Λέγεται για τον ελληνικό πρωταθλητισμό και δη στις Ολυμπιάδες. Μετά τον κλαυσίγελω για την ρόδα, τσάντα και κοπάνα του Κώστα Κεντέρη- Σταμάτη Γαρδέλη και της Κατερίνας Θάνου - Σοφίας Αλιμπέρτη, το 2004 από το Ολυμπιακό χωριό και το θρίλερ με το ατύχημα και το ΚΑΤ, όπου όντως είχαμε και ρόδα και κοπάνα, και ντόπα!

Γενικά, παίζεται ένα κρυφτούλι από πολλούς Έλληνες (και όχι μόνο) αθλητές από τους ελεγκτές, απλώς με τους Έλληνες αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο είναι πιο διασκεδαστικό, γιατί εδώ οι ολυμπιακές πρωτιές λειτουργούν ως εθνοστεντόν, λ.χ. με Χαλκιά ή με το τημ του Ιακώβου. Και όλοι (σχεδόν) οι φορείς συμπεριλαμβανομένου του κράτους και των πολιτικών αρμοδίων χειρίζονται το θέμα με την ίδια ελαφρύτητα και χαβαλέ αλά Γαρδέλη και Αλιμπέρτη.

(Από βλόγιον, παραθέτω εν εκτάσει, λόγω ενδιαφέροντος):
Ρόδα, Ντόπα και Κοπάνα
Πέρα από όλα αυτά όμως ενδιαφέρον σε αυτούς τους ολυμπιακούς είχε η μερική αποκάλυψη της έκτασης του ντοπαρίσματος σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Λέω «σε επίπεδο πρωταθλητισμού» γιατί η ντόπα είναι τόσο διαδεδομένη σε όλες τις ηλικίες αθλουμένων, που αν ψάξει κανείς σοβαρά θα την βρει ακόμα και σε επίπεδο π.χ. τοπικών πρωταθλημάτων τένις εφήβων. Η υπόθεση αυτή είναι δύσκολο να πάρει έκταση, βέβαια, χωρίς να οδηγήσει σε κατάρρευση ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνικού - και βέβαια και του παγκόσμιου - αθλητισμού.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Προσωπικά δεν με πειράζει αν ο τάδε ή ο δείνα αθλητής ντοπάρεται. Με ενοχλεί η υποκρισία του να λέει ότι είναι καθαρός/η ενώ ντοπάρεται και να ομνύει στο Ολυμπιακό πνεύμα και στα «Ελληνικά ιδεώδη» ή σε κάτι εξίσου ασυνάρτητο. Το παραμύθι και το παραμύθιασμα με ενοχλεί. Και με ενοχλεί γιατί αν γινόταν δύο παράλληλοι Ολυμπιακοί οι μεν με καθαρούς και οι άλλοι με ντοπαρισμένους, οι δεύτεροι θα συγκέντρωναν το είδος του αρρωστημένου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η γενειοφόρος γυναίκα και το παιδί με τα τρία χέρια, αλλά ο κόσμος θα παρακολουθούσε με πραγματικό ενδιαφέρον τους πρώτους, παρότι ο Ολυμπιονίκης στα 100 θα έκανε 10.10 και όχι 9.80. Γενικώς προτιμούσα τους Ολυμπιονίκες όταν δουλεύαν σε πραγματικές δουλειές και έκαναν αθλητισμό από μεράκι (όπως, ειρήσθω εν παρόδω, οι δύο Έλληνες καταδύτες που πήραν το χρυσό).

Στην περίπτωση της Ελλάδας η κυριαρχία της ντόπας ήταν πολιτική επιλογή συσχετισμένη με την προσπάθεια ανάληψης των Ολυμπιακών (τόσο το 96 όσο και το 04), η οποία οδήγησε σε ένα πρωτότυπο μοντέλο ντοπαρίσματος που συνδύαζε δημιουργικά την Ανατολικογερμανική κρατική παρέμβαση, με την Αμερικάνικου τύπου διαφημιστικής υποστήριξη.

Ρόδα, ντόπα και κοπάνα! (από Hank, 19/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση των μποντιμπιλντεράδων για τις περιόδους που κάνουν προπόνηση με στόχο την αύξηση του μυικού τους όγκου (αυξάνοντας τα κιλά και μειώνοντας τις επαναλήψεις). Είναι η κατεξοχήν περίοδος της πρωτεΐνης, της κρεατίνης, των αμινοξέων και όλων των άλλων φυσικών προϊόντων σε χάπια που καταναλώνουν οι εν λόγω αθλητές. Όσο φτάνουμε δε σε επαγγελματικό επίπεδο οι μποντιμπιλντεράδες σε περίοδο όγκου, εκτός από τα στεροειδή αναβολικά που παίρνουν, τρώνε και ό,τι σαβούρα βρουν μπροστά τους και γεμίζουνε λίπος γιατί έτσι χτίζουν και περισσότερους μυς. Το λίπος αυτό θα το χάσουν στην επόμενη φάση, όταν θα είναι στη γράμμωση, οπότε θα ψωμολυσσάνε, θα τρέφονται με χάπια υποκατάστατα γευμάτων και θα πίνουν αποσταγμένο νερό με το σταγονόμετρο, προκειμένου να στεγνώσουν και να φαίνονται εντυπωσιακοί στις επιδείξεις των αγώνων. Από όλα αυτά συμπεραίνουμε ότι το μπόντι μπίλντινγκ σε επαγγελματικό επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με σωματική υγεία και λοιπές βλακείες... Αυτά είναι για τις αδερφές!

Πολλές φορές λέγεται και ειρωνικά ή αστεία από ή προς άτομα λαίμαργα ή με περιττά κιλά...

  1. (απόσπασμα από τη γνωστή φάρσα σε πισωγλέντη, του 2007... ΤΕΛΟΣ!)
    - Για πες μου... Δεν μου είπες πόσα κιλά είσαι...
    - Πόσα κιλά είμαι; Τώρα μωρό μου είμαι στον όγκο, και είμαι γύρω στα 75...

  2. - Τι γίνεται ρε μαλάκα; Δεν έχεις αφήσει μελομακάρονο για μελομακάρονο!
    - Ε, είμαι στον όγκο...!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified