Η εκμετάλλευση στα κομμέ, -δεν ξέρω αν είναι αυθεντικό κομμέ, είναι περισσότερο κάτι σαν το ψυχανάλα, θεωρείται κάπως πιο μαγκίτικο να κόψεις αυτή την κατάληξη που καθιστά τη λέξη κάπως λόγια.

Το βρίσκουμε ήδη (1954) στο άζμα σε στίχους Χρήστου Γιαννακόπουλου και μουσική Μιχάλη Σουγιούλ "Σβήστε με απ' τον χάρτη".

Σβήστε μ’ απ’ το χάρτη
μια γυναίκα αγάπησα και μου βγήκε σκάρτη
μια γυναίκα αγάπησα και μου βγήκε σκάρτη
Είμαι για κρεμάλα
για φιγούρα μ’ ήθελε και για εκμετάλλα
για φιγούρα μ’ ήθελε και για εκμετάλλα
Είμαι για κρεμάλα

Μιχάλης Σουγιούλ

Ασφαλώς έχει και πολιτικοοικονομική διάσταση "εκμετάλλα αθρώπου από άθρωπο" κτλ. Γενικά είναι μεν παλαιός μαγκίτικος σχηματισμός, αλλά λέγεται και σήμερα για να αποφορτίσει μια συζήτηση μαγκίτικα να μη φανεί ότι χρησιμοποιούμε υπερβολικά τεχνικούς όρους ξέρωγω.

  1. Kαι έρχομαι εις το θέμα αποκομιδή σκουπιδιών. Kαλά, εδώ είναι που πέφτει η χοντρή η εκμετάλλα, καθότι το σκουπίδι, σκουπίδι είναι και ως σκουπίδι να πούμε, η ευαισθησία μεγαλύτερη, όπερ κι η εκμετάλλα μεγαλύτερη. Eκμετάλλα και παραπληροφόρησις. (Χάρρυ Κλυνν σλανγιωτατίζων εδώ).
  2. Δύσκολο πράμα να το καταλάβει ο εργατάκος, και ακόμα πιο δύσκολο να καταλάβει ότι στο σύστημα που ζούμε πέφτει εκμετάλλα. (Από Κομμουνιστικό Ιστολόγιο Ενημέρωσης).
  3. Με τους καταδότες και τους ψευτόμαγκες, τους γιαλαντζί αρσενικούς αγαπητικούς, τους μπασκίνες, τα χασίσια, τη βρομιά, την εκμετάλλα. (Ιστορία της Τρούμπας).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
σφυρίζων

Κούδες!

#2
Khan

Χαχαχαχαχαχα, στω!

#3
soulto

+5.
Πάρε κι εσύ Σφυ το ίδιο +5 για το έξοχο μήδι σου.

#4
Khan

Τρελή γουωρχολιά!

#5
vikar

Δέν ξέρω αν στέκει να μιλάμε για «αυθεντικά» κομμέ, και άν ναί, ποιά θα ήταν αυτά. Μάλλον πάντως θα έπρεπε να πρόκειται για τμήματα της λέξης, κατα τ' άλλα αναλλοίωτα απο μορφολογική άποψη, μή ενταγμένα οπωσδήποτε στο κλιτικό σύστημα. Εδώ, σίγουρα πρόκειται γι' αυτό το φαινόμενο, το οποίο βέβαια σαφώς και έχει κάποια σχέση με τα κομμέ απο μόνο του (κομμέ πάντως δέν θα τό 'λεγα).

#6
Khan

Έτσι.

#7
σφυρίζων

Τσίμπατε και μια παραλλαγή:

Κοῡδες!

#8
soulto

Μας τό' κρυβες οτι ανήκεις στους new British artists?
λεζάντα εικόνας

#9
σφυρίζων

Μάλλον στους New Brutish Fartists

#10
σφυρίζων

(ΥΓ εντυπωσσιακή η compañera στο μύδι)

#11
soulto

Η Σερ (Cher) είναι.

#12
dryhammer

Σερ Γκεβάρα... τσκ τσκ

#13
soulto

Εμ είπαμε, new British artists. Βλάσφημοι

#14
Khan

χαχαχαχαχαχα Κούδες!

#15
σφυρίζων

¿Crees en la vida después del amor?