Μορφή κατάθλιψης των ναυτικών, κατά την οποία ο πάσχων αρνείται να βγει στο λιμάνι, παρόλο που έρχεται από μεγάλο ταξίδι, μακροχρόνια ράδα κλπ., αλλά προτιμά να παραμείνει μέσα στο βαπόρι. Ελαφρότερη μορφή ήταν να βγαίνεις μόνο για τηλέφωνο (τότε που δεν είχαν δορυφορικά στα βαπόρια) και μετά πάλι μέσα σαν κυνηγημένος.
Εμφανίζεται μετα από παραμονή στο πλοίο πάνω από 6μηνο, μετά από μεγάλα ταξίδια (30-40 μέρες) και δεν έχει να κάνει με οικονομικούς λόγους γιατί οι μη πάσχοντες μπορούν απλώς να βγουν και να περιφέρονται χωρίς να ξοδεύουν, έτσι για να «ξεσκάσουν», ενώ οι πάχοντες δεν κατεβαίνουν τη σκάλα αλλά κοιτούν τη στεριά από τα ρέλια.
Αυτοδιάγνωση: Το πρώτο σύμπτωμα είναι αίσθηση έστω και ελαφρού άγχους, στην προοπτική της εξόδου (κάτι σαν να κάνεις κοπάνα, σαν πρώτο ραντεβού).
Πρακτική θεραπεία: Έξοδος έστω και με το ζόρι και με κέρασμα, για βόλτα, για βοήθεια στα ψώνια, για ψώνια, για οτιδήποτε. Αν ο πάσχων πεισθεί να ψωνίσει (shopping therapy), να πάει για ποτό (drinking-boozing therapy) ακόμα καλύτερα άμα γαμήσει κιόλας (fucking therapy) έγινε καλά και το διαπιστώνει κι ο ίδιος στην επιστροφή στο βαπόρι.
Παρόμοιο φαινόμενο συντάται στην αποφυλάκιση.
Οι γνωρίζοντες ψυχολογία ας συμπληρώσουν επί το ορθότερον.
- Καπτα-Γιώργη, ο Μήτσος ο λαδάς έχει τρία λιμάνια τώρα να βγει. Τελειώνει, κάνει μπάνιο, αλλάζει και κάθεται στο καπνιστήριο και βλέπει τηλεόραση. - Λαμαρινίαση έπαθε. Θα πω του πρώτου αύριο που θα βγει να ψάξει για κάτι σπέαρ* με τον ατζέντη** να τον πάρει μαζί του για να τα κουβαλήσει, γιατί στο τέλος θα τονε ξεμπαρκάρομε από το πέλαγος***.
«Θα βγω άλλη μέρα» Ν. Καββαδίας
- σπέαρ (spare parts) = αμοιβά, ανταλλακτικά εν γένει
** ατζέντης= ναυτιλιακός πράκτορας που αναλαμβάνει τις συναλλαγές, προμήθειες, επαφές κλπ του πλοίου στο κάθε λιμάνι, συμβεβλημένος με τη ναυτιλιακή εταιρεία.
*** Σε κατεπείγοντα περιστατικά (πχ σοβαρός τραυματισμός, κρίση σκωληκοειδίτιδας) όπου η προσέγγιση σε λιμάνι έστω και εκτός πορείας είναι χρονικά ανέφικτη, καλείται ελικόπτερο και παίρνει τον ασθενή από τη θάλασσα (άμα είναι το πλοίο σε απόσταση από την ξηρά που να είναι κι αυτό εφικτό γιατί στη μέση του ωκεανού, ό,τι προλάβει ο Αη-Νικόλας).
6 comments
dryhammer
Αφού καταχώρισα τον ορισμό, γουγλίζοντας σε φόρουμ ναυτικών, βρήκα την λαμαρινίαση σαν την φοβία των ναυτικών στο ξεμπαρκάρισμα, για την επαφή και επανένταξη στον κόσμο της στεριάς. Κι αυτό υπάρχει, αλλά είναι άλλο πράμα (πιό κοντα σ΄αυτο με τους φυλακισμένους) και αντιμετωπίζεται αλλιώς, επανένταξη κλπ. Είναι πιό πολύ η αίθηση του «έχω χάσει επεισόδια», διαφορά στα ήθη και έθιμα κλπ, τα παιδιά μεγάλωσαν, η γειτονιά , οι φίλοι όλα αλλάζουν.
Για τη λαμαρινίαση τη μέσα στο βαπόρι δεν είδα να μιλάνε γιατί αντίκειται ίσως στις ιστορίες από λιμάνια (συχνά οικειοποιούμενοι διηγήσεις άλλων). Βλέπεις, τι να διηγηθείς από 40 μέρες πέλαγο κι άλλες 45 ράδα, από στερια σε στεριά. Τη ρουτίνα ή το σαλτάρισμα; Όσοι τα ζήσαν τα ξέρουνε και δεν μιλάνε γι αυτό παρα μόνο τηλεγραφικά μεταξύ τους.
Khan
Βιωματική σλανγκ! Μπράβο Dry Hammer!
xalikoutis
Γενικά μου ακούγεται σαν μορφή πολιτισμικού σοκ, που είναι και ψυχιατρικός όρος, και συμβαίνει είτε όταν μεταφυτεύεσαι σε ανοίκειο πολιτισμικό περιβάλλον, είτε όταν νιώθεις ότι όλα γύρω σου άλλαξαν με ρυθμό που δε μπόρεσες να παρακολουθήσεις. Στην περίπτωση των ναυτικών συμβαίνουν και τα δύο, φαντάζομαι. Το πολιτισμικό σοκ φέρνει υποτίθεται άγχος, θλίψη, τάση απομόνωσης, και μπορεί να φτάνει στην αποπροσωποποίηση (να βλέπεις τον εαυτό σου σαν τρίτος, τη ζωή σου σαν ταινία) και αποπραγματοποίηση (να σου φαίνονται όλα παράξενα και κάπως ψεύτικα).
dryhammer
Απ΄όσα είδα, το πολιτισμικό σοκ έιναι στην περίπτωση του ξεμπαρκαρίσματος, η στεριανή ζάλη του Καββαδία. Εγώ μιλάω και για ανθρώπους που είχαν πάει για 4η -5η φορά στην ζωή τους σ΄αυτό το λιμάνι και δέν ήθελαν να κατεβούν το γκάγκουε (gangway= η σκάλα που κατεβαίνεις από το βαπόρι) ενω ο καλά και βάρδια πάνω στο βαπόρι που είχε, ξέκλεβε ένα τέταρτο να κατέβει να καπνίσει ένα τσιγάρο στο έδαφος , να πατήσει χώμα, να χαζέψει το παραδίπλα βαπόρι ή όπως έλεγε ένας πρώτος μηχανικός, να βγάλει το στατικό ηλεκτρισμό (γείωση με την κυριολεκτική σημασία)
dryhammer
(έχει και κάτι λαθάκια πχ οι πάχοντες=πάσχοντες, τα αστεράκια πάνε 1-3-2 ενω πρέπει 1-2-3, κάντε κάτι σεβαστοί μοντουλαρέοι, γιατί τα γράφω και τα καταχωρώ αδιόρθωτα)
vikar
Δέ ξέρω απο σαϊκόλοτζι, αλλα για μορφή «ιδρυματισμού» μου κάνει: αγγλική Γουικιπίντια, ένας ορισμός, και μιά αναφορά.