Παράφραση της λέξεως Ιλλουμινάτι («πεφωτισμένοι», βλ. γνωστή νουβέλα του Dan Brown) σε συνδυασμό με το γνωστό Κυπριακό τυρί χαλούμι.

Χαλουμινάτι αποκαλούνται τα κλειστά λόμπι που σχηματίζουν (τρεντόπουστες συνήθως) Κύπριοι φοιτητές οι οποίοι ερχόμενοι στην Ελλάδα για κάποιον ακατανόητο λόγο κάνουν παρέα μόνο μεταξύ τους, πίνουν καφέ μόνο μεταξύ τους, συζητάνε μόνο μεταξύ τους και γενικώς πραγματοποιούν την οποιαδήποτε κοινωνική τους δραστηριότητα αποκλειστικά με ομοεθνείς τους, θυμίζοντας έντονα μασονική στοά.

Αυτό που επίσης προκαλεί εντύπωση είναι ότι όλες αυτές τις δραστηριότητες τις κάνουν δημόσια με τρόπο μάλιστα συχνά παρεξηγήσιμο μιας και δίνουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τριγύρω τους. Κοινώς γράφουν τον περίγυρο στα αρχίδια τους τα μαλλιαρά. Αυτή η ενέργεια βέβαια, συμβαίνει σαφώς και αμφίδρομα από τον περίγυρο προς τους χαλουμινάτι.

Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι χαλουμινάτι (και όχι χαλουμινάτοι) αποτελείται από ένα εκρηκτικό μείγμα ακατανόητων Κυπριακών με ολίγη από βλαχο-Αγγλικά. Οι διάλογοι πραγματοποιούνται σχεδόν πάντα σε αυξημένη ένταση, πολύ πάνω από το κανονικό (ο κάθε χαλουμινάτoυς συνήθως γκαρίζει σε μια τάξη των 20-30dB παραπάνω από έναν μέσο άνθρωπο). Τα δυο παραπάνω χαρακτηριστικά συμβαίνουν ταυτόχρονα και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα είναι να καθίσταται αδύνατη η συνύπαρξη με κάποιον άτυχο που δεν ανήκει στο εν λόγω λόμπι.

Τα συμπτώματα που έχουν καταγραφεί από προσπάθεια παρακολούθησης συνεστίασης χαλουμινάτι σε κάποιο δημόσιο η μη χώρο από έναν μη-μυημένο με ρεκόρ αντοχής τα 8 λεπτά είναι:

1-2': Παράξενο βλέμμα, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται ελαφρώς,

2-4': Ελαφρύ χαμόγελο, παλμοί σταθεροί,

4-5': Στιγμιαίο έντονο γέλιο, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, ο μη-μυημένος αρχίζει να νιώθει μια ψεύτικη ευεξία,

5-6': Σημάδια εκνευρισμού, οι παλμοί αυξάνονται,

6-7': Ο εκνευρισμός τείνει να οδηγήσει ραγδαία σε εγκεφαλικό επεισόδιο, οι παλμοί αυξάνονται πλέον επικίνδυνα,

7-8': Τάση για εμετό, έντονος πονοκέφαλος, συνήθως το θύμα εγκαταλείπει άρον-άρον το χώρο προκειμένου να βρεθεί σε απόσταση ασφαλείας από τη συνεστίαση των χαλουμινάτι.

-Τι έγινε ρε Σταύρο;
- Άσε ρε συ έπεσα σε παρέα χαλουμινάτι μέσα στο μετρό, και μετά είχα πονοκέφαλο για το επόμενο δίωρο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο ψώλαρχος είναι αυτός που όχι μόνο έχει αναγάγει την μαλακία σε τέχνη αλλά επιδίδεται συνεχώς και καθημερινά σε διάφορες ψωλιές με τέτοια πειθαρχία που θα εντυπωσίαζε και τον διοικητή του Κ.Ε.Ε.Δ (Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων).

Χαρακτηριστικό του ψώλαρχου, η απάθεια που δείχνει στην ομήγυρη μετά το πέρας της εκάστοτε αποστολής (ψωλιάς). Ο συνειδητοποιημένος ψώλαρχος δεν παίρνει ποτέ αιχμαλώτους (η ψωλιά που θα κάνει είναι σχεδόν πάντα critical) και μάλιστα δεν του περνάει ποτέ από το μυαλό ότι η πράξη του έχει καταστροφικές συνέπειες για τους γύρω του, ενώ ενίοτε μάλιστα πιστεύει ότι λειτουργεί για χάρη της μακροημέρευσης και ευδαιμονίας ημών.

Φήμες λένε ότι μπορείς να τον αναγνωρίσεις εύκολα από τις 2 φλόγες και την χρυσή ψωλή που έχει στο πέτο του, όμως επειδή δεν υπάρχουν επίσημες μαρτυρίες για κάτι τέτοιο, είναι πιθανότερο να τον αναγνωρίσετε πχ. στο πρόσωπο του ταρίφα που αλλάζει λωρίδες απροειδοποίητα και άνευ φλας, στο πρόσωπο του δημάρχου που θα υπογράψει μια σύμβαση η οποία θα αλλάξει προς το χειρότερο τη ζωή των κατοίκων του δήμου του για τα επόμενα 43 χρόνια, στο πρόσωπο του μπάτσου που θα σε γράψει χωρίς κανένα λόγο και θα σου κάνει και μάθημα περί συμπεριφοράς από πάνω, κτλ.

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να συγχέεται με τον απλόψωλίστα, ο οποίος είναι κάμποσες κατηγορίες κάτω στην ιεραρχία. Το κοινό τους σημείο είναι ότι και ο ψώλαρχος από ψωλίστας μάλλον ξεκίνησε κατά πάσα πιθανότητα.

Η παραδοχή δε, του να γεννηθεί κάποιος απευθείας ψώλαρχος προκαλεί ρίγος ακόμα και στη σκέψη και δεν επιβεβαιώνεται, αλλά και δεν μπορεί (τουλάχιστον) επιστημονικά να αποκλειστεί.

- Καλά, τις προάλλες στην Βουλιαγμένης μού μπήκε ένας ταρίφας από δεξιά σφήνα χωρίς φλας ...
- Έπεσες μάλλον σε μεγάλο ψώλαρχο...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έτσι αποκαλείται όποιος ασκεί την μεταφυσική τέχνη της κοπρομαντείας, υποβοηθούμενος από την οξεία του όσφρηση σε συνδυασμό με το βοηθητικό μέσο, τα λογής-λογής βρωμερά και δυσάρεστα ανοσιουργήματα (ευκοίλια και μη περιττώματα, κ.α.) των οποίων η φρεσκάδα καθιστά ευκολότερο το έργο του.

Να σημειωθεί τέλος ότι το μέσο θα πρέπει να παραγωγής του ενδιαφερομένου, αντιθέτως ο κοπρομάντης ενδέχεται να προβεί σε προβλέψεις για κάποιον άλλον. Στην τελική, άνθρωπος είναι και αυτός - τα νύχια του να μυρίσει;

Εκ των: κόπρανα, μαντεύω.

- Ο κοπρομάντης Tamara οσμίζεται το μέλλον σας.
Μόνον σε κλειστούς χώρους.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Συνώνυμο του γαμιάς, αλλά με ένα άγγιγμα μπέσας και ωμής θυμαρίσιας βαρβατίλας επιπλέον, πράγμα που του προσδίδει (όσο να πεις...) μια αίσθηση μεγαλοπρέπειας παραπάνω σε σχέση με τον απλό γαμιά.

Το λήμμα απαντάται σε κασέτες αρχής δεκαετίας '90 με τηλεφωνικές φάρσες αγνώστου προελεύσεως, οι οποίες πιθανώς έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής. Επιπλέον χαρακτηριστικό του γαμιολάντρα αποτελεί το γεγονός ότι έρχεται για να επιτελέσει τον σκοπό του και συνήθως το καταφέρνει.

Εις την ξενική θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για τον περιβόητο γαμιά King Size, όμως το θέμα απασχολεί ακόμα την γλωσσολογική κοινότητα και από ό,τι φαίνεται θα την απασχολεί για καιρό.

- Ναι;... Την Ελευθερία θα ήθελα...
- Ποιος είστε;
- Εγώ είμαι, ο γαμιολάντρας της.
- Τι πράγμα;;;
- Είμαι ο γαμιολάντρας της κυρία μου και αν θέλετε γίνομαι και δικός σας.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο έχων εξωτερική εμφάνιση θαμώνα παρακμιακής ταβέρνας 30ετίας, θυμίζοντας έντονα εξωτερικά φυσιογνωμίες τύπου Λάζαρο Λέσιτς και πιο πρόσφατες, τύπου Φερνάντο Σάντος.

Η προσωπικότητα αυτού που φέρει το χαρακτηρισμό ταβερνόφατσα είναι εμποτισμένη με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συναντάς σε μεγάλες ποσότητες στον τύπο που κάθεται στο διπλανό τραπέζι στην χασαποταβέρνα της γειτονιάς σου - ξερολισμός, ακατάσχετη βωμολοχία και φλυαρία κτλ...

- Πάμε να δούμε το ντέρμπυ στο γνωστό Sport Cafe; - Μπα... Δε γουστάρω... - Γιατί ρε; - Γιατί μαζεύει τελευταία κάτι ταβερνόφατσες που την έχουνε δει Μουρίνιο...

Δες και -φατσα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified