Σλανγκασίστ από ψωλάρπαγας.

Η ασχολουμένη με την συλλογήν πεών. Η πεοσυλλέκτρια.

Συνώνυμο πουτσομαζώχτρα. Κατά το Παπαδιαμάντειο "Ἡ Σταχομαζώχτρα"

Ἡ ψωλομαζώχτρα

Τὸν Ἰούλιον κατ᾽ ἔτος ἐπεβιβάζετο εἰς πλοῖον, ἔπλεεν ὑπερπόντιος καὶ διεπεραιοῦτο εἰς Μύκονον. Περιεφρόνησε τὸ ὀνειδιστικὸν ἐπίθετον τῆς «καραβωμένης», ὅπερ ἐσφενδόνιζον ἄλλα γύναια κατ᾽ αὐτῆς, διότι ὄνειδος ἀκόμη ἐθεωρεῖτο τὸ νὰ πλέῃ γυνὴ εἰς τὰ πελάγη. Ἐκεῖ, μετ᾽ ἄλλων πτωχῶν γυναικῶν, ἠσχολεῖτο συλλέγουσα τά πέη τῶν γυμνιστῶν, ἀδιαφορούσα διά τὸ σκῶμμα: «Νά! οἱ π᾽τάνες! μᾶς ἦρθαν πάλιν οἱ π᾽τάνες!»

Ας με συγχωρήσουν όσοι, όπως κι εγώ άλλωστε, αγαπούν τον κοσμοκαλόγερο των ελληνικών γραμμάτων, για το "πείραγμα" της θαυμάσιας γραφής του. Αν και τύποις "ασεβές", δεν θέλει με κανένα τρόπο να μειώσει την αξία του κειμένου ή του συγγραφέα. Απεναντίας μάλιστα κρύβει απέραντη αγάπη και θαυμασμό για το συγγραφέα και το έργο του.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Το παράδειγμα έγραψε!

#2
σφυρίζων

Μήτσος +1

#3
vanias

πούθε βρίσκουμε το (πολύ καλό αυτό) απόσπασμα του Παπ ντον;

#4
donmhtsos

Αν κλικάρεις εδώ, πας στο σχετικό διήγημα του Παπαδιαμάντη, απ' όπου με τη σχετική "κοπτοραπτική" έφτιαξα το παράδειγμα. Από 'κει κλικάροντας έργα, έχεις πρόσβαση σ'ολόκληρο το έργο του. Με την ευκαιρία πρέπει να κάνουμε κάτι με τις ντοπιολαλιές. Όπως διαπίστωσα από το διάλογο εδώ, έχεις πολύ καλή γνώση του αντικειμένου.

#5
vanias

θέγκιο ντον για τους συνδέσμους και για τα καλά λόγια. Εάν υπάρξει ο χρόνος και υπό την προϋπόθεση να συνδέεται η ντοπιολαλιά με την αργκό πολύ ευχαρίστως. Η αφορμή στη συγκεκριμένη κουβέντα ήταν μια ερώτηση του ντίνο που αφορούσε σε προφορά κι όχι ατόφια σλανγκική απορία.