H παπάτζα, η μούφα, το παραμύθιασμα. Εκ του λήμματος φίδι (ψεύδος, τσαρλατανιά), εμπλουτισμένο με το γαμοσλανγκοεπίθημα -ιά.

Βλ. επίσης φίδια, φιδέμπορας, Φιδίας, μουφίδι. Πέον να συγκριθεί με το αγγλικάνικο snake-oil merchant.

Το λήμμαν εκφέρεται και με διαφορετικό πνεύμα.

1. Έκλεισε στον... Πυθωναϊκό. Σε μια ακόμη παραδοσιακή ελληνική... φιδιά, εξελίχθηκε η «συμφωνία» του Βλάσση Τσάκα με τον «Μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα». Ο Σικαμπάλα ρωτήθηκε για ...

2. Ο δικηγόρος του παιδιού δε μπορεί να γνωρίζει τι είπαν στον ανακριτή. Λες ο ανακριτής να είναι τόσο βλάκας που να φοβήθηκε από τους εκβιασμούς, να άλλαξε την απόφαση του και να το ανακοίνωσε σε γνωστούς που δεν πρέπει; Αυτό μου μυρίζει φιδιά του δικηγόρου... Τα συνηθίζουν κάτι τέτοια

3. Στις ΗΠΑ οι πολιτες έχουν το δικαιωμα της οπλοφορίας, γιατί οπως είπε κάποιος, πρέπει να ειναι ετοιμοι ανα πάσα στιγμή να προστατευσουν τη δημοκρατια και τη χωρα τους από καθε επιβολή. Κι αυτο ξεκιναει από την ιστορια της Αμερικάνικης Επαναστασης και τους Πατερες του Αμερικανικου εθνους. Δεν ξερω αν αυτο ειναι αληθινη ιστορία ή φιδιά, αλλά μου αρεσει σαν ιδέα! Ενω σε μας ο Μπενυ κι ο ΓΑΠ σε κοροιδευουν καταμουτρα, σε δερνουν με τα ΜΑΤ και σου λενε οτι δε χρειαζονται εκλογές !

Original φιδιά (από σφυρίζων, 17/06/13)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τα ψέματα στα οποία μας φλομώνει ο φιδέμπορας Φιδίας. Μάλλον εννοείται ότι πρόκειται κάτι σαν το αντίστοιχο ιστοριών για αγρίους με πρωταγωνιστές επικίνδυνα τέρατα, πρβλ. και δράκοι, αρκούδες κ.τ.ό.

Στο Δ.Π. υπό Πονηροσκύλου.

Μας φλόμωσε στα φίδια ότι πήδαγε στη Νάξο μια Σουηδέζα τουρίστρια, και μετά πήδηξε και την μάνα της, που είχε πάρει διαζύγιο πρόσφατα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είναι μια συμβουλή ή ένα tip που κάποιος μας το σφυρίζει την κατάλληλη στιγμή, ανοίγοντας μας τα μάτια ή βγάζοντας από μια δύσκολη θέση.

Συνήθως η φιδιά είναι κάτι που γνωρίζουν λίγοι και μεταφέρεται εμπιστευτικά.

  1. Καλά που μου σφύριξε η γραμματέας τη φιδιά ότι δικαιούμαι αναδρομικά, αλλιώς δεν θα είχα πάρει χαμπάρι.

  2. Κάθισα σαν τoν μαλάκα της παρέας και ξανάδωσα Βιοχημεία, γιατί κανείς δεν μου είπε τη φιδιά ότι μπορούσα να την κατοχυρώσω από το ΤΕΙ.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified