Δεν συμπληρώνουμε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να προχωρήσουμε σε κάποια διεργασία (πολιτική), κάποιο λάθος υπάρχει στους υπολογισμούς, δεν μας φτάνουν τα λεφτά για να κάνουμε κάτι.

Φαίνεται ότι ο ταπεινός αυτός καρπός έχει συνδέσει την ύπαρξή του με την αρχή της πολιτικής ιστορίας της ανθρωπότητας και μέχρι τον 19ο αιώνα. Στην αρχαία Ελλάδα, την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, την γαλλική επανάσταση, το παλάτι του Μπάκιγχαμ, τον νέο κόσμο (Μασαχουσέτη), τα κουκιά αποτελούσαν τους κλήρους, δηλαδή τα ψηφοδέλτια. Στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη τα ξερά (προς το μαύρο) κουκιά εξέφραζαν διαφωνία και τα χλωρά (λευκά, ανοιχτά πράσινα) συγκατάθεση. Περίεργο, αν σκεφτεί κάποιος ότι τα χλωρά κουκιά περιέχουν περισσότερο κυάνιο (δηλητήριο), από τα βρασμένα ή τα ξερά.

Η φράση πέραν του πολιτικού στίβου, έχει περάσει και στην καθημερινότητα. Όπου υπολογισμός, εκεί και τα κουκιά!

πασσαδόροι : stravon, autoktonimenos, jlk4591

  1. Δημοσιογράφοι προς Φλωράκη : - Θα στηρίξετε την επιλογή του κυρίου Παπανδρέου για πρόεδρο Δημοκρατίας;
    - Ακούστε. Τα κουκιά δεν βγαίνουν, οπότε δεν έχει νόημα το ερώτημά σας. (ο Χαρίλαος χρησιμοποιούσε συχνότατα τη συγκεκριμένη φράση)

  2. - Μπας και έκανες κάποια πληρωμή, σήμερα και ξέχασες να μου το πεις;
    - Όχι αφεντικό! Θα το θυμόμουν!
    - Ε τότε κάποια άλλη μαλακία έχεις κάνει. Δεν μου βγαίνουν τα κουκιά εδώ. Κάτι λείπει. Το ζήτα λέει ότι πρέπει να έχουμε 867 ευρώ στο ταμείο. Λείπουν 100 από τα μετρητά,

  3. - Τι θα κάνουμε με τον Μιχάλη... Θέλει πολύ να πάει για μεταπτυχιακά.
    - Αυτός θέλει, αλλά ρε Μαράκι, αφού τα υπολογίσαμε και δεν μας βγαίνουν τα κουκιά. Ας πάει κάπου στην Ελλάδα. Θα σφιχτούμε και θα τα καταφέρουμε. Αλλά για εξωτερικό, ξέχνα το.
    - Κανόνισε να είσαι το βράδυ εδώ να του το εξηγήσεις....

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified