τύπος είναι παγκόσμιος! Την Καθαρή Δευτέρα με την μεγάλη κακοκαιρία , κάπου στην Εθνική οδό κοντά στην Λαμία είχε χιονοθύελλα. Τα αυτοκίνητα χρειαζόντουσαν αλυσίδες διότι ο δρόμος γλιστρούσε. Ο οδηγός του SEAT (….)δεν είχε αλυσίδες. Και τότε ο γίγαντας , ο ένας , ο μοναδικός ο Θεός , ο.................. τι σκέφτηκε;;;; Έντυσε καλά την γυναίκα του , της έβαλε κασκόλ γύρω από το κεφάλι και την έβαλε να κάτσει πάνω στο καπό ώστε να πατάνε καλά οι ρόδες του αυτοκινήτου του. Η διαδρομή κράτησε περίπου στα 7 χιλ όσο ήταν και το πρόβλημα του δρόμου. (βλ. μήδι)
2. Βλέπε βιντεομήδια.
3. Προσκυνώ τη χάρη σου Λαέ μου! Αυτό ήταν Παλέ! Αυτός ήταν Λαός! Τέτοιες εικόνες μάς προκαλούν γλυκόπικρα συναισθήματα, γιατί αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δεν τις βλέπουμε σε ΚΑΘΕ αγώνα του Αυτοκράτορα μέσα στο θρυλικό Παλέ!
(όλα από το δίχτυ)
4 comments
Khan
Σχετικό με το 3 το μητσικώστειο μυρώνομαι απ' τη χάρη μου.
Το προσκυνώ τη λεκάνη νομίζω υπαινίσσεται και την προσκύνηση της γυναικείας λεκάνης την οποία κάνει ο μουνόδουλος μεταφορικά, και ο μουνογλείφτης κυριολεκτικά, όπως αντίστοιχα για την τσαπού το του Αγίου Πούτσου σήμερα, έλα να προσκυνήσεις !
Galadriel
Ωραίος σσσστέφ, παρακαλώ ας προστεθεί εντελώς εξειδικευμένη χρήση τ. «μωρόοοο, πότε θα μ' αφήσεις να σε προσκυνήσωωωω» που αποτελεί υπονοούμενο σε πρόσκληση για στοματικό έρωτα κιέτς. Αν κατάλαβα καλά δηλαδή, γιατί παίζει να ήταν και το νούμερο 2 από πάνω - neeeeh.
poniroskylo
Σωστότατος Στέφανος.
Σε όσους συμβαίνει τακτικά το (2), η προφανής δικαιολογία είναι «πάσχω από ναρκοληψία». Ήξερα τύπο που στάνταρ κοιμότανε ακριβώς στα μεσημεριανά σεμινάρια/μητινγκς και μας παραθύμιαζε χρόνια ολόκληρα χωρίς να μπορεί κανείς να του πει και τπτ.
Ως υποπερίπτωση, το (2) παρατηρείται και σε περιπτώσεις ελαφράς μέθης. Ίσως να προκαλείται/επιτείνεται από κούραση ή/και πολυφαγία, ίσως όμως και να είναι ασφαλής ένδειξη ότι ο τύπος έχει μικρές αντοχές στο αλκόολ.
Khan
Τρίβιουμ: Στο Somewhere της Sophia Coppola, ο ήρωας έχει πρόβλημα με το γλειφομούνι, γιατί πάσχει από ναρκοληψία, οπότε προσκυνάει και με τις δύο σημασίες.