Η μπάλα στα αθλήματα ιδίως όταν μπαίνει και βγαίνει από τον στόχο.
Πάλι μπήκε και βγήκε από το καλάθι η πόρνη!
Η μπάλα στα αθλήματα ιδίως όταν μπαίνει και βγαίνει από τον στόχο.
Πάλι μπήκε και βγήκε από το καλάθι η πόρνη!
Got a better definition? Add it!
Ορίζεται και ως κοκομπλόκο, το επονομαζομενο κρασαρισμα. Το τσοτσο αποτελεί το τελευταίο επίπεδο κρασαρισματος. Συναντάται πολυ συχνά με τη μορφη: έφαγα τσοτσο ή τσοτσαρα.
Ειδα τη θεία Λίτσα στο πορχαμπ κι έφαγα τσοτσο φίλε.
Δεν μπορώ να γράψω μήνυμα ρε μπρο, έχει τσοτσαρει το πληκτρολογιο.
Got a better definition? Add it!
Μαμαφάνς / Μαμά φανς ή Μητήρ φανς
Συνήθως χρησιμοποιείται για τη περιγραφή μιας ξενέρωτης κατάστασης. Όταν πια έχεις παρατήσει κάθε είδους πιθανής ελπίδας. Πιο απλοϊκά, έκφραση αγανάκτησης ή απογοήτευσης. (Κοινώς: γαμώτο,γτπ, σιχτιρ, κλπ.)
«Ρε μαλακά τελικά τι έκανες με την Κική; Τα βρήκατε;» «Άσε με μωρέ μαμαφάνς... Τίποτα»
«Τέλος οριστικά για οποία ελπίδα 8αδας είχαμε... Μαμά φανς ομάδα φέτος γτπμ.»
«4 μήνες καραντίνα μέσα στη σπηλιά μου σαν άστεγος έχω γίνει ρε πουστη. Το καλοκαίρι με τη Μαμαφάνς προβλέπω να καταλήγω.»
Got a better definition? Add it!
Published
Αϊτιμάλε, με βαρύ βορειοελλαδίτικο λ.
Συνώνυμο της φράσης "ό,τι να 'ναι", τόσο για τον χαρακτηρισμό καταστάσεων όσο και ανθρώπων, ενεργειών, αντικειμένων κ.α.
Χρησιμοποιείται κυρίως στα χωριά της Δράμας, ίσως και αλλού.
Από το τραγούδι του Γιώργου Ξανθιώτη "Τσικουλάτα".
-Ρε μ@λ@κες δεν είπαμε ότι σήμερα θα πηγαίναμε για μπύρες ;!
-Εε είπαμε ρε Γιάντσο αλλά ο Λιάκος με τον Τότωρο πήγαν Θεσνίκη.
-Αϊτιμάλε είναι οι σαρσέμιδες.
Got a better definition? Add it!
Published
Φράση (και κατόπιν λέξη) που δηλώνει είτε μεγάλη έκπληξη και σοκ, είτε οργή, η οποία όμως πάλι προκύπτει αναπάντεχα (το ωνασουγα, δηλαδή, δε θα ταίριαζε σε μια παγιωμένη δυσάρεστη κατάσταση, αλλά σε μια ξαφνική αναποδιά).
Εκ του "ω να σου γαμήσω", το οποίο δεν απευθύνεται σε κάποιο πρόσωπο ή αντικείμενο, αλλά γενικώς. Το "-μήσω" παραλείπεται είτε για λόγους ευπρέπειας, είτε για να δείξει ότι το αισθητήριο που προκαλεί την αντίδραση είναι τόσο ισχυρό, ώστε στη μέση της φράσης κόβεται η μιλιά του λέγοντος.
Εκ των υστέρων τα εναπομείναντα μέρη της φράσης συμπτύσσονται σε μία λέξη, ως "ωνασουγα". Η λέξη αυτή, αντίθετα με τους κανόνες της καθομιλουμένης ελληνικής, θα τονιζόταν στην πρώτη συλλαβή της "ώ", με έναν δευτερεύοντα τονισμό στο "σού".
Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα γιατί η φράση χρησιμοποιεί το "ω να σου γαμήσω" αντί του "ω να σε γαμήσω". Ίσως αφαιρετικά από το "ω να σου γαμήσω το Χριστό/Παναγία/ό,τι", ίσως και ως υπερδιόρθωση από τη Θεσσαλονικιώτικη σύνταξη.
Από τα βίντεο που στο τέλος κολλάει πάντα ένα «ΩΝΑΣΟΥΓΑ».
Αν μας μαθαίνει κάτι αυτό το βίντεο, εκτός από την διαολεμένη τύχη, είναι το πόσο μία GoPro μπορεί να αποκαλύψει τους εν δυνάμει δολοφόνους στο δρόμο.
Αυτός ο μοτοσικλετιστής ούτε έτρεχε, ούτε έκανε επικίνδυνες προσπεράσεις.
Απλά έτυχε να βρίσκεται εκεί την λάθος ώρα και στιγμή.
Got a better definition? Add it!
Published
Αυτός/ή που επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες χάνοντας το θέμα. Αυτό δε σημαίνει πως "σκάβει" εις βάθος, κάνοντας ενδελεχή ανάλυση μιας κατάστασης -πράγμα γενικώς θετικό. Το σκαλιστήρι δρα επιφανειακά, απλά αναμοχλεύοντας τα δεδομένα.
- Έχουμε να παρουσιάσουμε την εργασία σε μισή ώρα κι ο άλλος το σκαλιστήρι κάθεται και με ρωτάει αν πρέπει να αλλάξει γραμματοσειρά στις διαφάνειες...
Got a better definition? Add it!
Η οργή, τα νεύρα, ο θυμός. Η έκφραση μεταφέρθηκε από τη γαλλική γλώσσα και συγκεκριμένα από το διάσημο τραγούδι της ράπερ Keny Arkana "La Rage", που πραγματεύεται το θυμό της άγριας νεολαίας. Χρησιμοποιείται μόνο του, εν είδει επιφωνήματος. Μπορεί να εντοπίζει οργή που εμφανίζεται σε άλλον από τον ομιλούντα, όπως παρακάτω:
1) Καλά, η Αφροξυλάνθη μου έχει κάνει πέντε κλήσεις στο σκάιπ και δεν της έχω απαντήσει ακόμα. Σίγουρα λα ραζ!
2) Πήγα σπίτι αργά και η μάνα μου με περίμενε ξύπνια στον καναπέ. Άσε δεν σου λέω τίποτα, λα ραζ!
Ή μπορεί να δηλώνει οργή του ίδιου του ομιλούντα:
3) Και πάω, που λες, να βγω απ' το τραίνο και πέφτει πάνω μου μια γριά που έμπαινε. Λα ραζ!
Got a better definition? Add it!
Published
Λαϊκή έκφραση από τα mid00ies τουλάχιστο. Το λέμε για άνθρωπο που στη ζωή του για να ανεγερθεί κοινωνικά ή οικονομικά γλύφει/κολακεύει τους ανωτέρους του και παράλληλα λουφάρει αισχρά, δηλαδή είναι μόνο γλύψιμο φραπεδάκι και τσιγαριά (γιατί είναι και Νεοέλληνας). Ο όρος είναι αδόκιμος για το χαρακτηρισμό των απλών λουφαδόρων. Ο όρος είναι αποκλειστικά για τους λακέδες των προϊσταμένων και των διευθυντάδων που ολημερίς λουφάρουν και ρουφιανέυουν τους υπολοίπους και φυσικά και τους απλούς λαϊκούς λουφαδόρους που κατά βάθος όλοι αγαπάμε!
-Πίπα, φράπα και τσιγάρο όλη μέρα η "φίλη" σου η τσιγαρού Ζάχο, 2 λεπτά αράξαμε με το Σαμίρ και μας κάρφωσε στη προϊσταμένη η ρουφιάνα.
Got a better definition? Add it!
Η έκφραση έγινε διάσημη με τη μορφή "Την Παναγία δεν θα την ξαναβρίσεις. Την Παναγία!", από μοναχό που μέσω βιωματικής διδασκαλίας βοήθησε πιστό να καταλάβει την έννοια του "ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν" (βλ. μήδι)
Χρησιμοποιείται κυρίως ειρωνικά για άτομο / θεσμό κλπ που μάλλον αξίζει το βρισίδι.
Τον Όλσεν δεν θα τον ξαναβρίσεις. Τον Όλσεν!
Το ΔΝΤ δε θα το ξαναβρίσεις. Το ΔΝΤ!
(από το νέτι αμφότερα)
Got a better definition? Add it!
Published
λεζάντα εικόναςφράση που χρησιμοποιούμε όταν είμαστε σε μεγάλο τέλμα, στα πρόθυρα αυτοκτονίας, όταν δεν πάει άλλο.
συνώνυμο του "κόβω φλέβα".
Μαλάκα δεν φαντάζεσαι τι όρια θλίψης έπιασα χθες στο ραντεβού με την φίλη της Νικολέτας. Ξεκίνησε να μου λέει για τον πρώην της κι ωσπου να πάει η κουβέντα στις διενέξεις που έχει με τους άλλους καθηγητές στο σχολείο εγω είχα ήδη αρχίσει να χαϊδεύω περίστροφο.
Got a better definition? Add it!