Δε σημαίνει απλά "εγώ είμαι οπαδός του Ο.Φ.Η." αλλά, σε κάργα ομιλjήτικες(1) συνοικίες του Ηρακλείου, όπως τα Καμίνια, σημαίνει είμαι ντόμπρος, παντελονάτος και λογοτιμήτης άθρωπος.

Είναι, δηλαδή, παραπλήσιο αλλά και διαφορετικό από το βορειοελλαδίτικο αντίστοιχο ΠΑΟΚ είσαι. Διαφορετικό, επειδή το "ΠΑΟΚ είσαι" σημαίνει περισσότερο ότι δεν πρέπει να λιποψυχάς στα δύσκολα, το νόημα είναι στον ΜΠΑΟΚ αφού...ενώ εγώ' μαι ΟΦΗτζής σημαίνει πως διεκδικώ ένα είδος αξιοπιστίας επικαλούμενος την εντοπιότητα-συμβατικότητα των προτιμήσεών μου στο τοπικό πλαίσιο - κάτι λίγο σαν το κούτελο δηλαδή. Παραπλήσιο, από την άλλη, είναι το νόημα των φράσεων σε βορρά και νότο, επειδή είτε ΟΦΗτζής είτε ΠΑΟΚτζής, το να το δηλώνεις έχει τον ηρωισμό του μη ξεπουλήματος στο ΠΟΚ. Αλλά κυρίως, επειδή είτε επικαλείσαι τη σχέση σου με τον ΠΑΟΚ ως ψυχική εφεδρεία, είτε επικαλείσαι τη σχέση σου με τον ΟΦΗ ως απόδειξη αξιοπιστίας, και στις δυο περιπτώσεις επικαλείσαι την ομάδα ως έσχατη καταφυγή, μοναδική και απαράγραπτη, σε καταστάσεις που ή αν είσαι άνθρωπος για τον οποίο γενικά η ψυχική αντοχή και η τιμή είναι πρόβλημα.

Φιλαράκι, δε σε παίζω(2), εγώ' μαι ΟΦΗτζής!


(1) Ομιλήτης=επίσημο προσωνύμιο των οπαδών του ΟΦΗ.

(2) παίζω = κοροϊδεύω

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
soulto

+5

#2
betatzis

Απ΄ ότι θυμάμαι, υπήρχε και αμοιβαία αλληλοεκτίμηση, συμπάθεια και δίαυλοι επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ οπαδών ΟΦΗ και ΠΑΟΚ. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα αυτά. Άλλες εντυπώσεις ενός μικροαστόπαιδου, σαν και μένα (που θα πει ότι μπορεί να είναι και λάθος), είναι οι εξής : Οι φανατικοί του ΟΦΗ (Snakes) ήταν (είναι ;;) κάργα αλητεία, ενώ οι Eργοτελίτες είναι γενικά πιο κουλτουριάρηδες, με αριστερές καταβολές κλπ. Πολύ ωραίος ο λημματοορισμός.

#3
betatzis

Αλητεία πάντα με την καλή έννοια, μην παρεξηγηθώ.

#4
xalikoutis

Θενξ, μπέτα, κάπως έτσι που τα λες πρέπει να είναι, και όσο μικροαστόπαιδο κι αν είσαι, πιο καλά θα τα ξέρεις από μένα που (ως Χανιώτης) κάνω διαπολιτισμική διαμεσολάβηση - emoticon τοπικισμού εδώ παρακαλώ.