Το τηλέφωνο, ειρωνικά. Χιούμορ περασμένων δεκαετιών, όταν δεν είχαν όλα τα σπίτια τηλέφωνο. Εμπνευσμένο από την ονομασία της γερμανικής μάρκας Telefunken.

Πατέρας:
- Γιααα πιάσε μου το τελεφούνκεν ρε συ Αντώνη, να πάρω τη μάνα σου να δω αν έρχεται;...
Αντώνης (στην εφηβεία, ντρέπεται πολύ όταν ο πατέρας του λέει κοτσάνες):
- Αμάν ρε μπαμπά, πάψε να το λες έτσι, μπλάκμπερι το λένε σου έχω πει!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είναι τα θηλυκά lol πια βαριά από τα απλά lol μαζεμένα μαζί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να εκφράσει την κατάσταση του παθόντα ύστερα από πολύ γέλιο, όπου χαχανίζει ακόμα ανά τακτά διαστήματα.

- Χιιχιχιχιχι... (παύση)... τοοον μαλάκα τι είπε... ΧΑ... (παύση) χχιχιχιιχ... χιχιχιχι (παύση)...
- Ρε μαλάκα. Ο Κώστας πέθανε στο γέλιο πριν και τώρα κάνει λόλες!

Βλ. και lol, λολ, lol-some, lol-οκαύτωμα, rotf-lol, LMFAO κ.λπ., lolen, λολάρω

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μειωτικός/προσβλητικός χαρακτηρισμός για άτομα τα οποία επιδεικνύουν μια παράξενη ή ασύμβατη συμπεριφορά ως προς το γενικό περιβάλλον και ειδικότερα μανιώδη ενασχόληση με αντικείμενα ή θέματα διανοητικού/πνευματικού περιεχομένου, τεχνολογίας και αντίστοιχων παιχνιδιών (ηλεκτρονικών και μη). Η πιο άμεση απόδοση στην Ελληνική είναι: σπασίκλας, χωρίς να έχει όμως το “βάθος” της λέξης Geek (όπως φαίνεται παρακάτω), καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εμμονής του σπασίκλα περιορίζεται στον ακαδημαϊκό τομέα.

Η λέξη στην Αγγλική θεωρείται 100% slang.

Γλωσσολογικά, η λέξη βρίσκεται στην Αγγλική: βλάκας/ηλίθιος (fool), Γερμανική: αλλόκοτος (freak), Ολλανδική: τρελός (gek), και Αλσατική διάλεκτο: Gickeles. Λόγω της παλαιότητας της λέξης, ο ορισμός της έχει αλλάξει σημαντικά στον χρόνο και όπως είναι φυσικό δεν υπάρχει μία, κοινά αποδεκτή επεξήγηση. Σε αυτό συμβάλλει και η νεότερη χρήση της λέξης, η οποία είναι ευρύτατη και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, ο «πυρήνας» της λέξης και τα κύρια στερεότυπα του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται ως Geek περιγράφονται στη συνέχεια.

Στερεότυπο Geek

Ντύσιμο
Πραγματικά (και όχι τεχνητά) ατημέλητο, το οποίο μπορεί να έχει πολλές εκφράσεις: jeans με άσχετο σακάκι, καρώ, ριγέ ή λευκά αλλά πάντα κοντομάνικα πουκάμισα και μπλουζάκια, υφασμάτινα παντελόνια με υπερβολικά ψηλά μπατζάκια αποκαλύπτοντας άσπρες κάλτσες (βλ. Φωτό 01Geek και 02Geek). Επίσης χαρακτηριστικά είναι τα T-Shirts με σλόγκαν που χαρακτηρίζονται ως «Inside Joke» (δηλ. έχουν νόημα μόνο για τους γνώστες) όπως: «Got Root», «Linux Inside», φωτογραφία του Γαλαξία με ένα βελάκι και την επιγραφή «You are here', κλπ. Γυαλιά, οπωσδήποτε μυωπίας «πατομπούκαλα» με χοντρό σκελετό (βλ. φωτό 03_Geek).

Αξεσουάρ
Πολλά στυλό στην τσέπη του πουκαμίσου με ή χωρίς πλαστικό προστατευτικό θηκάκι (ιδιαίτερα δημοφιλές στις δεκαετίες 70 και 80, ειδικά στην Αμερική). Πάκο χοντρά βιβλία, PDA, Laptop, Κινητό/δορυφορικό σταθμό της NASA. Πορτοφόλι το οποίο έχει φτάσει σε μέγεθος Filofax από τις χιλιάδες χαρτάκια που περιέχει.

Lifestyle
Μένει με τους γονείς του, οι φίλοι του είναι αποκλειστικά Geeks (δια ζώσης ή on-line) και το 100% του εγκεφαλικού χρόνου αναλώνεται στο αντικείμενο εμμονής του (έστω κι αν χρειάζεται παράλληλα να κάνει άλλες ασχολίες).

Ασχολίες - Εμμονές
• Τεχνολογία σε επίπεδο ανάλυσης κώδικα μηχανής (απευθείας σε BIN ή HEX καθώς οι γλώσσες προγραμματισμού είναι για τους άσχετους!). Ομοίως gadget κάθε είδους το οποίο »πουσάρουν« πέρα από τα όριά του (overclocking σε iPod).
• Κόμικς (ξέρουν απ’ έξω όλα τα τεύχη των X-Men που έχουν εκδοθεί ανά την υφήλιο, τι χρώμα σώβρακο φορούσε ο Roy Thomas όταν έγραφε το επεισόδιο #32 και τι καφέ ήπιε ο Neal Adams που το σχεδίασε!) • Fantasy σε όλα τα επίπεδα: λογοτεχνία, παιχνίδια, LARP (Live Action Role Playing) κλπ. Εννοείται ότι υπάρχει εικονοστάσι του Tolkien με το καντήλι να καίει γνήσιο essence από τα δάση του Lothlorien.
• Science Fiction επίσης σε όλα τα επίπεδα αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές. Εξ ορισμού, περίοπτη θέση στην κατηγορία αυτή καταλαμβάνουν το Star Wars και το Star Trek (με τα επίσημα συνέδρια των αντίστοιχων Geeks να είναι λαμπρή απόδειξη). Τελευταίες προσθήκες το Matrix καθώς και οι σειρές Lost, Heroes, 4400.
• Παιχνίδια τα οποία απαιτούν υπομονή και έντονη πνευματική προσπάθεια (είπαμε, τα άλλα είναι για κατσίκια) όπως Dungeons and Dragons (το απόλυτο Geek στερεότυπο), Civilization, WOW και γενικώς οποιοδήποτε αξιοπρεπές RPG και RTS.

Όλα τα παραπάνω έχουν σημειολογική σημασία ως προς τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα ενός Geek, όπως σημειώνεται στην αρχή του ορισμού. Καθώς ο Geek έχει εμμονή με αντικείμενα ή ασχολίες που απαιτούν έντονη πνευματική/διανοητική προσπάθεια, όλα τα υπόλοιπα θέματα μπαίνουν σε 100η μοίρα (ντύσιμο, κοινωνική συμπεριφορά, ερωτικές σχέσεις). Ωσεκτουτού, ο Geek διαθέτει ιδιαίτερα αυξημένες γνώσεις/ικανότητες, στα αντικείμενα και ασχολίες που τον ενδιαφέρουν (έστω κι αν αυτά είναι ελάχιστα). Για τον ίδιο λόγο, τόσο ο ίδιος όσο και οι γύρω του, θεωρούν ότι ο Geek είναι αυθεντία, γκουρού στο αντικείμενο εμμονής του.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η λέξη έχει ευρύτατη και πολύχρονη χρήση και πλέον έχει ξεφύγει από τα σχετικά στενά όρια του παρατεθέντος στερεότυπου. Έτσι, ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει άτομα ή ομάδες ατόμων τα οποία μπορεί να μην ανταποκρίνονται απολύτως στα παραπάνω ως προς την εξωτερική εμφάνιση, αλλά παρουσιάζουν συμπεριφορά η οποία εντάσσεται στο γενικό μοντέλο.

Με την ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας και των υπολογιστών (κατ’ εξοχήν το «πεδίο δόξης» των απανταχού Geeks), η κατηγορία διευρύνθηκε αισθητά, επιτρέποντας πλέον σε μια μεγάλη μερίδα Geeks, όχι μόνο να γίνει κοινωνικά αποδεκτή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ανάγοντας τις σε επίπεδο »σταρ« (βλ. Bill Gates). Η «επανάσταση» του Geek-Chic (βλ. παρακάτω) περί τα μέσα της δεκαετίας του 90, επί της ουσίας επέτρεψε σε Geeks και στα αντικείμενα της εμμονής τους να αποκτήσουν ευρεία αποδοχή και στο πλατύ κοινό να «βγάλει» τον Geek που έκρυβε μέσα του!

Το ρεύμα Geek-Chic αναφέρεται στην ευρύτερη υιοθέτηση των στερεότυπων που περιγράφονται παραπάνω (γυαλιά, παιχνίδια, κόμικς, Sci-Fi, κλπ), έστω και με προσαρμογή στην εποχή. Για παράδειγμα τα no-name χοντρά γυαλιά, μπορούν κάλλιστα να είναι σικάτα αλλά πάντα Geeky όπως φαίνεται και στη φωτό 04_Geek της Stephanie Pakrul. Επίσης καλό παράδειγμα marketing του Geek-Chic είναι η τηλεοπτική σειρά Bones, όπου η πρωταγωνίστρια είναι στερεότυπο Geek ως προς τη συμπεριφορά, αλλά επιτυχημένη συγγραφέας, πάντα καλοντυμένη, σέξυ και ματσωμένη.
Μια έτερη άποψη ορίζει το Geek-Chic ως την ενσωμάτωση στοιχείων Geek σε τρέχουσες τάσεις της νεανικής μόδας ή τρόπου ζωής (παράδειγμα emo, Goth, κλπ.). Η τάση αυτή είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε μερικά επιχειρηματικά μυαλά ίδρυσαν στην Αμερική την εταιρία παροχής προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας Geek Squad. Ομοίως, ένα site με ρούχα, αντικείμενα και gadgets που αποτελούν ύμνο στην Geek-οσύνη (και το εμπόριο!) είναι το απίθανο Think Geek.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, έγινε ευρύτερα γνωστή μια νεότερη »κατηγοριοποίηση« των Geeks ανάλογα με το αντικείμενο ασχολίας ή εμμονής τους. Χαρακτηριστικά των κατηγοριών αυτών αποτυπώνονται χιουμοριστικά στη σχετική αφίσα (βλ. φωτό 05_Geek).

Ενδεικτικές Κατηγορίες ή τύποι Geeks

Ο Über-Geek
Χρησιμοποιώντας τη γνωστή Γερμανική λέξη (με ελληνική ρίζα) »υπέρ«, ο Geek αυτός είναι ο απόλυτος άρχων, ο Μέγας Μαγίστρος, ο emocorας, ο γκραν γαμάω του χωριού (σημ: εάν κάποιος αυτοχαρακτηρίζεται ως Über-Geek, τότε πιθανόν να είναι απλώς Δον Φον). Μεγαλύτερη χαρά του, να αναγνωρίζεται ως τέτοιος από τους ομοίους του (τυπική Geek συμπεριφορά του είδους στις φωτό 06Geek και 07Geek).
Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα οι Θεοί Über-Geeks, οι Bill Gates και Paul Allen (βλ. φωτό 08_Geek).

Ο Alpha-Geek
Παραφράζοντας το Alpha-Male, δηλαδή τον χαρακτηρισμό του κυρίαρχου αρσενικού σε μια αγέλη, ο Alpha Geek είναι ο δια χαρακτήρος ή/και πράξεων, αδιαφιλονίκητος ηγέτης μιας ομάδας Geeks. Στην επιστημονική/ακαδημαϊκή κοινότητα της Αμερικής, ο αντίστοιχος »εσωτερικός« όρος είναι Stud (επιβήτορας). Όπως είναι λογικό, ένας Alpha-Geek συνήθως είναι και Über-Geek.

Ο Fan-Geek
Ιδιοσυγκρασία: Συνομιλεί με ατάκες από τους Simpsons, το Star Wars, τα Lord of the Rings, το Star Trek, το Battlestar Galactica και το Matrix (το ευαγγέλιο του Geek-Chic). Διασκεδάζει με αντιπαραθέσεις τύπου: αν τσακωθούν ο Batman με τον Boba Fett ποιός θα νικήσει; (ο Batman).
Πιστεύω: Η Δύναμη (Force) υπάρχει, αλλά τα midi-chlorians είναι παπαριές. Ο Han πυροβόλησε πρώτος.
Τη βρίσκει με: τη πριγκήπισα Leia με outfit σκλάβας. Τον/την Starbuck. Το Amazing Fantasy No.15.

Ο Music-Geek
Ιδιοσυγκρασία: Θα είναι ευτυχής να σε σε μυήσει σε μουσική καλύτερη από τα mainstream σκατά που ακούς. Πάντα πρώτος για live τα οποία δεν ακούγονται. Πιστεύω: Τα MP3 δεν είναι τόσο καλά όσο τα CDs, τα οποία δεν είναι τόσο καλά όσο τα βινύλια, τα οποία δεν είναι τόσο καλά όσο οι κέρινοι κύλινδροι. Το υλικό των καλωδίων των ηχείων σου παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Τη βρίσκει με: μια πλήρη συλλογή Sub Pop Singles Club 45s. Το Behind the Music του VH1. Λυχνίες κενού.

Ο Gamer
Ιδιοσυγκρασία: ψηλά σκορ DEX και INT, χαμηλό CHA (εξ’ ου και η απουσία φίλων). Τάση για ακατανόητες προσβολές («I pwn3d u, n00b!»).
Πιστεύω: Το παιχνίδι Real World έχει φοβερό physics engine, γραφικά υψηλής ανάλυσης και πειστικό ήχο surround, αλλά η καμπύλη μάθησης του παιχνιδιού είναι απότομη. Τα κορίτσια θα έπρεπε να ντύνονται όπως η Yuna στο Final Fantasy.
Τη βρίσκει με: Spawn points, Haptic feedback, Pac-Man ringtones, Morgan Webb, Split-screen co-op.

Ο Gadget Geek
Ιδιοσυγκρασία: κοινωνικός όσο στέκεται στην ουρά για να παραγγείλει φαγητό, άγριος στα σχόλια του στο Gizmodo, φαινομενικά ήρεμος ενόψει των τύψεων του βιαστικού αγοραστή (βλ. σύνδρομο Apple Newton).
Πιστεύω: μπορώ να το φτιάξω. Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός του Μαγκάιβερ. Η τιμή θα πέσει σε κανα μήνα αλλά το χρειάζομαι τώρα. Τη βρίσκει με: το να ξεπακετάρει συσκευές, τις μπαταρίες Backup, τα μπλε LED, τα Laser pointers, άτομα που RTFM, πράγματα τα οποία κάνουν έντονα »κλικ«.

O Hacker
Ιδιοσυγκρασία: Χρόνια κακοδιάθετος – από την άλλη, το να έχεις ένα τόσο ανώτερο μυαλό είναι βαρύ φορτίο. Τάσεις παράνοιας.
Πιστεύω: ένας θα σταθεί, ένας θα πέσει. Η αλλεργία στον ήλιο είναι πραγματική ασθένεια. Cybersex: όχι απολύτως αηδιαστικό. Το περιοδικό 2600 έχει παραγίνει εμπορικό.
Τη βρίσκει με: την Trinity, ευφράδεια στη l33t, εντοπισμός πρακτόρων δίωξης ναρκωτικών στο DefCon.

Otaku
Ιδιοσυγκρασία: ανησυχητικά ευτυχισμένος /-η. Προτιμάει το διάβασμα από δεξιά προς τα αριστερά.
Πιστεύω: τα Manga είναι μέσο, όχι είδος. Τα Furries δεν είναι αηδιαστικά. Μπορώ να μάθω Γιαπωνέζικα από το Gundam. Η επόμενη μεγάλη κυκλοφορία anime θα είναι box office επιτυχία στη Δύση – αυτή τη φορά σίγουρα. Δεν είναι όλα πορνό με πλοκάμια εντάξει; Τη βρίσκει με: πορνό με πλοκάμια. »Βρώμικα« LARP. Sims για ραντεβού. Όλα τα kawaii.

(Ορισμένα από τα παραπάνω, κατόπιν προσαρμογής από σχετικό άρθρο του Wired)

Παρεμφερείς λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνται αναλόγως του αντικειμένου εμμονής ή τρόπου ζωής του Geek είναι: Nerd, Dork Wheenie (ή Tech-Weenie), Spaz, Dweeb, και το αγαπημένο μου (Βρετανικό): Anorak.

Παρεμπιπτόντως, όλοι εμείς που αναλώνουμε σεβαστό χρόνο για να ορίζουμε, να βαθμολογούμε και να γελάμε με όλα αυτά... ε, είμαστε Slang Geeks!!

Εντός του ορισμού.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

«what the fuck..;» (=τι στο καλο..;).
Όταν θέλουμε να δείξουμε έκπληξη και απορία.

- Ο Χάρης γουστάρει την Έμμη..;
- wtf;ο ωραίος κ η πανούκλα..!

WTF? (από BuBis, 30/04/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified