Παράφρασης της γνωστής ρήσης του Τζίζα «O αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλλέτω» που σημαίνει ο αναμάρτητος ας ρίξει πρώτος τον λίθο.

Λέγεται για τα άτομα που ζαλίζουν με ηθικές παρατηρήσεις τους άλλους και έχει χιομοριστική διάθεση. Ακόμα λέγεται για να συνετίσει τους υπερβολικά καλοπροαίρετους καθώς ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος . Άλλωστε το βίωσε στο πετσι του και ο Ιησους (στα σλανγκικά Τζίζας).

  1. - Δεν έπρεπε να πάρεις το 1 ευρώ που δεν σου άνηκε απο τον μπακάλη.
    - Αφού μου το έδωσε μόνος του
    - Έκανε λάθος στο μέτρημα, έπρεπε να το δώσεις πίσω.
    - Ο αναμάρτητος πρώτος λιθοβολείται, που λέει και ο Τζίζας.
    - Λάθος κάνεις, δεν το είπε έτσι.
    - Ε, όπως το 'πε.

  2. - Σου χρωστά ο άλλος 600 Ευρώ, γιατί δεν το τα ζητάς;
    - Ε μωρέ, μου λέει οτι πεινάν οι γάτες του και δεν έχει χρήματα να τους κάνει oύτε περμαναντ και τον λυπάμαι.
    - Καλά, ασε τα ψυχοπονιάρικα γιατί ο αναμάρτητος πρώτος λιθοβολείται. Εδώ εσύ δεν χεις να πληρώσεις λογαριαμούς, ρε ζούδι.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χαρακτηρισμός για γυναίκα η οποία είναι μεν γαμεύσιμη, αλλά ούτε ιδιαίτερα όμορφη είναι, ούτε ιδιαίτερα έξυπνη ή γοητευτική. Δηλαδή είναι μετά βίας κατάλληλη να ευχαριστηθεί όλη η παρέα και οπωσδήποτε ακατάλληλη για καταστάσεις σύνθετου ατομικού.

Προήλθε η φράση από το θρυλικό «κρασί της παρέας» το οποίο είναι μόνο για να το βάλεις στη σαλάτα. Μπορεί να εννοηθεί για οποιοδήποτε αντικείμενο χαμηλής ποιότητας, με το οποίο κουτσά στραβά κάνει κανείς τη δουλειά του.

- Δες τη Σούλα φίλε! Έχει εκπληκτικό κώλο.
- Ναι αλλά από πρόσωπο άσ'τα να πάνε. Της παρέας γενικότερα η τύπισσα, και δεν με ψήνει!
- Έτσι σκέφτεσαι, γι' αυτό έχεις 35 χρονάκια αγαμίας, στραβάδι!

(από Vrastaman, 10/05/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παράγεται από την λέξη τσαχπίνης και την πορτογαλική κατάληξη -inio (μετάφραση -ούλης) που δηλώνει καταγωγή ή στυλ βραζιλιάνικο.

Χαρακτηρισμός για ποδοσφαιριστές που, ενώ φαινομενικά μιλάν στο τόπι, επί της ουσίας δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα, με τα παρακάτω γνωρίσματα. Η θέση τους βρίσκεται κοντά στη γραμμή του πλαγίου άουτ (σλανγκιστί «ασβέστης»), θεωρούνται διεμβολιστές και ωραίοι ντριπλέρ, και πάντα μα πάντα είναι κάτω του μετρίου και του αναμενόμενου.

Συνήθως κατάγονται από την Βραζιλία, αλλά όχι πάντα. Καθυστερούν όσο δεν πάει άλλο το παιχνίδι της ομάδας τους και, τις περισσότερες φορές, αντί να περνάν τον αντίπαλο τρώνε σαβούρντες περιμένοντας μάταια το κοράκι να σφυρίξει. Δεν δίνουν πάσα ούτε από το δεξί πόδι στο αριστερό. Τα βάζουν με τον κακό προπονητή που δεν τους εμπιστεύεται και οι περισσότεροι λένε για αυτούς «Αν είχε μυαλό αυτός θα έκανε καριέρα».

- Έμαθες τον καινούριο Βραζιλιάνο εξτρέμ που πήρε η ομαδάρα;
- Ναι μωρέ, σιγά τα λάχανα. Άλλος ένας τσαχπίνιο που θα μας ζαλίσει τα ούμπαλα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η φράση αυτή ακούγεται πολύ στα γήπεδα (κυρίως στα δρομικά αθλήματα) και έχει να κάνει με το πολύ άχαρο τρέξιμο του δρομέα λόγω κούρασης ή λόγω τεχνικής ανεπάρκειας.

Διάλογος Προπονητή Αθλητή μετά από αγώνα:
- Γαμώ το κεφάλι σου, δε σου είπα να μην πας πρώτο 400άρι κάτω από 58'';
- Ρε κόουτς ένιωθα δυνατός, το 'χα.
- Άμα το 'χες γιατί πατούσες σταφύλια στα τελευταία μέτρα και με έκανες πάλι ρεζίλι;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified