Όταν ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι επέλεξε ως nom de guerre το Ста́лин ("ο ατσάλινος αθρώπας") ουδείς προέβλεψε ότι τόσα χρόνια μετά θα καθίστατο θεμελιώδες γαμοσλανγκοτέτοιο στο πολιτικό ντισκούρ της τόσο μακρινής από τις Σιβηρικές στέπες Ελλαδάρας.

Το πρόθεμα σταλινό- προσδίδει σε ό,τι να 'ναι ένα κόκκινο σκουληκιάρικο ζενεσεκουά. Ορισμένα σταλινοπαράγωγα στέκουν καμαρωτά ως σλανγκενεργά μπινελίκια, άλλα ανήκουν στην ξύλινη πλην χρήσιμη πολιτική γλώσσα, τα περισσότερα φευ αποτελούν ακυρίλες με μηδαμινό σλανγκικό ενδιαφέρον.

Παραθέτουμε μια δειγματοληπτική γουγλαποδελτίωση, σαρώνοντας σάη όλου του πολιτικού φάσματος από τα αριστεριάρικα ιντυμήντια μέχρι και το πιο βορβορώδες υπογάστριο της ακροδεξιάς ιστ(ι)ογραφίας.

Ομολογουμένως μπερδεμένο αναρχοστάλιν logoΟμολογουμένως μπερδεμένο αναρχοστάλιν logo

Σταλιναριό
Σταλίνα, σταλίνας
Σταλίνι
Ισλαμοσταλίνας

KK Ιορδανίας

Λαϊφστάλιν

Λαϊφσταλινάτο interior design στο σπιτικό του Σλάβοι Ζίζεκ  (από Khan)

Σταλινοακροδεξιός
Σταλινοαριστεριστής
Σταλινάρχης
Σταλινοαφεντιά
Σταλινογαμπρός

Ιωσήφ Κλάριν

Σταλινογερμανοτσολιάς
Σταλινογκεμπελσικός
Σταλινογοτθικός (σ.ς. ρυθμός αρχιτεκτονικής)
Σταλινογραφειοκράτης
Σταλινοδημοκράτης
Σταλινοδραχμιστής
Σταλινοεσωκομματικά (σ.ς.: μαλλιοτραβήγματα)
Σταλινοεθνολαϊκιστής
Σταλινοζαχαριαδικός

Sugarstalin

Σταλινοιεροεξεταστής

Nobody expects the Stalinist Inquisition!

Σταλινοιντελιγκέντσια
Σταλινοκαπιταλιστής
Σταλινοκατάντια
Σταλινόκαυλος

Σταλινοστρατόκαυλοι ηγέται

Σταλινόκοτα
Σταλινοκουκουλοφόρος
Σταλινόκωλος
Σταλινολαϊκιστής
Σταλινομάγαζο
Σταλινομακαρθικός
Σταλινομαοϊστής

Όταν οι σταλινομαοϊκοι αφανίστηκαν σε ανατολή και δύση,  εμείς οι Έλληνες ψηφίζουμε ΜΛ-ΚΚΕ και ΚΚΕ(μλ)

Σταλινομούλικο
Σταλινόμουτρο
Σταλινομνημονιακός
Σταλινομπαλτάς
Σταλινομπάσταδρος
Σταλινόμπατσος

...ακα ΚΝΑΤ

Σταλινομπάχαλος
Σταλινομπουρδολογία
Σταλινοναζιστής

σύντομος πλην καρπερός γάμος

Σταλινονεοναζί
Σταλινόκαφρος
Σταλινοκουράδα
Σταλινομούλικο
Σταλινοοργουελιανός

♪♫ Every breath you take I'll be watching you ♪♫

Σταλινοοστεοπορωμένος
Σταλινοπάπισσα

σ.ς. Αλέκα

Σταλινοπαραφιλολογία
Σταλινοπαρέα
Σταλινοπασόκος
Σταλινόπουστα
Σταλινοπροσκυνημένος
Σταλινοπροφέσορας
Σταλινόπουτσα (σ.ς. στην Βαρσοβία έτσι αποκαλούν χαιδευτικά το φαλλικό "Ανάκτορο Πολιτισμού και Επιστήμης", δωράκι του Παρερούλη στον Πολωνικό λαό)

Η σταλινόπουτσα τεχνώνε και επιστημώνε

Σταλινορεμάλης
Σταλινορεφορμιστής
Σταλινοσκατά
Σταλινοσταχανοβισμός
Σταλινοσυμμορίτης
Σταλινο,τινάναι

Σταλινογουατέβα

Σταλινοτιτοϊκός
Σταλινοτροτσκιστής (σ.ς.: μπερδεμένος αριστεριστής που επιτίθεται στην ίδια του την πλάτη με παγοκόφτη)
Σταλινοτσαουσεκικός
Σταλινοτσολιάς
Σταλινο(τ)συριζάκι

Σταλινοβαρώνοι vs Σταλινοσύριζα

Σταλινουπερβολικός
Σταλινοφάγος
Σταλινοφαινόμενο
Σταλινοφασίστας
Σταλινοφασισταριό
Σταλινοφεμινισμός
Σταλινοφιλελές

ΟΑΚΚΕ the original σταλινοφιλελέδες

Σταλινοφονιάς
Σταλινοψεκασμένος
Σταλινοχιτλερικός
Σταλινοχαμουρέματα

Σταλινοφασώματα

Σταλινόχορτο (σ.ς. ταίζω κάποιον...)
Σταλινοχοτζικός (σ.ς. αλλά όχι με την καλή έννοια)
Σταλινοχριστιανός

Ω +CTAΛΙΝ+ Η ΕΥΧΗ

Τραμπουκοσταλίνα

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
patsis

Ουκ εν τω πολλώ το ευ, μάστορα. Παλιά ήτανε οι φραπέδες που δυο-τρία άτομα κάνατε την πλάκα σας και το τερματίσατε, μετά ο Εμπειρίκος, πάλι τα ίδια, τώρα είναι τα τουητεροπολιτικά, πάλι 2-3 άτομα, πάλι την πλάκα σας, πάντα φουλ στις λίστες και στην υπερεξάντληση και στα λήμματα της μηδέν ή της μίας εμφάνισης. Στο κάτω-κάτω λεξικό είναι βασικά, γράψε εκεί ένα "σταλινο- = xyz, παραδείγματα 1. ..., 2. ...", άντε όσα λέγονται πολύ και με αυτοτελή καταχώριση και τέλος. Να ήταν και μια περίπτωση στα πολλά να πω δίνει και νοστιμιά, όχι αυτό το πράμα.

Άντε να κάνουμε ο καθένας μια λίστα. "Μπασταρδο-", "τουητερο-", "γκομενο-", "κωλο-", με 20-30 λήμματα ή "λήμματα" η καθεμιά και τελικά να χρησιμοποιούμε το slang.gr για να τραγουδήσουμε ο καθένας τον σεβντά του, πολιτικά, θρησκευτικά, αθεϊστικά, ποδοσφαιρικά, ξανά και ξανά, μέχρι κάποιος να πει "φτάνει ρε φίλε" και να του την πέσουμε.

Και επειδή εγώ μιλάω στα ίσια, σε όλες αυτές τις φάσεις που ανέφερα έπαιζε ο Hank/Khan αλλά αυτόν θα τον ξεχωρίσω, γιατί, προσωπικά μιλώντας, με τον Khan τουλάχιστον βγαίνει συνεννόηση (Khan, αν το διαβάζεις, συγγνώμη που μιλάω για σένα στο τρίτο πρόσωπο). Εσύ όμως εκεί, θα πας να κάνεις αυτό που γουστάρεις και στα παλιά σου τα παπούτσια, πέρα βρέχει, μόνο εσύ έχεις δίκιο. Νταξ.

#2
σφυρίζων

Καλοδεχούμενη η κριτική στα λήμματα μου που ασκείς στις δυο πρώτες παραγράφους. Είναι ευνόητο ότι τα λήμματα και ορισμοί τ. φραπέ, πολιτικά, Εμπειρίκεια (παμπιφτού, τα τελευταία τα ανέβασα με τον Khan κατόπιν παρότρυνσης εν ενεργεία μέλους της συντακτικής ομάδας) δεν θα αρέσουν στους πάντες.

Υποστηρίζω όμως (σχεδόν) κάθε λήμμα που έχω ανεβάσει, πάντα προσπάθησα να είναι εμπεριστατωμένοι και να μην πλατειάζουν, και νοιώθω απόλυτα δικαιωμένος που η (καταργημένη πλέον) βαθμολογία συσσλάνγκων που τα είχε καταξιώσει. Ωσαννά φορά τα "λήμματα-ομπρέλα" τα θεωρώ ευλογία Γιαραμπή στο μέτρο που επιτρέπουν την καταγραφή λημμάτων που ίσως να μην χρήζουν (ακόμα) ξεχωριστής ανάρτησης. Τώρα αναφορικά με τα περί μαξιμαλισμού ή μινιμαλισμού ενός λεξικού, θεωρώ κατ' αρχάς ότι η πληρότητα ενός λεξικού είναι το … Βλέπε και το καλύτερο ίσως λεξικό του κόσμου το οποίο φημίζεται για την πληρότητά του και δεν διστάζει να αναρτά κάθε χρόνο απολύτως νεόκοπες λέξεις. Θαρρώ πως και η σελίδα υποδοχής του σλανγκρρ δίνει το στίγμα του μαξιμαλισμού: «Στο SLANG.gr την ψάχνουμε με την αργκό 9.469 μέλη μας έχουν ήδη καταχωρίσει 26.342 ορισμούς και 98.802 σχόλια για 22.979 λήμματα».*

Επειδή κι εγώ όμως μιλάω στα ίσια, θεωρώ την τρίτη παράγραφό με τα προσωπικά προσβλητικά σχόλια που εξαπολύεις δίκην εισλανγκελέα επί του προσωπικού («κεί, θα πας να κάνεις αυτό που γουστάρεις και στα παλιά σου τα παπούτσια, πέρα βρέχει, μόνο εσύ έχεις δίκιο») είναι εντελώς απαράδεκτα και δεν συνάδουν με την ιδιότητα ενός συντονιστή. Παρακαλώ αυτή η ολισθηρή πρακτική να σταματήσει τώρα. Ειδικά από σένα που έχουμε αλληλοκεραστεί και 1-2 μπύρες.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι έχουμε μείνει 2-3 σλάνγκοι που επιμένουμε να λημματογραφούμε και 1-2 συντονιστές που επιμένουν να μας εξαπολύουν «καταδίκες προθέσεων», πράγμα θλιβερό για το σάη.

#3
σφυρίζων

(...πληρότητα ενός λεξικού είναι το Α και το Ω...)

#4
σφυρίζων

(το ανάρτησα βιαστικά χωρίς να το εντιτάρω - διορθώσω, μαία κούλπα...)

#5
patsis

Ε άμα νιώθεις απόλυτα δικαιωμένος που τα είχε καταξιώσει η βαθμολογία, τι να σου πω, προφανώς θα συνεχίσεις στο ίδιο στυλ. Αυτό δεν είπα και παραπάνω;

Κάποιος συντονιστής παρότρυνε να ανεβάσετε τα λήμματα του Εμπειρίκου. Άρα; Ο λόγος του συντονιστή βάρυνε στο σκεπτικό σου, να υποθέσω. Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και τώρα; (Τώρα αν αυτό πράγματι συνέβη και πότε δεν ξέρω, αλλά μάλλον θα το αναφέρεις, αν χρειαστεί να επανέλθεις.)

Λες ότι κάποια από αυτά που ανεβάζεις δεν θα αρέσουν στους πάντες. Ας λέγονται κι ας μην αρέσουν. Λέγονται όμως;

Εσύ που το αναφέρεις το Oxford English Dictionary, πες μας, έχει λήμματα αντιστοίχως εφήμερα, ανύπαρκτα, σπανίως εμφανιζόμενα; Ποια; Πώς είναι αντίστοιχη ή ανάλογη η κατάσταση που επικαλείσαι; Λήμματα που ενώ μπορούν να καλύπτονται από την καταχώριση του λεξικογραφικώς ενδιαφέροντος συνθετικού, εντούτοις εμφανίζονται αυτούσια, αν και λέγονται λίγο ή καθόλου; Γιατί εδώ κάνεις λίστα με το "σταλινοχαμουρέματα" και το "σταλινοτσαουσεκικός" γι' αυτό...

Βέβαια το OED δεν είναι αντίστοιχο του slang.gr. Σε εμάς υπάρχει οπωσδήποτε μια μεγαλύτερη άνεση και χαλαρότητα. Ακόμα όμως και σχετικώς αντίστοιχο λεξικό να φέρεις ως παράδειγμα (π.χ. το urban dictionary), ποιες είναι οι πολιτικές του στα αντίστοιχα προβλήματα; Είναι καλύτερες οι λύσεις του; Γιατί;

Η πρώτη σελίδα του slang.gr και το counter δίνουν κατεύθυνση σε εσένα; Τότε γιατί επιζητείς τις βαθμολογίες που δεν υπάρχουν πια, ούτε στην πρώτη σελίδα ούτε πουθενά στο σάιτ;

Βασικά θα μπορούσα να συνεχίσω και στα άλλα που λες σαν επιχειρήματα (ποιο προσωπικό ζήτημα; γράφεις δημόσια στο σάιτ που είμαι μέλος και συντονιστής και μιλώ για αυτά σου τα κείμενα - σε τι ολισθαίνουμε; στην μη καταγραφή ανύπαρκτων λημμάτων; στον περιορισμό της κατάχρησης της άμεσης δημοσιότητας του σάιτ για να έχουν 2-3 μέλη ευρύχωρο σε πλήθος χαρακτήρων πολιτικό τουήτερ και μεγαλύτερο κοινό; - δεν "έχετε μείνει" μόνο οι αφεντιές σας που γράφετε σε αυτό το σάιτ, αλλά ίσως δεν το προσέξατε), αλλά δεν ξέρω, θα είχε κανένα αποτέλεσμα;

Εσύ θέλεις να γράφεις αυτό που θέλεις να γράφεις κι αν κάποιος εκφράσει αντίθεση, νομίζεις ότι σου κάνει προσωπική επίθεση.

Κάνε και λίγο κράτει, κράτα ένα μέτρο, αυτό. Δεν είναι επιστήμη το ρημάδι, απλό είναι. Πες τα στα σχόλια, πες τα στο φόρουμ, έχει σημασία αν λέμε, τι λέμε και πού το λέμε - επικυρώνει ή ακυρώνει τη λειτουργία του σάιτ τόσο για τον καθένα μας, όσο και για τα άλλα μέλη.

Βασικά, αν πρόσεξες, σου λέω τα ίδια πράγματα που σου είπα με το πρώτο μου σχόλιο.

Edited by MT :
Διόρθωση τυπογραφικού.
#6
σφυρίζων

Ναι, βασικά λες τα ίδια πράματα.

Η μέθοδος της βαθμολογίας του παλαιού σάη δεν ήταν τέλεια, αλλά αήζω ότι αποτελούσε ένα λειτουργικό μπούσουλα για την αξιολόγηση των λημμάτων δεδομένου του «νόμου των μεγάλων αριθμών» που αφαιρεί τις στρεβλώσεις σε λήμματα με μεγάλο αριθμό αξιολογήσεων. Κάποια μέλητης σ.ο. (ο dik, o ΡΤΠ, ο acg, η αφεντιά μου...) χύσαμε κάμποσο ιδρώτα για να την διατηρήσουμε την αξιολόγηση όσο το δυνατόν πιο αδιάβλητη, με την χρήση έξυπνων εργαλείων που σχεδιάσε ο dik για να απομονώνονται κακόβουλες (προς «οχθρούς») αλλά και υπέρμετρα καλόβουλες (προς "φίλους και συγγενείς") βαθμολογίες. Το δε «σλανγκόμετρο» (που πάλι με πολύ μεράκι σχεδίασε ο dik) και βασιζόταν στην βαθμολογία έτυχε επιδοκιμασίας και από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τέσπα δεν παρελθοντολογώ άλλο, αλλά θεωρώ άκυρο να αδειάζετε μια ολόκληρη εποχή του σλανγκρρ για την οποία πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν σκληρά και με μεράκι. Αντιλαμβάνομαι πάντως ότι η επόμενη μέρα της αξιολόγησης που αρκετοί σλάνγκοι επιζητούν (αν υπάρξει) θα έχει διαφορετική δομή. Εκτιμώ πάντως και ευγνωμονώ το γεγονός ότι η τότε βαθμολογία με κατέτασσε συστηματικά δίπλα σε θεούς όπως το Ponyroskylo και τον acg.

Δεν θα αποκαλύψω την ταυτότητα του μέλους της σ.ο. που με παρότρυνε να αποδελτιώσω την σλανγκ του Εμπειρίκου διότι δεν το έκανε δημοσίως. Ρώτα αν θες, δεν είστε και πολλοί, σίγουρα θα το επαληθεύσει. Και φυσικά δεν «βάρυνε ο λόγος του συντονιστή» αλλά ο λόγος ενός ανθρώπου που χαίρει της φιλίας, της εκτίμησης και του σεβασμού μου.

Ακούω καλόπιστα την κριτική σου στα λήμματά μου (ότι πιχι σε μαξιμαλιστικά λήμματα ομπρέλα καταγράφω λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται ευρέως), αλλά πολύ απλά δεν συμφωνώ μαζί της. Η γνώμη παραμένει γνώμη σου, δεν μπορείς να απαιτείς ντε και καλά ο άλλος να συμμορφωθεί με αυτήν εάν διαφωνεί. Unless I am missing something, που λένε και στα Άνω Σέκλανα.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι πολλοί σλάνγκοι δεχόμαστε προσωπικές επιθέσεις από μέλη της σ.ο., πράγμα που συχνά έχει επισύρει και την αγανάκτηση άλλων σλάνγκων - θα μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου. Να πω μερικά πρόσφατα παραδείγματα;

  • Στο λήμμα μικρομηκάς έγραψα ένα εντελώςκαλόπιστο λεξικογραφικό σχόλιο, για το οποίο δέχτηκα την αντανακλαστική σου κατηγορία «προκαλείς;» Ο Χαλικούτης έσπευσε να καυτηριάσει την αντίδρασή σου ως άκομψη. Όταν η σ.ο. διάβασε προσεκτικότερα την στιχολυθία και αντιλήφθηκε την πατάτα, τόσο το σχόλιό μου όσο και η απάντηση του Χαλικού διαγράφτηκαν με συνοπτικές για να μαζευτεί το ρεζιλίκι.

  • Στο λήμμα μου κάνω αντ, ο Jesus μου εξαπέλυσε σειρά προσωπικών επιθέσεων τ. «ξέρω τι πόλο βαράς», «σεξισμό επιπέδου Χ.Α.» με αποτέλεσμα να δεχθεί κριτική από donmhtso, soulto και dryhammer.

  • Στο φόρουμ ο Jesus μου προσέβαλε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια γράφοντας «το μέτρο κ η ρέγουλα δεν είναι καθόλου αυτονόητα από κάποιον που δεν μπορεί να γράψει ένα ποστ χωρίς αστειάκια για γκεϋλίκια»...

Πες μου με το χέρι στην καρδιά, νομίζω απλώς ότι τα παραπάνω είναι προσωπικές επιθέσεις και δίκη προθέσεων; if it looks like a duck, if it walks life a duck, and if it quacks like a duck then its a duck!

#7
patsis

Να, κατάλαβες τώρα; Επειδή άλλος συντονιστής έκανε το λάθος να σβήσει τη στιχομυθία, αναγκάζομαι τώρα να εξηγήσω τον εαυτό μου. Και λέω "λάθος" γιατί, ενώ θεώρησε ότι τα σχόλια αυτά ήταν "λειτουργικώς" περιττά (και σεβαστή η γνώμη αυτή αν και διαφωνώ), ήταν φανερό σε μένα ότι πιθανώς να προσπαθούσες να αποδώσεις άλλα κίνητρα και πλαίσιο σε αυτήν τη διαγραφή (εσείς νομίζω το λέτε "δίκη προθέσεων"). Όπως και τελικά έκανες. Και να πεις μάλιστα ότι πήρε θέση και άλλο μέλος, ο xalikoutis, που όμως δεν πήρε. Από πού τα βγάζεις αυτά ήθελα νά 'ξερα, τα δημιουργείς συνειδητά ή τα θυμάσαι λάθος αλλά δεν σε ενδιαφέρει και τα δημοσιοποιείς σαν αλήθειες;

Τέλος πάντων. Στο περιστατικό που λες είχα λόγο να πω ότι ακριβώς είπα και να συνεχίσω όπως ακριβώς συνέχισα, όταν μου απάντησες (θυμάσαι άραγε;).

Λοιπόν, για να ολοκληρώνουμε, οι πρόσφατες παρεμβάσεις μου ήταν μια προσπάθειά μου να σου πω κάποια πράγματα ανθρώπινα και στα ίσα, αλλά είσαι πολύ ισχυρογνώμων και ανακατώστρας και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε χωρίς να μπλέκεις γενονότα, απόψεις και πρόσωπα που εγώ δεν έθιξα.

Θα πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός ότι η κοινότητα του SLANG.gr έχει κάποιους κανόνες και κάποια άτομα που φροντίζουν να επιβάλλονται αυτοί οι κανόνες. Το ότι προσπαθούμε να μην επικαλούμαστε κάθε τρεις και λίγο τους κανόνες δε σημαίνει ότι αυτοί δεν υπάρχουν ή ότι δεν ενδιαφερόμαστε για την εφαρμογή τους - αντίθετα θεωρούμε προτιμότερο να προσπαθήσουμε να σταθούμε από την ίδια πλευρά, ως μέλη που είμαστε όλοι και ως συνεργάτες (γιατί όχι και ως πιθανοί φίλοι) να μιλήσουμε για την ουσία αυτών που μας φαίνονται προβληματικά.

Όταν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, δεν θα φάμε τη ζωή μας να βρίσκουμε documentation (και να το επιδείξουμε σε ποιον; γιατί;) για το πώς έβρισες χυδαία τη Galadriel, πού και πώς προσέβαλες απρόκλητα άλλα μέλη ("για πλάκα" ξέρω...), πόσα (αμέτρητα) σχόλια δικά σου και άλλων ως συντονιστής διέγραψες, παραποίησες, άλλαξες τη σειρά τους ώστε να φανείς ωραίος (κι αυτά "στ' αστεία"), πόσες αμέτρητες φορές ως συντονιστής έκανες μονομερείς ενέργειες, τις οποίες τώρα ανακαλύπτεις εκεί που δεν υπάρχουν και γίνεσαι διαπρύσιος επικριτής τους, πόσα αφόρητα άσχετα links σε φραπέδες κλπ προσέθεσες σε ορισμούς μελών που καμία σχέση δεν είχαν με αυτήν την "πλάκα" και μερικοί την απεχθάνονταν...

Πολλά.

Αναλογίσου σε παρακαλώ τι έγινε πριν και θυμήσου το στο μέλλον, εγώ σου ζήτησα μόνο να κρατήσεις ένα μέτρο στη λημματογράφηση.

Αυτήν την φορά όμως δεν σου είπα τα ίδια, έτσι δεν είναι;

#8
dryhammer

η "κριτική" μου ήταν προς ΟΛΟΥΣ.-

#9
Khan

Σταλινοτζαπόνι

#10
Khan

Σταλινομέταλ σταλινοκαρτούν