Ο γνήσια (ή γουαναμπή) έχων και κατέχων που μονίμως φέρει στο στόμα ευμέγεθες πούρο εν είδει φερετζέ πλούτου και εξουσίας.

Σε αντίθεση με τον πουρόκαυλο πουροφίλ, ο πουράτος δεν είναι γευσιγνώστης αλλά ούτε καν πραγματικός λάτρης του πούρου. Η ραιζόν ντ' έτρ του τυπικού πουράτου είναι να πουλήσει μούρη κραδαίνοντας άκομψα το πιο ακριβό φουσέκι που μπορεί, κατά πεοτίμηση τ. Cohibas. Αντιθέτως, ο πουροφίλ θα επιλέξει με υπερβάλλουσα επιμέλεια το κατάλληλο χώρο και το κατάλληλο συνοδευτικό ποτό για να καπνίσει και θα σπασαρχιδίσει για μείζονα (κατ αυτόν) θέματα όπως την χρονολογία, το χωράφι προέλευσης και την υγρασία του πούρου. Πριν το ανάψει, θα συμβουλευτεί την ΕΜΥ και το μανόμετρό του για την κατεύθυνση του ανέμου, καθώς ο νοτιάς δεν επιτρέπει το απαραίτητο στέγνωμα του πούρου όταν αυτό βγει από τον υγραντήρα.

Ωσεκτουτού και εν κατακαυλείδι, ο χαρακτηρισμός πουράτος συνήθως προσάπτεται με ειρωνική και χλευαστική διάθεση σε νεόπλουτα σούργελα, επιχειρηματικούς ή / και ποδοσφαιρικούς παράγοντες και άλλα λαμόγια. Εμβληματικοί νεοέλληνες πουράτοι είναι ο Big Mac και η Γιάννα. Ο πιο τελειωμένος πουράτος που γνώρισα υπήρξε γνωστός χρηματιστής (συνώνυμος με το Επίτιμο) ο οποίος στα ενενήνταζ κυκλοφορούσε στα ελληνάδικα συνοδεία μπράβου που έφερε ένα τεράστιο υγραντήρα με πούρα τα οποία μοίραζε urbi et orbi. Winston Churchill και Fidel Castro; καμία σχέση!!!

Εκ του πούρου και του γαμοσλανγκοτέτοιου -άτος (< Λατινικού -atus) που παραπέμπει σε πλούτο και εξουσία (π.χ. βλ. σκαφάτος, τζιπάτος, γκλαμουράτος).

Από το δουπού: Khan.

1.
Ο άντρας ο σωστός ο πουράτος, είτε καταστρέφει τράπεζες κ χώρες με στήριξη Μπένυ,είτε χρωστάει στο δημόσιο κ παίρνει ΟΠΑΠ με στήριξη Σαμαρά

2.
Ο «πουράτος» πρώην υπουργός Αλέκος Κοντός. Φέσι αξίας περίπου 5.000 ευρώ άφησε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αλέκος Κοντός, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», καθώς παρήγγειλε εκατοντάδες πακέτα πούρων (!) πριν από περίπου δύο χρόνια, χωρίς, ωστόσο, να πληρώσει την οφειλή του.

3.
Big Μακ aka Μάκαρος aka Πουράτος aka πολύ γέλιο λέμε

4.
Απο χθές το βράδυ στο club των «πουράτων» Προέδρων των ομάδων της Γ” Εθνικής που είναι ο Μελισσανίδης, προστέθηκε και ένα νέο μέλος.

5.
ο Αλαφούζος και οι κακοί πουράτοι καταστροφείς της όμαδας πρότυπου της προ πολυμετοχικότητας εποχής

6.
Ολοι αυτοί οι πουράτοι τι θέλουν να δείξουν δηλαδή, τον πλούτο τους, τη μαγκιά τους ; Να σας πω εγώ τι θέλουν να δείξουν: τον κακό τους το φλάρο θέλον να δείξουν και τίποτα άλλο, οι επιδερμικοί τύποι.-

(από σφυρίζων, 19/01/15)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Τα 'σπασε! Ο πουράτος ως -ατος δέον να συσχετισθεί και με τον μουράτο.

#2
σφυρίζων

Στος!

#3
Mpiliardakias

Έλυωσα με τον Κωστόπουλο. χαχαχα Καλός ορισμός.

#4
σφυρίζων

Στω, αγαπητέ 'δάκια.