1. Συνουσιάζομαι (ενεργητικά). Συνώνυμα: πηδάω, γαμάω.
  2. Νικώ, κερδίζω (παιχνίδι, αντίπαλο).
  3. τα παίρνω (στο κρανίο), βλέπε αντίστοιχο λήμμα
  4. με παίρνει (ενν.: να κάνω κάτι) (απρόσωπο): εμπίπτει στις δυνατότητές μου, μπορώ να κάνω κάτι, αν κάνω κάτι δεν θα έχω συνέπειες.
  1. Τι τσουλάρα η Φιφή ρε σύ... Την παίρναμε επί τρεις ώρες χθες με τον Φίφη ώσπου κλατάραμε, και μετά ήθελε κι' άλλο!

  2. Άσε, δεν γουστάρω πάλι τάβλι. Έχω να σου πάρω παιχνίδι από του αγίου πούτσου.

  3. Φούλα, άσ' τις γκρίνιες και κάτσε φρόνιμα μην τα πάρω καμιά ώρα!

  4. — Σε κοζάρει άσχημα, μαλάκα. Γιατί δεν της τα ρίχνεις;
    — Δεν με παίρνει ρε... Δεν βλέπεις που την περιτριγυρίζουν οι σωματοφύλακες;

Δες και δε με παίρνει, όσο με παίρνει.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Cunning Linguist

Κι αυτός ο ορισμός έκτακτος! :)

#2
allivegp

Και τον παίρνω (τον υπνάκο).

#3
aias.ath

Με το σχοινάκι της έδεσε τα χέρια πίσω στην πλάτη κι εκεί, πανω στα υγρά της την πήρε άγρια. Τον δονητή της τον έβαλε στον κώλο και την γαμούσε δυνατά.

(Aπό την καταργηθείσα σελίδα /index.php;option=comhttp://www.flock.gr/_content&task=view&id=1360&Itemid=2 (port 80) του Flock.gr).
Για το μονοτονικόν απολογούμαι, έγραφον όμως από δανεικό PC.

#4
Galadriel

...και για άλλη μια φορά το ερώτημα, που τόσες φορές συζητήθηκε και απάντηση δεν πήρα, το «θέλω να σε πάρω» σημαίνει θέλω να σε γαμήσω ενεργητικά, ή παίζει και στο παθητικό του θέλω να σε εισπράξω σε φάση;

#5
MXΣ

Mια φίλη μου, έλεγε συνέχεια το «σ'έχω πάρει εσένα;» σε στυλ χαριτωμενιάς. Όταν τελικά «με πήρε» δεν είχε το «πάρσιμο» τίποτε το διαφορετικό από ένα κανονικό πάρσιμο. Άρα, ναι, σημαίνει και το παθητικό.

Αλλά γιατί δεν μας λένε τα κοριτσάκια καλύτερα;

#6
MXΣ

A και το «θα με πάρεις;», «θα σε πάρω» με την έννοια του γαμεύομαι και το «πάρε μου μία» με την έννοια του τραβάω φωτογραφία ή και του «τον παίρνω στο στόμα», πιπέρι, πιπέρι στο πυρ το εξώτερο....

#7
aias.ath

@Μεσούλα
Το «θέλω να σε πάρω», το «σε έχω πάρει εσένα;» κττο, όταν εκφέρονται υπό γυναικός, εντάσσονται στο επιθετικό γυναικείο πλαίσιο, που τείνει να κυριαρχήση, ή, όπως λέει και ο έγκριτος ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιοσαφάτ, έχει ήδη κυριαρχήσει στις μικρές ηλικίες. Οι εκφράσεις αυτές δείχνουν κατά κάποιον τρόπον τη γυναίκα που απαιτεί, αντί να συντονίζεται. Πχ «Σε γουστάρω, πάμε τώρα στην τουαλέττα». Συχνή έκβασι: Κλακάζ του υδραυλικού συστήματος του πιτσιρικά...

#8
Galadriel

Οφκόρς, να τον αγκαλιάσει από πίσω εκεί που πίνει αμέριμνος το ποτό του, να τον φιλήσει στο λαιμό και να του ψιθυρίσει στο αυτί «μμμ αν ήξερες πόσο θέλω να σε πάρω...» και να πάθει κλακάζ του υδραυλικού συστήματος. Δε νομίζω Τάκη. Το πρόβλημα είναι κατά πόσο αυτή η έκφραση μπορεί να σημαίνει θέλω να βάλω ένα λουριδάτο και να σε πάρω ενεργητικά οπότε και κλακάζ.

#9
vikar

Σχετικά με το ερώτημα της Γκαλάς, περι παθητικότητας ή ενεργητικότητας του «παίρνω ίσον συνουσιάζομαι», γράφει ο Πετρόπουλος στα «Καλιαρντά»:

παίρνω· δέχομαι να συνουσιασθώ (παθητικώς) με κάποιον, συνουσιάζομαι (παθητικώς) με κάποιον· το ρήμα χρησιμοποιείται μόνον απο κίναιδους και ποτέ απο επιβήτορες κιναίδων, και, συνήθως, ενάρθρως και σε ιστορικό χρόνο (π.χ. τον πήρα).

Να πώ κι' εγώ πάντως, οτι το σήμερον ημέρα (πού 'χουν όλα ισοπεδωθεί και φορέσανε αι τσούπραι πανταλόνια και λοιπά και λοιπά) το ρήμα λέγεται καί με τις δύο σημασίες, τουλάχιστον σε ετερό κύκλους. Σε ομό, δέν ξέρω αν εξακολουθεί να ισχύει αυτό που γράφει ο Πετρόπουλος.

Πρέπει βέβαια να βρούμε και παραδείγματα, για το πλήρες του πράγματος...

#10
Khan

Γκράφιτι στη Θεσσαλονίκη, Κύμινα